Hlavní obsah

Sklenář: Inaugurace není monarchistický přežitek

Novinky, Magdalena Matoušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petr Pavel se po složení slibu stane v pořadí čtvrtým českým prezidentem. Podle bývalého ředitele protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslava Sklenáře pojímá každý prezident ceremoniál inaugurace jinak. Tvrdí, že i tentokrát bude událost vkusná a neměla by se vnímat pouze jako monarchistický přežitek.

Miroslav SklenářVideo: Novinky

 
Článek

Václav Havel jako dramatik rád ceremonie nacvičoval, zatímco Miloš Zeman se přípravám spíše bránil a svůj projev říkal zpaměti. Václav Klaus zase přinesl zvyklost hrát v sále chorál Ktož jsú boží bojovníci. Nově zvolený prezident Petr Pavel byl během příprav zvídavý a ptal se například na to, proč přijde první on a až po něm přinesou vlajku.

„Třeba vidíte, že ve Španělském sále bude hrát Spirituál kvintet, takže každý prezident přidá něco, co se mu zdá, že se k němu hodí,“ řekl Novinkám Sklenář.

Různí prezidenti přidávají do ceremonie různé tradice. Může to být vojenská přehlídka nebo třeba proslov z balkonu, na kterém tentokrát Petr Pavel avizuje i překvapení. Půjde také na třetí nádvoří.

Skutečnými povinnostmi je doslova přednést text slibu, podat pravou ruku předsedovi Senátu a podepsat slib vlastní rukou. „To všechno ostatní se vytvořilo časem a je to takový doprovod toho hlavního, což je složení slibu,“ dodal Sklenář.

Pekarová Adamová: Začíná období s aktivním prezidentem

Domácí

Ze vzdálenější historie také víme, že Tomáš Garrigue Masaryk si slib zkrátil na pouhé „Slibuji“.

Jsou i náročnější akce

Z hlediska protokolu není inaugurace ta nejtěžší událost na přípravu. „Tím, že inaugurace je jednou za pět let, samozřejmě je to náročné. Ale máte akce jako státní svátek předávání státních vyznamenání, summit EU na Hradě, různé multilaterální akce jako summit NATO,“ poznamenal Sklenář.

Tento rok bylo navíc na přípravu celých šest týdnu, od zvolení až právě do 9. března. V tom je příprava jednodušší, než byla při mimořádných akcích, jako byl například pohřeb Václava Havla. Na ten byl pouhý týden. Bylo tam také mnoho zahraničních hostů, což je podle slov Sklenáře vždy komplikovanější kvůli bezpečnosti akce. Hosté na letošní inauguraci budou pouze čeští.

Společná schůze obou komor parlamentu má jediný bod, a to je složení slibu. Z protokolárního hlediska je nutné zaměřit se hlavně na to, aby psalo pero, aby prezident řekl svůj slib slovo od slova přesně a aby zazněla hymna tak, jak má.

Za nejsložitější část inaugurace považuje Sklenář koordinaci, tedy aby vše fungovalo podle představ jak nastupujícího prezidenta, tak i Sněmovny a Senátu. Zatím se to vždy podařilo a podle předpokladů Sklenáře to tak dopadne i dnes.

ZÁZNAM: Inaugurace Petra Pavla

Domácí

Výběr článků

Načítám