Hlavní obsah

Povinná očkování má asi polovina uprchlíků z Ukrajiny, říká Chlíbek

Povinná dětská očkování má podle odhadů asi polovina uprchlíků z Ukrajiny, očkováno proti covidu-19 je pak méně než 30 procent běženců, sdělil ve čtvrtek Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČSL JEP). Vychází ze zkušenosti z některých regionů, například z Libereckého kraje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vakcinolog a děkan Univerzity obrany, Fakulty vojenského zdravotnictví Roman Chlíbek

Článek

Chlíbek na Twitteru napsal, že odborná společnost proto připravuje aktualizaci doporučení k vakcinaci uprchlíků, které vydala na začátku března.

Děti z Ukrajiny dostávají podobná povinná očkování jako české děti, navíc jsou očkovány i proti tuberkulóze (TBC). Obecně je proočkovanost povinnými vakcínami na Ukrajině asi 80 procent, tedy zhruba o deset procent nižší než v ČR.

„Připravujeme aktualizaci doporučení k očkování ukrajinských osob u nás, ve spolupráci s praktiky pro děti a také epidemiology. Nestandardní schémata pro nestandardní dobu,“ uvedl Chlíbek.

Ukrajinské děti by se měly začlenit v adaptačních skupinách

Domácí

Někteří se nemohou prokázat očkovacím průkazem

V doporučení ze začátku března, kterým se řídí i ministerstvo zdravotnictví, vakcinologové doporučují přeočkovat všechny děti i dospělé, kteří nemohou doložit absolvování povinného očkování například originálem, kopií nebo fotografií očkovacího průkazu. Vyžadováno je očkování všech dětí pro přijetí do státních školek.

České i ukrajinské děti se povinně očkují proti záškrtu, tetanu, černému kašli, poliomyelitidě a nákazám způsobených Haemophilus influenzae typu B, proti virové hepatitidě typu B, proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím MMR. Některé vakcíny jsou na Ukrajině jiné než v ČR, ale dají se tuzemskými nahradit.

Výjimka z očkování do školky pro děti z Ukrajiny nebude. Nemocnice mají navýšit kapacity

Věda a školy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve čtvrtek po jednání s eurokomisařkou pro zdravotnictví Stellou Kyriakidesovou řekl, že s EU jedná o dodávkách asi 30 000 dávek těchto vakcín.

Výskyt některých nemocí je na Ukrajině vyšší

Výskyt některých nemocí, proti kterým se povinně očkuje, je na Ukrajině vyšší než v Česku. Asi patnáctkrát častější je tuberkulóza, více se vyskytují i spalničky nebo HIV. U těchto nemocí tvořily i před začátkem uprchlické krize importy z Ukrajiny značnou část českých případů.

Proti tuberkulóze se v ČR očkovat přestalo v roce 2010. Kromě malého šíření nemoci byly důvodem i poměrně závažné nežádoucí účinky očkování. Podle člena výboru České vakcinologické společnosti ČSL JEP a dětského lékaře Daniela Dražana ale není důvod neočkované české děti preventivně proti TBC doočkovat.

Pediatři: Sto tisíc malých Ukrajinců nezvládneme

Domácí

„Tuberkulóza není snadno přenosná infekce. K nákaze je potřeba dlouhodobý kontakt s osobou, která má neléčenou aktivní formu plicní tuberkulózy. Nechytnete ji v autobuse ani v obchodě,“ napsal na Facebooku. Za extrémně nepravděpodobnou považuje i nákazu ve škole či školce, byť není úplně vyloučená.

Očkovat zejména nejmenší děti

Očkovat by se podle něj měly zejména ukrajinské děti mladší jednoho roku, které vakcínu dosud nedostaly. „Je velmi účinná v prevenci těžkých forem infekce u kojenců, její účinnost u starších dětí a dospělých je velmi sporná. Pro nikoho jiného to nemá smysl, tak ji prosím pro své děti nechtějte,“ dodal Dražan.

U extrémně nakažlivých spalniček nebo nebezpečné dětské obrny je v Česku očkování povinné, proto jsou očkované děti před nákazou ochráněny. „Počet případů spalniček i na Ukrajině je nyní minimální. Děti z Ukrajiny, které očkované nejsou, se zde doočkují,“ vysvětlil. Podobně se jim podle něj případně doplní také očkování proti dětské obrně.

Reklama

Výběr článků

Načítám