Hlavní obsah

Z nemocnice do domácí péče? Agenturám chybí ochrana

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pacienty, kteří už jsou bez příznaků, ale stále ještě jsou pozitivní na koronavirus, chtějí nemocnice přesouvat do domácí zdravotní péče. Její pracovníci na to ale nemají dostatečné ochranné vybavení, proto musí tyto pacienty odmítat. K pondělí bylo hospitalizováno 360 těchto pacientů.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V poslední době nás začínají kontaktovat lůžková zařízení a požadují péči u pacientů sice bez příznaků, ale stále pozitivních na koronavirus,“ řekla prezidentka Asociace domácí péče Ludmila Kondelíková. Ta upozornila ministerstvo zdravotnictví na nedostatek vybavení, resort jí podle jejích slov dosud neposkytl jednoznačnou odpověď. „Pokud nedostaneme jasné písemné instrukce a nebudeme vybaveni všemi potřebnými ochrannými prostředky, nemůžeme tuto péči poskytovat,“ řekla.

Počet nových případů je v Česku nejnižší od poloviny března

Koronavirus

Dostala prý příslib, že se tím ministerstvo začne zabývat. Pokud by tito pacienti měli zůstávat v nemocnici, bude docházet k přeplnění lůžek a budeme oslovováni stále častěji,“ dodala Kondelíková, která zaslala ministru zdravotnictví Adamovi Vojtěchovi (za ANO) a hlavní hygieničce Jarmile Rážové dopis. „Stále se potýkáme s nedostatkem základních ochranných prostředků (rukavice, respirátory) a dezinfekce. Jsme stále alespoň částečně odkázáni na vlastní nákup, který je v současné době velmi nákladný, a agentury domácí péče mají minimální finanční rezervy,“ stojí v dopise, který má Právo k dispozici.

Ochrannými prostředky, jako jsou celotělové obleky, pláště, štíty, brýle, nedisponují agentury vůbec. A i kdyby, tak sestra nemůže k pacientovi cestovat v ochranném obleku, musela by se oblékat až u pacienta, respektive ještě před vstupem do domácnosti, upozornila agentura.

„Svlékání ochranného obleku a následná dezinfekce je podmíněna spoluprací dvou osob, na místo by tedy musely vyjíždět dvě sestry. Kontaminovaný oblek by se musel svlékat opět mimo domácnost,“ napsala agentura ministrovi.

Koronavirem se nakazily už tři miliony lidí

Koronavirus

Podle náměstka pro zdravotní péči Romana Prymuly by měli pacienti, kteří jsou stále pozitivní na covid-19, spíš zůstávat v nemocnici. „Osobně jsem pro propouštění do domácích podmínek jen v případě, že má pacient k dispozici oddělený prostor, je soběstačný a nepotřebuje péči. Je pravda, že tyto služby nemají dostatečné ochranné pomůcky, proto je lepší, aby pacienti zůstali v nemocnici,“ řekl. Vylučovat koronavirus mohou i lidé, kteří jsou bez příznaků už několik týdnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám