Hlavní obsah

Česko může v zimě přijmout už jen desetitisíce lidí z Ukrajiny

Právo, hat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při možné zimní vlně uprchlíků z Ukrajiny, na kterou se česká vláda momentálně připravuje, by stát mohl podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) přijmout už jen desítky tisíc uprchlíků. Nikoli stovky tisíc jako při první vlně. Kapacita ubytování podle něj naráží na svůj strop.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

„Umíme si představit, že bychom byli schopni přijmout desetitisíce dalších příchozích, ale rozhodně ne vysoké statisíce a rozhodně ne v té kvalitě, v jaké jsme byli schopni v tomto roce pomoc poskytnout. Kapacity sociálního i zdravotního systému hraničí se svými limity,“ řekl ministr Rakušan.

Vláda chystá scénář nouzového ubytování

Dodal, že ukrajinská populace v Česku tvoří 3,4 až 3,7 procenta obyvatel, což je 355 až 390 tisíc lidí, s tím, že počet vydaných víz dočasné ochrany dosahuje 460 tisíc. Česko tak přijalo na počet obyvatel v Evropské unii nejvíce běženců v souvislosti s únorovou ruskou válečnou invazí na Ukrajinu.

Vláda aktuálně připravuje krizový scénář nouzového typu ubytování, protože jiný typ ubytování už k dispozici podle Rakušana nebude. Je proto potřebná pomoc celé Evropské unie a členských zemí, které nejsou tolik vytíženy jako Česko.

Přezimujte jinde, nabádal Ukrajince šéf místní energofirmy

Válka na Ukrajině

„Pokud by přišla další vlna, tak by systém musel fungovat jinak. Připravujeme se na to, protože 60 procent zničené ukrajinské infrastruktury znamená, že Ukrajina bude zemí, kde mnoho lidí v zimě bude mrznout – nebude mít plyn, elektřinu, teplou vodu. Řešíme přípravy na evropské úrovni spolu s Evropskou komisí, mapujeme kapacity jednotlivých členských států,“ uvedl.

Česko je také schopno pomáhat vnitřně vysídleným občanům Ukrajiny a velmi rychle a efektivně se s českými firmami podílet na obnově infrastruktury přímo na Ukrajině.

Žádný z krajů nečelí přetlaku

Aktuální nával uprchlíků není podle ministra nijak velký, a žádný z krajů tak nečelí přetlaku. „Žádné velké vlně aktuálně nečelíme. Přichází stále jistý počet lidí, ale je potřeba říci, že mnoho lidí během tohoto období území ČR opustilo. Vrátili se na Ukrajinu a vyčkávají, jak budou vypadat zimní měsíce. Takže situace v tom přerozdělování nijak problematická není,“ popsal situaci Rakušan. Za středu vydalo ministerstvo Ukrajincům 695 víz dočasné ochrany.

Ukrajinská strana vládu ubezpečila, že se snaží i za pomoci zahraničních firem obnovit infrastrukturu ještě před nejchladnějšími měsíci – před lednem a únorem. Tamní ministr školství Serhij Škarlet tento týden během pražské návštěvy sdělil, že se scénářem zvýšených počtů uprchlíků v zimě spíše nepočítá.

„Nyní se mimo území Ukrajiny nachází 498 tisíc ukrajinských dětí. V březnu jich bylo 690 tisíc. Rozsah území, která jsou bombardována Ruskem, se zmenšil. Panika teď na Ukrajině ani není, snažíme se přizpůsobovat výpadkům elektřiny a tomu se uzpůsobuje i rozvrh hodin,“ podotkl.

Na zimu radši zůstaňte v cizině, vyzvala ukrajinská ministryně válečné uprchlíky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám