Hlavní obsah

Češi vzali hory útokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní lyžařská sezona je v plném proudu a tisíce Čechů o víkendu vyrazily na sjezdovky. Zatímco v sobotu napříč republikou skiareály zaplavovaly davy lidí, v neděli kvůli horšímu počasí bylo lyžařů o něco méně. Přesto si pořadatelé víkendovou návštěvnost pochvalují.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Lyžařský areál Klínovec na Karlovarsku zahájil lyžařskou sezonu už v pátek

Článek

Ve Špindlerově Mlýně se v sobotu ve Svatém Petru konal tradiční SkiOpening, sezonu zahájil i Krakonoš na lyžích a k dispozici byl rozšířený kulturní program. Víkend sem přijelo zahájit několik tisíc lyžařů, kteří mohli okusit na 15 kilometrů sjezdovek a čtyři lanovky.

Více než 16 kilometrů sjezdovek nabízí SkiResort Černá hora - Pec. Ten své brány otevřel v pátek, na svahy dorazilo téměř pět tisíc lyžařů a běžkařů. Na svazích je aktuálně 50 až 100 centimetrů sněhu.

Pochvaly a nadšení se ozývaly také z Dolní Moravy, kde letos pořadatelé otevřeli nejdelší (3,7 km) sjezdovku u nás. Jen v sobotu dopoledne lyžovalo v rozlehlém areálu zhruba tisíc lyžařů.

V Horském resortu Dolní Morava bylo v sobotu živoVideo: Miloslav Hradil, Novinky

Lyžaři o víkendu vyrazili na nejdelší tuzemskou sjezdovku

Domácí

Nejvíce lyžařů bylo v sobotu

Na víkend otevřel Skiresort Buková hora na Orlickoústecku sjezdovku Mlýnická na straně Červené Vody, od příštího pátku začne nepřetržitý provoz. Návštěvníci si na svahu užijí 70 až 100 centimetrů sněhu. „Areál byl o víkendu slušně zaplněný stovkami lidí, v sobotu přijelo víc lidí,“ uvedl Stránský.

Na návštěvnost mělo samozřejmě velký vliv i počasí. Sobota byla co do počtu návštěvníků silnější ve více skiareálech. „Sobota byla opravdu výtečná, protočily se tu tisíce lidí, kteří se na lyžování těšili. Dnes je ta návštěvnost slabší, což ovlivnilo horší počasí,“ uvedl za Skiareál Lipno Jiří Gruntorád.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Do lyžařského areálu Klínovec dorazilo mnoho lyžařů

„V sobotu dorazilo hodně lidí. Dneska už není tak pěkně, takže poklesl i zájem. Ale na to, že máme teprve vlastně stále začátek prosince, jsou podmínky výborné,“ řekl Petr Vondraš z areálu Zadov.

Středisko Hochficht na česko-rakouské hranici Šumavy zahájilo sezonu v pátek. „První den nové sezony dorazilo snad 5000 lyžařů. Hezká návštěvnost byla i v sobotu, dneska už je lidí méně,“ řekl za Hochficht Martin Řezáč. Zatímco před týdnem na jihu Čech napadlo několik desítek centimetrů sněhu a teploty se držely pod nulou, nyní je v kraji obleva, která podle předpovědi potrvá několik dní. „Ale jsme přesvědčeni, že ve vyšších polohách sníh vydrží, to by se mělo týkat i Hochfichtu,“ dodal.

V Harrachově je v provozu zatím lanovka s červenou dvoukilometrovou sjezdovkou v centru. „V sobotu to bylo slušné, přišlo asi 1000 lidí, dneska méně. Zhoršilo se počasí, připadlo deset centimetrů mokrého sněhu a pak i pršelo,“ uvedl náčelník harrachovské lanovky Martin Nedvěd.

V západní části Krkonoš o víkendu provoz zahájily i areály na Benecku, ve Vítkovicích i Pasekách nad Jizerou. V sousedních Jizerských horách se lyžovalo v Rejdicích nebo na Severáku v Hraběticích. V neděli v předpremiéře otevřel jizerskohorský areál Černá Říčka v Desné. Oficiální zahájení sezony chystají v tomto areálu 16. prosince.

Tipy na lyžování

Zima patří lyžařům a Češi nejsou výjimkou. Od Šumavy přes Krkonoše až po Beskydy, na své si přijde každý. Nepřehlédněte také tipy na lyžování na Slovensku nebo přehled pravidel lyžování v Itálii.

Anketa

Byli jste už v nové sezoně lyžovat?
Ano a chystám se znovu
17,5 %
Ano, ale stačilo mi to
1,1 %
Zatím ne
28,2 %
Ne a ani se nechystám
53,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3417 čtenářů.

Světová novinka: Virtuální skipas se v Jeseníkách osvědčil

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám