Hlavní obsah

Česku chybí pečovatelé, v Jablonci na ně přeškolují dobrovolníky

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby měla Kateřina Havlová, ředitelka oblastní organizace Českého červeného kříže v Jablonci nad Nisou, po ruce dvacet vyškolených pečovatelů, pro všechny by okamžitě našla uplatnění. „A pořád by to bylo málo. Situace je kritická a poptávka po pečovatelích je enormní. Shánějí je nemocnice, různá městská i krajská zařízení sociálních služeb a chybí i terénním službám,“ vypráví Havlová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Její organizace je jednou z mála v Česku, která se snaží zalepit velkou díru. S šířením koronaviru v Česku totiž nepřibývá jen nemocných, kteří jsou odkázání na pomoc druhých, ale roste i počet nakažených lékařů, sester i pečovatelek, takže ve zdravotnictví i v sociálních službách dochází personál. V Jablonci proto vymysleli rychlou akci a kvůli zajištění dočasné výpomoci školí dobrovolníky. Mají pro ně i speciální označení. Dobropečovatelé.

„Nakažených pečovatelů v přímé péči stejně jako zdravotníků přibývá. A jestliže máte domov plný starých lidí a nemáte k tomu pečovatelku, tak velmi rychle dojde k tomu, že z těch lidí v pečovatelských domech budou akutní pacienti nemocnice. Jenže ty pro ně nemají prostor,“ varuje Kateřina Havlová.

Mapa: Kde za 14 dnů přibylo nejvíce nakažených seniorů

Domácí

Podle ní je teď nejvyšší čas oslovit a najít ty, kteří mohou a chtějí pomoci a připravit je jako pečovatele. „Když udržíme lidi z ohrožené skupiny v domovech a doma, tak pak nám nenaplní nemocnice,“ dodává.

Jen v Libereckém kraji přitom podíl seniorů mezi nemocnými týden co týden narůstá a dosahuje už téměř 12 procent. Nákaza už na Liberecku zasáhla čtyři domovy důchodců. Jen v Domě seniorů v Liberci - Františkově se koronavirem nakazilo 11 klientů, dva z nich jsou v nemocnici. „Potřebujeme personální výpomoc pro nemocnice v Liberci a v České Lípě,“ vyzýval dobrovolníky na sociální síti i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

První skupinu šesti dobropečovatelů už v Jablonci narychlo - pouze v rámci svých kompetencí - vyškolili. „Nutně jsme je potřebovali dostat do terénu,“ vysvětluje ředitelka jablonecké organizace ČČK. Další kurzy už by měly probíhat ve spolupráci se sesterskou organizací z Prahy 1, která má kurz pro pečovatele certifikovaný a Jablonečtí by se měli pod tuto licenci zapojit.

853 : 79. Oběťmi koronaviru v Česku jsou dominantně senioři

Domácí

Na osmihodinovém kurzu se dobrovolníci dozví v první řadě, jak se bezpečně chovat při práci s klientem, který může být nemocný. Co dělat, aby nijak neohrozili klienty ani sami sebe. „Dozví se, jak se chránit, jak se dezinfikovat, jak používat rukavice, jak se oblékat nebo jak přesně s klientem manipulovat. Jak ho krmit, jak zvednout z postele i jak tu postel převléknout,“ popisuje Havlová.

Na kurzu se dobropečovatelé učí také, jaká mají pacienti práva, a jak s nimi v rámci toho mohou komunikovat. „Je to průlet tím, co budou v terénu potřebovat. Na zdravotních školách se to učí několik let, tady na to máme několik hodin,“ připouští ředitelka jablonecké organizace ČČK. „Proto jsem velmi hrdá na naši první vyškolenou skupinu. Víme o nich, že v terénu opravdu fungují, makají a snaží se pomáhat, seč jim síly stačí,“ dodává Havlová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám