Hlavní obsah

V Nizozemsku objevili nový superkmen HIV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci v Nizozemsku odhalili nový supermutantní kmen viru HIV. Má název VB a způsobuje, že infikovaní jedinci onemocní chorobou AIDS dvakrát rychleji než s dosud známými variantami viru, píše server deníku Daily Mail. Odborníci současně uklidňují, že po zahájení léčby pacienti nakažení touto variantou mají podobnou obnovu imunitního systému a míru přežití jako ti, kteří jsou nakažení jinými kmeny HIV. Důležité je ale včasné odhalení nákazy a rychlé nasazení léčby.

Foto: Profimedia.cz

Virus HIV pod mikroskopem

Článek

V případě varianty VB HIV-1 je virová zátěž přibližně 3,5 až 5,5krát vyšší než u současného kmenu, což znamená, že infikovaní lidé s větší pravděpodobností přenesou virus na ostatní. Vědci upozorňují, že v případě nového kmenu hraje velmi důležitou roli čas, včasná detekce a rychlé nasazení léčby.

Po zahájení léčby měli pacienti nakažení novým kmenem viru podobný průběh jako ostatní infikovaní.

„Přístup k pravidelnému testování, které umožní včasnou diagnostiku a následnou léčbu, omezí dobu, po kterou může nový kmen poškodit imunitní systém a ohrozit zdraví,“ uvedl jeden z oxfordských výzkumníků Christophe Fraser.

Na Novém Zélandu se rodí první děti díky spermobance HIV pozitivních dárců

Svět

Odborníci uklidňují, že objevení nového kmenu nedává důvod k panice. Stejně jako koronavirus SARS-CoV-2 i HIV velmi rychle mutuje, ale naprostá většina těchto změn nemění povahu viru.

Vznikl zřejmě už v 80. letech

Varianta VB byla objevena v dlouhodobé studii, která shromažďovala a analyzovala vzorky z Evropy a Ugandy. Nejvíce jich bylo detekováno v Nizozemsku, a to 109 případů. Skutečný počet však bude pravděpodobně vyšší.

Vědecký tým odhadl, že kmen VB HIV-1, přestože se označuje jako „nový”, vznikl už v 80. letech 20. století. V reakci na dostupné testování a léčbu se jeho šíření od roku 2010 zpomalilo.

Téměř nikdo z léčených HIV pozitivních v Česku není infekční

Domácí

Virolog Maximilian Muenchoff z univerzity Ludwiga Maximiliana v Mnichově se příliš neobává, že by varianta mohla dát nový impuls k epidemii HIV. „I když jsou účinky statisticky významné, v širším epidemiologickém kontextu jsou spíše sekundární,“ domnívá se. Je to podle jeho slov vidět i z toho, že tato varianta cirkuluje desítky let, aniž by vytlačila jiné varianty. Pro léčené pacienty je každopádně důležitější terapie a zdravý životní styl než virologické faktory.

Není jasné, jak tato varianta vznikla. Vědci předpokládají, že jednou z možností mohla být neobvykle dlouhá infekce u jedné osoby, která nepodstoupila léčbu, jež by zabránila mutování a vývoji viru.

Britská armáda už smí verbovat HIV pozitivní

Evropa

Britům se doporučuje, aby se nechali testovat na HIV a další pohlavně přenosné choroby alespoň jednou ročně, zatímco mužům, kteří mají intimní vztahy s muži, se doporučuje nechat se testovat každé tři měsíce, připomněl Daily Mail. Předpokládá se, že více než 100 tisíc Britů a milion Američanů žije s HIV.

Reklama

Výběr článků

Načítám