Hlavní obsah

Česko posiluje zásoby léků proti virům. Kvůli přílivu uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko tváří v tvář přílivu uprchlíků z Ukrajiny začíná zajišťovat zásoby některých léků proti vážným nemocím. Jedná se například o léky tlumící virus HIV, přípravky k léčbě žloutenky typu C či tuberkulózy nebo o vakcíny proti některým infekcím.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Česko požádalo Evropskou unii o poskytnutí zásob těchto medikamentů a zároveň je zařadilo na seznam léků, jejichž vývoz do zahraničí může případně zakázat.

„Oslovili jsme EU a farmaceutické společnosti na evropské úrovni se žádostí o pomoc při zajištění dostatečných zásob některých léčivých přípravků, včetně vakcín, zejména pro pravidelná očkování, a to s přihlédnutím k předpokládané zvýšené potřebě s ohledem na epidemiologickou situaci na Ukrajině,“ řekl Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Povinná očkování má asi polovina uprchlíků z Ukrajiny, říká Chlíbek

Domácí

Jedná se podle něj zejména o vakcíny pro pravidelná očkování – antituberkulotika, imunoglobuliny, léčivé přípravky pro léčbu HIV a hepatitidy C. Resort společně se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) podle něj situaci s dostupností léků neustále monitorují.

„V případě, že SÚKL z dat, kterými disponuje, zjistí ohrožení dostupnosti léčivých přípravků, okamžitě sděluje tuto skutečnost ministerstvu zdravotnictví, které tato data vyhodnotí a přijme příslušná opatření,“ uvedl mluvčí.

Zákaz vývozu?

Úřad ministra Vlastimila Válka (TOP 09) také může zamezit vývozu léků na zmíněné infekce do zahraničí. „Ministerstvo zdravotnictví konkrétně zregulovalo distribuci do zahraničí výše uvedených skupin léčivých přípravků, a to jejich zařazením na regulovaný seznam, kdy jejich distribuci do zahraničí jsou distributoři povinni oznámit SÚKL,“ řekl Jakob.

Pediatři: Sto tisíc malých Ukrajinců nezvládneme

Domácí

Na základě těchto oznámení může ministerstvo po obdržení podnětu SÚKL omezit či zakázat distribuci takových léčivých přípravků do ciziny.

„SÚKL identifikoval pravděpodobně nejohroženější skupiny léčivých přípravků, např. jde o zmíněné vakcíny pro pravidelná očkování. Následně připravil podklady o jejich stavu dostupnosti a obchodování,“ potvrdila Právu mluvčí ústavu Klára Brunclíková.

„SÚKL došel k závěru, že vzhledem k aktuální mimořádné situaci na Ukrajině a s tím spojeným nárůstem počtu osob ukrajinské národnosti na území ČR a nutnosti zajištění jejich lékařské péče lze předpokládat, že aktuální zásoba předmětných léčivých přípravků již nemusí dostatečně pokrývat aktuální potřeby pacientů v ČR,“ stojí v odůvodnění dostupném na stránkách ministerstva.

„Nedostatečným pokrytím potřeb pacientů může být ohrožena dostupnost a účinnost léčby pacientů v ČR s přímým dopadem na ochranu zdraví obyvatelstva a významným ovlivněním poskytování zdravotních služeb,“ varuje úřad.

Ukrajinské děti by se měly začlenit v adaptačních skupinách

Domácí

Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý ve Sněmovně řekl, že Česko chystá zásoby léků proti virovým infekcím.

„Vláda poptá u EU zásoby vakcín na tuberkulózu a nemoci a připravuje ve spolupráci se SÚKL seznam specifických léčiv, o která je potřeba navýšit naše zásoby. Ministerstvo zdravotnictví je připraveno vydat zákaz vývozu kritických léčiv, popřípadě nakoupit léčiva v zahraničí,“ sdělil Fiala.

Pozor na HIV

Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula Právu řekl, že vládní iniciativa je „logickou reakcí“ na to, že na Ukrajině je situace s virovými infekčními nemocemi významně horší než v ČR.

Jedná se i o přípravky pro léčbu HIV a hepatitidy C

„Na Ukrajině je zhruba 600 tisíc HIV pozitivních pacientů a 146 tisíc se léčí antiretrovirovou terapií,“ řekl Právu Prymula. Podle zprávy Státního zdravotního ústavu bylo v roce 2020 v Česku 3841 HIV pozitivních, z toho zhruba u 700 se rozvinula nemoc AIDS.

V Nizozemsku objevili nový superkmen HIV

Evropa

Předseda sněmovního zdravotního výboru a lékař Bohuslav Svoboda (ODS) Právu řekl, že vláda spíš reaguje na to, že s ukrajinskými uprchlíky přibude obyvatel, kteří budou léky na infekce potřebovat.

„Hlavním problémem je významně větší procento lidí, o nichž nic nevíme,“ řekl Právu Svoboda. „V některých městských částech v Praze, například v Praze 2, stoupl počet obyvatel o osm procent. Je potřeba mít zásoby těchto léků,“ dodal poslanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám