Hlavní obsah

Choďte znovu na vyšetření, apelují lékaři. A varují před podzimní vlnou rakoviny

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice v Česku se začaly vracet k běžnému provozu. I když lékaři varovali, že lidé nesmějí odkládat onkologickou léčbu ani váhat při kardiologických či jiných potížích, nával v otevřených ambulancích a ordinacích se zatím nekoná.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Ano, je to pravda, situace se sice každým dnem zlepšuje, ale stále je dost pacientů, kteří sami žádají o pozdější termín zákroku nebo kontroly u lékaře,“ potvrdila redakci mluvčí FN Motol Pavlína Danková.

Právě ředitel této největší české nemocnice Miloslav Ludvík už v druhé polovině dubna varoval před obří vlnou rakoviny, která by mohla přijít na podzim. Obavy pacientů z podstoupení vyšetření mohou podle něj přinést vysoké počty pozdě odhalených zanedbaných nemocí, zejména onkologických.

Z nemocnice do domácí péče? Agenturám chybí ochrana

Koronavirus

V brněnské Nemocnici u sv. Anny, kde bylo hospitalizováno nejvíce covidových pacientů z jižní Moravy, jsou lékaři v přemlouvání zatím úspěšní.

„Zaznamenali jsme občasné obavy pacientů z návštěvy nemocnice,“ sdělila Právu Dana Lipovská, mluvčí Nemocnice u sv. Anny v Brně. „Lékaři pacienty ale vždy přesvědčili o nezbytnosti prohlídky, pokud to tak bylo, protože v některých případech by mohlo dlouhodobé zanedbání péče vést k vážným zdravotním problémům,“ dodala Lipovská ze sv. Anny s tím, že nyní je nemocnice na 80 procentech běžné operativy, kterou budou navyšovat ještě v příštím týdnu.

Vyléčený taxikář: Vždyť je to jen chřipka, říkali mi napřed lékaři. K práci už se nevrátí

Domácí

„S plným výkonem zatím nepočítáme, protože máme stále vyčleněny týmy pro pacienty s onemocněním covid-19 v těžkém stavu. Tito pacienti jsou však kompletně izolováni od běžných pacientů,“ dodala Lipovská. V Moravskoslezském kraji, který patřil v Česku mezi nejvíce zasažené pandemií, lékaři pacienty nenutí a léčbu navyšují postupně.

Někde apel vyslyšeli

„Na běžný provoz najíždíme postupně již několik dní. Objem výkonů se také navyšuje postupně. V ojedinělých případech se stává, že pacienti volají lékařům a konzultují s nimi, zda k plánované operaci jít, či nikoliv. Lékaři nikoho k nástupu do nemocnice nenutí, pacientům vysvětlují epidemiologickou situaci a rozhodnutí nechávají na samotných pacientech,“ řekl redakci Jiří Krušina, mluvčí Slezské nemocnice v Opavě a Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov.

V Liberecké nemocnici, jejíž ředitel Richard Lukáš na začátku dubna důrazně varoval před odkládanou péčí, kdy podle něj reálně docházelo k tomu, že se lidé i při infarktu báli přijít, aby se nenakazili koronavirem, se situace zlepšila.

Lékaři bez hranic pomáhají doma

Stalo se

„V té nejhorší době covidového šíření jsme do areálu nemocnice pouštěli zhruba 400 lidí denně, nyní je to okolo 1200 pacientů, kteří k nám každý den přijdou, takže zintenzivňujeme péči a vše se vrací do normálu. Pacienti už chodí rádi,“ řekl Právu Václav Řičář, mluvčí Krajské nemocnice Liberec.

Zákaz návštěv platí

Nadále v nemocnicích platí zákaz návštěv s jednotlivými výjimkami. Někde neustoupili ani od přísných kontrol u vchodu do areálu.

„Stále máme otevřený pouze jediný vchod do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) a u vstupu projde každý základním vyšetřením, abychom odhalili rizikové pacienty. Otevřeli jsme další ambulance a fungujeme do 19 hodin. Lidé zájem o vyšetření u nás mají, v tom jsme možná výjimka, asi právě proto, že jsme od začátku přijali přísná opatření a těch se i nadále držíme. Za celou dobu se u nás nenakazil jediný pacient ani lékař. Pouze ti, kteří si nákazu přivezli ze zahraničí, a ti vůbec nenastoupili do služby,“ řekla Právu Jitka Zinka, mluvčí ÚVN v Praze, kde je stále v areálu odběrový stan pro podezření na nemoc covid-19.

Anketa

Odložili jste kvůli pandemii koronaviru preventivní lékařské vyšetření?
Ano
67,4 %
Ne
32,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3187 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám