Hlavní obsah

Česko halí státní smutek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika drží státní smutek, který vláda vyhlásila na sobotu v souvislosti se čtvrteční střelbou na pražské filozofické fakultě. Obětí řádění studenta Davida K. se stalo 14 lidí, studentů i pedagogů. Dalších 25 utrpělo zranění. Útočník se pak v okamžiku, kdy se k němu blížili policisté, sám zastřelil na ochozu budovy fakulty zřejmě svou vlastní brokovnicí.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Pohled na pietní místo za oběti střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, které vzniklo před Karolinem 22. prosince 2023

Článek

V katedrále sv. Víta na Pražském hradě se uskuteční bohoslužba za oběti střelby, kterou bude vést pražský arcibiskup Jan Graubner a zúčastní se jí i prezident Petr Pavel.

Premiér Petr Fiala (ODS) vyzval občany, aby zároveň v pravé poledne uctili památku obětí tragédie minutou ticha. Ve stejnou chvíli by se měly rozeznít zvony v kostelech napříč celou zemí.

V řadě měst a obcí kvůli státnímu smutku zrušili vánoční program a další akce včetně sportovních. Na ty, které se budou konat, míní dohlížet více ozbrojených policistů než obvykle. Zvýšená bezpečnostní opatření zaměřená na tzv. měkké cíle, tedy místa, kde se schází větší množství lidí, potrvají podle policejního prezidenta Martina Vondráška nejméně do 1. ledna.

Tisíce svíček

Už od čtvrtečního večera vznikla ve většině měst před univerzitami pietní místa, kam chodí lidé zapalovat svíčky a pokládat květiny. Největší z nich je před rektorátem Univerzity Karlovy - Karolinem na Ovocném trhu v centru Prahy. Hoří tam už tisíce svíček a leží stovky květin, které na místo v průběhu včerejška přineslo i mnoho osobností, členů vlády v čele s Fialou či třeba rektorka školy Milena Králíčková.

Do Nadačního fondu Univerzity Karlovy už stačili za krátkou dobu lidé přispět pro oběti střelby a jejich rodiny částkou přesahující dvacet milionů korun. Dalších pět milionů tam míní vložit i pražský magistrát.

OBRAZEM: Po celé republice vznikla pietní místa za zastřelené studenty

Domácí

Policie, ale i vedení Prahy zřídily v souvislosti se čtvrteční tragédií krizovou linku a další linky pomoci. O tu už mimo jiné požádali tři z pražských policistů. Psychologickou pomoc pro všechny, kdo o ni požádají, nabízí i Národní ústav duševního zdraví.

Policie v pátek potvrdila, že už zná totožnost všech čtrnácti obětí i pětadvaceti zraněných. Zveřejněna se souhlasy rodiny byla zatím tři jména zemřelých. Je mezi nimi odborný asistent finské literatury z Ústavu obecné lingvistiky FF UK v Praze Jan Dlask, který byl překladatelem, editorem a autorem odborných článků týkajících se finské literatury. Na téže fakultě, kde přišel o život, v minulosti vystudoval finštinu a švédštinu.

Další je rovněž pedagožka, ředitelka Ústavu hudební vědy filozofické fakulty Lenka Hlávková, která se věnovala zejména středověké hudbě. Poslední je pak dvacetiletá studentka 1. ročníku češtiny v komunikaci neslyšících a korektorka Lidových novin Lucie Špindlerová.

Vraždil i v Klánovicích

Pražští policisté rovněž potvrdili, že kromě čtrnácti obětí čtvrtečního útoku a zastřelení vlastního otce z téhož dne má pachatel na svědomí i dvojnásobnou vraždu 15. prosince v Klánovickém lese. Balistická expertiza totiž prokázala shodu zbraně použité v Klánovicích se zbraní z domu v Hostouni na Kladensku, kde bydlel střelec.

„Tuto verzi nyní stvrdila i balistická zkouška, která s potřebnou mírou jistoty potvrdila, že se obou trestných činů dopustila totožná osoba. Nevychází se pouze z odborné balistické zkoušky, která de facto potvrzuje totožnost zbraně, ale i z dalších důkazů, které ve vzájemné souvislosti prokazují, že šlo i o jednu osobu,“ sdělil k tomu mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala.

Potvrzeno. V Klánovickém lese se střílelo ze zbraně střelce z Prahy

Domácí

Šéf pražské mordparty Aleš Strach na včerejší tiskové konferenci připustil, že mladík, který ve čtvrtek zabíjel v budově fakulty, figuroval v širším okruhu podezřelých z dvojnásobné vraždy z Klánovic. Tam pachatel zastřelil dvaatřicetiletého muže a jeho dvouměsíční dceru, která byla v kočárku. Kriminalisté podle něj nejprve neměli prakticky žádnou stopu, a už vůbec ne z okolí místa činu, přestože ho dva dny pročesávaly stovky policistů. Proto rozšířili okruh lidí, které se rozhodli prověřit. Původně čítal až 4000 osob, uvedl Strach.

„Ta taktika směřuje k tomu, že musíme dělat okruh, který je pro nás ten nejpodstatnější a nejzájmovější. Proto jsme ho rozšiřovali z terénu od Prahy dál. Náš podezřelý bydlel ve Středočeském kraji. Můžu říct, že nám bohužel chybělo pár dní k tomu, abychom předešli tragické události, která se stala ve čtvrtek,“ poznamenal Strach.

Dodal, že pachatel neměl ke Klánovicím, kde zastřelený muž s rodinou bydlel, žádný vztah, dokonce prý v lese prokazatelně nebyl posledního půl roku.

Začalo to SMS

Náměstek ředitele pražské policie Vojtěch Motyka v pátek upřesnil, že sled událostí a policejní aktivitu rozjela SMS zpráva, kterou ve čtvrtek krátce po poledni obdržela od pozdějšího střelce jeho kamarádka s tím, že mladík má sebevražedné úmysly. Nezvedal jí telefon, proto zavolala na policejní linku. Středočeští policisté proto vyjeli na místo jeho bydliště, kde našli bez známek života tělo mladíkova otce. Zároveň zjistili, že student míří do Prahy s cílem se zabít. Práci kriminalistům v domě v Hostouni ztížil sám pachatel, který tam podle Motyky připravil nástražný výbušný systém.

Středočeští policisté se následně spojili s pražskými kolegy, aby prověřili na filozofické fakultě možnost ozbrojeného podezřelého. Zároveň je v takřka stejnou chvíli po mladíkovi vyhlášeno celostátní pátrání v souvislosti s vraždou jeho otce.

Policie poté získala poznatek, že by se mladík mohl nacházet v univerzitní budově v Celetné ulici, kde měl mít od 14. hodiny přednášku. Proto budovu evakuovali. Střelec ale zamířil jinam, a to do sídla fakulty na náměstí Jana Palacha.

Hlídka byla původně na místě

Šéf pražské policie Petr Matějček v pátek připustil, že i tam ještě drahnou chvíli před útokem byla prověřovat možnou přítomnost mladíka policejní hlídka. Ta však měla informaci, že jde o studenta, který chce spáchat sebevraždu. V budově ho nenašla, navíc obdržela informaci, že se má nacházet na katedře v Celetné ulici. Proto odtamtud odjela.

„Nebyla jediná indicie, že chce někomu ublížit,“ podotkl k tomu šéf mordparty Strach, jehož podřízení kriminalisté byli spolu s jednou policejní hlídkou na místě střelby jako první.

Ta se ozvala krátce před 15. hodinou právě v hlavní budově fakulty na Palachově náměstí. Střelec použil dlouhou palnou zbraň s optikou, kterou krátce předtím, než se k jeho blízkosti na střeše fakulty dostali zasahující policisté, podle Matějčka buďto upustil, anebo vyhodil. Poté si vzal další svou zbraň - brokovnici -, pomocí níž pak spáchal sebevraždu. Stalo se tak 21 minut poté, co policie obdržela první informaci o střelbě. Dovnitř objektu přitom první hlídka vnikla už čtyři minuty po oznámení střelby, jenže až posléze se policisté od studentů dozvěděli, že je pachatel úplně nahoře ve čtvrtém patře rozsáhlé budovy a že se pak přesunul na její střechu.

V budově pražské fakulty měl střelec obrovský arzenál zbraní a střeliva

Krimi

Kromě toho, že mladík střílel po studentech a pedagozích uvnitř fakulty, poté, co vylezl na střechu a ochoz, začal pálit i na ulici po policistech, ale i civilistech. Matějček přiblížil, že tím střelec způsobil zranění třem lidem, navíc prostřelil jedno civilní a jedno policejní auto.

Šéf mordparty v pátek upřesnil, že mladík měl oficiální povolení na osm legálně držených zbraní, z toho dvě dlouhé palné. Kolik z nich si vzal s sebou na fakultu, Strach neuvedl. Pouze potvrdil, že v budově školy našli velké množství nábojů, a nebýt prý odvahy a plného nasazení zasahujících policistů, mohlo být podle něj obětí mnohem více.

Střelba na fakultě UK v Praze

Dění okolo střelby na pražské fakultě jsme pro vás sledovali v online speciálu. Podívejte se, co se stalo ve čtvrtek 21. prosince 2023 minutu po minutě.

Mohlo by vás zajímat

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám