Hlavní obsah

Dirigent České filharmonie při inauguraci Jakub Hrůša: Naplňuje mě emocí, že tu můžu být

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inauguraci nově zvoleného prezidenta Petra Pavla budou provázet tóny v podání České filharmonie a Pražského filharmonického sboru. Orchestr povede celosvětově uznávaný dirigent Jakub Hrůša. V rozhovoru pro Novinky promluvil o výběru skladeb, obtížích při hraní v gotických katedrálách, ale i o svém osobním vztahu k ceremonii.

Dirigent Jakub HrůšaVideo: Novinky

 
Článek

Během ceremoniálu v katedrále sv. Víta zahraje Česká filharmonie díla českých skladatelů Antonína Dvořáka a Josefa Suka. Zazní tak například Meditace na staročeský chorál Svatý Václave, která bude doprovázet prezidenta při vstupu do svatováclavské kaple.

Sukova Meditace souvisí s vypuknutím první světové války a tehdejším povinným hraním rakouské hymny. „Skladba má v sobě takový apel nebo prosbu, aby ty dějinné události, které tehdy naši zem trápily, dobře dopadly. To je aktuální v každé době,“ komentuje výběr skladby Hrůša. Dle jeho slov také v hudebním smyslu evokuje ztišení, koncentraci a svým způsobem modlitbu.

Jak Antonín Dvořák, tak i Josef Suk reprezentují celou slavnostní událost dle Hrůši velice dobře, ba dokonce ideálně. Oba skladatelé se aktivně hlásili k vlasteneckému směru. Suk se během druhé poloviny první světové války stavěl velmi razantně za vznik samostatného Československého státu. Antonín Dvořák zase odmítal nabídky z celého světa a přál si působit ve své rodné vlasti.

Sklenář: Inaugurace není monarchistický přežitek

Domácí

Část z oratoria Svatá Ludmila od Antonína Dvořáka je pouze výňatkem několikahodinového díla. Dle dirigenta je to však ten nejjásavější a nejkrásnější úryvek. Posledním kusem, kromě české státní hymny, bude Te Deum téhož skladatele v podání sólistů Kateřiny Kněžíkové a Adama Plachetky. Právě tato skladba zazněla v podání České filharmonie i při první inauguraci Václava Havla 29. prosince roku 1989 pod vedením Libora Peška.

„Chtěl bych zdůraznit, že členové České filharmonie, jak je už historicky jejich zvykem, tak jak stáli tehdy kolem událostí v roce 1989, tak stojí i dnes jako soubor, který z vlastní iniciativy hraje tuto krásnou hudbu, protože chce přitakat této nové kapitole naší doby na Pražském hradě. Naplňuje mě emocí, že tady můžu být a podpořit nového pana prezidenta kulturou a hudbou,“ komentuje Hrůša.

Přiletěl jen kvůli ceremonii

Jakub Hrůša přiletěl ve středu z Londýna exkluzivně kvůli ceremonii. Od roku 2025 se totiž má stát ředitelem londýnské Královské opery patřící k nejvýznamnějším operním domům na světě.

„Když mi tato výzva přišla, neváhal jsem, uvolnil jsem se a odjížděl jsem z Londýna domů s velkým nadšením,“ řekl. Je prý rád, že se může po určité době bavit s cizinci o české politice bez vrásek na čele, zdráhání, či dokonce studu.

O tom, zda by přijal pozvání i v případě jiného zvoleného prezidenta, mluvit nechtěl. „Nespekuloval bych, co bych dělal, kdyby byl někdo jiný, ale říkám, že jsem rád, že je to prezident Petr Pavel. Přitakávám tomu, chci to dnes oslavit nejenom symbolicky, ale i vnitřně,“ dodal dirigent.

Hrůša se stane novým hudebním ředitelem londýnské Královské opery

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám