Hlavní obsah

Děti trápí duše. Nemá je kdo léčit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva roky pandemie, lockdowny a sociální izolace zamávaly s křehkou dětskou psychikou jako máloco. Další rány přišly v podobě války na Ukrajině a energetické krize. Počet duševně nemocných dětí za poslední roky výrazně narostl, stoupají i sebevražedné tendence a počet dokonaných sebevražd.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

To se děje v situaci, kdy Česku zoufale chybí psychiatři pro děti a dorost. Dětských psychiatrů je u nás momentálně jen 120. To znamená i nedostatek školitelů.

Počty psychicky nemocných dětí a mladistvých stoupaly už před pandemií. Podle údajů VZP za posledních 10 let vzrostl počet pacientů v psychiatrické ambulanci o více než 50 procent.

V roce 2019 vyhledalo pomoc psychiatra skoro 60 tisíc dětí, v roce 2020 přes 50 tisíc.

„Rok 2020 vypadá jako pokles, ale mnoho zdravotnických zařízení bylo kvůli pandemii uzavřeno, což bohužel vede k tomu, že duševní choroby nebyly zaléčeny,“ uvedl náměstek VZP Ivan Duškov.

Anorexie i autismus

Děti vyhledávají pomoc psychiatra kvůli poruchám psychického vývoje, ale i kvůli stresu a poruchám způsobeným užíváním drog a alkoholu.

V roce 2021 skončilo v péči lékařů 1312 dětí a mladistvých do 18 let kvůli užívání návykových látek, z toho v 728 případech to byl alkohol. Děti jsou závislé i na pervitinu a marihuaně. VZP loni vyplatila téměř 18 milionů na jejich léčbu.

Vidíme i zvýšený nárůst sebevražednosti a poškozování
Ivan Duškov, VZP

Děti mnohem více sužují i další psychické problémy. O 57 procent za posledních pět let vzrostly poruchy příjmu potravy (například anorexie, bulimie či naopak chorobné přejídání) mezi dívkami 15–19 let.

Přírůstek dětí s poruchou autistického spektra je mezi lety 2010 a 2019 čtyřnásobný. Dvojnásobně narostl i počet dětských pacientů s obsedantně kompulzivní poruchou i počet poruch pohlavní identity.

„U dívek počet vzrostl v posledních deseti letech více než desetkrát,“ řekl Duškov.

„V mnoha rodinách došlo k poklesu příjmů, prohloubila se ekonomická nestabilita, zvýšilo se riziko chudoby. A po covidu přišla válka na Ukrajině, kdy se do ČR dostala spousta ohrožených dětí, které přišly o své blízké, o své domovy nebo žijí ve strachu, že o ně přijdou,“ řekla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková.

Velmi nepříznivě se podle ní na dětech podepsala distanční výuka. „Vedla k častější přítomnosti dětí na sociálních sítích a k prohlubující se závislosti na technologiích. Adiktologové bili na poplach, že závislost a sociální izolace může vést k vyšším počtům sebevražd,“ upozornila.

„Sebevražda je dnes druhá nejčastější příčina úmrtí u lidí do dvaceti let,“ doplnil Duškov.

Jak zastavit poprázdninovou prokrastinaci u dětí

Děti

Znepokojivé situace si je vědomo i ministerstvo zdravotnictví.

„V uplynulých letech došlo k navýšení financí za výkony v rámci dětské a dorostové psychiatrie. Akutní a neodkladnou péči dětem s duševním onemocněním může nyní kromě lékaře s odborností 306 (dětská psychiatrie) poskytnout i lékař s odborností 305 (psychiatrie),“ řekl mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Péče psychoterapeuta na rozdíl od psychiatra není hrazená ze zdravotního pojištění, pro některé rodiny tak není dostupná. VZP od srpna 2021 poskytuje příspěvek na psychoterapii pro klienty, využilo jich ho už téměř 5000.

Reklama

Výběr článků

Načítám