Hlavní obsah

Čtyři kraje nechají školy otevřené

Právo, orh, mhr, pch, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v řadě regionů se od pondělí budou zavírat střední i vysoké školy, v Jihočeském, Královéhradeckém, Olomouckém a Libereckém kraji to neplatí. Přitom na semaforu, podle něhož se opatření ve školách zavádějí, nemají všechny okresy v těchto krajích zelenou barvu. Některé kraje, jejichž okresy mají i oranžovou barvu, ale bez pardonu výuku ruší.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Studenti gymnázia v České ulici v Českých Budějovicích

Článek

„Jihočeský kraj má jako jeden z mála zelenou barvu, což je pro nás dobrá zpráva,“ řekla Právu ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová s tím, že situace se však může už v příštím týdnu změnit.

„Zatím máme na semaforu příznivou bilanci, ale nemocných stále přibývá. Koronavirus se objevil už na více než devadesáti jihočeských školách, nejhorší situace je na Budějovicku a Táborsku,“ konstatovala Kotrbová.

Přehledně: Jaká opatření začínají platit od pondělí

Domácí

Mají oranžovou, přesto jedou dál

Ve všech školách od druhého stupně základních škol už v současné době platí nařízení nosit roušku po celou dobu výuky. „Samozřejmě že je pro nás zatím situace dobrá, protože žádná výuka nemůže nahradit klasické přednášky, a to i za cenu, že musíme mít roušky. Máme však připravené i rezervní varianty online výuky,“ konstatoval ředitel Gymnázia Česká v Českých Budějovicích Antonín Sekyrka.

Jak řešit distanční vzdělávání, když tříd v karanténě přibývá? MŠMT poslalo školám návod

Věda a školy

V Libereckém kraji pokračuje na všech typech škol včetně uměleckých klasická prezenční výuka a bude platit i příští týden. V pátek o tom informoval mluvčí libereckého Krajského úřadu Filip Trdla i zástupci vedení některých městských samospráv.

„Liberecký kraj patří jako celek do zelené zóny a s výjimkou Liberecka jsou na takzvaném semaforu všechny okresy v regionu stabilizované. Jediným epidemiologickým opatřením proto na středních školách spravovaných krajem bude zákaz zpěvu a tělocviku,“ uvedl Trdla.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Aktualizovaný semafor

Prakticky totéž platí i pro základní školy. Třeba stotisícový Liberec už potvrdil, že všechny jeho základní školy zůstanou otevřené.

V Olomouckém kraji budou střední stejně jako vysoké, vyšší či umělecké školy i v pondělí otevřené, přestože většina regionu je na mapě covidového semaforu vyznačena oranžovou barvou, což značí počátek komunitního přenosu viru.

Státnice na zavřených pražských VŠ? Není problém, hlásí univerzity

Věda a školy

Podle Andrey Škurkové z olomoucké krajské hygienické stanice není k uzavření škol důvod. „Aktuální epidemiologickou situaci jsme vyhodnotili tak, že ještě nedochází ke komunitnímu přenosu viru a není v rámci škol riziko, kvůli němuž bychom museli přistoupit k jejich uzavření,“ řekla Právu Škurková.

Hygienici však v kraji vydali s platností od pondělí nařízení, které omezuje ve všech typech škol s výjimkou mateřských výuku zpěvu. Možné nebudou ani sportovní aktivity, a to ve všech školách s výjimkou prvních stupňů základních škol a škol mateřských.

V Královéhradeckém kraji i přes rostoucí počet nákaz novým typem koronaviru nedochází aktuálně v žádném okrese k plošnému omezení školní výuky. Právu to potvrdila mluvčí krajského úřadu Sylvie Adamcová. Stejně tak například Hradec Králové nechystá uzavření svých základních škol.

Prymula se zlobí. Naštvala ho petice proti koronavirovým opatřením

Koronavirus

„Ovšem od pondělí po dobu 14 dnů bude ve všech typech škol, s výjimkou škol mateřských, a ve školských zařízeních, jako jsou domy dětí a mládeže nebo školní družiny, zakázána výuka zpěvu. Pokud jde o sportovní činnosti, bude zakázána jejich výuka ve všech typech škol, s výjimkou škol mateřských a 1. stupně základních škol,“ dodala mluvčí krajské hygieny Veronika Krejčí s tím, že u většiny případů onemocnění se i nadále daří zjistit zdroj nákazy.

Ačkoli koronavirový semafor Česka ukazuje dva z pěti okresů Kraje Vysočina v zelené barvě, střední a vyšší školy se zavírají od pondělí v celém regionu.

Okresní měřítko už na covid nestačí

Podle ředitele sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygieny Jiřího Kose už tu jsou rozsah a četnost onemocnění v takové míře, že minimální měrnou jednotkou je kraj. Středoškolští a starší studenti navíc mezi okresy často migrují.

„Vzhledem k dlouhodobému zvýšenému výskytu a zvýšenému počtu případů u seniorních skupin obyvatel byl Kraj Vysočina zařazen do stupně pohotovosti dva, takzvané oranžové zóny,“ řekl Jiří Kos. Nařízení vydané ve čtvrtek krajskou hygienou bylo konzultováno i s ministerstvem zdravotnictví.

Zrušte školy v přírodě, žádá ministerstvo zdravotnictví. Přitom mohou být bezpečnější

Domácí

Stejný osud potkal i Ústecký kraj. Podle nařízení Krajské hygienické stanice se střední školy uzavřou od pondělí na 14 dní v celém Ústeckém kraji. V regionu přitom na takzvaném semaforu nákazy dosud byly tři okresy v zeleném stupni pohotovosti, podle hygieniků kvůli šířící se nákaze budou ale všechny v „oranžovém,“ jako je už Ústecko, Litoměřicko, Děčínsko a Teplicko.

V okresech Ústí nad Labem, Litoměřice a Děčín dochází k nárůstu výskytu počtu případů bez známého zdroje nákazy, což ukazuje podle hygieniků na riziko komunitního šíření onemocnění, avšak stále na hranici kontrolovatelnosti. Situace se horší i v dosud „zelených“ okresech Mostecku, Chomutovsku a Lounsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám