Hlavní obsah

Nejoblíbenější skiareály v ČR: Kde si nejlépe zalyžujete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní sezona je v plném proudu, což pro mnohé znamená rozhodování, kam letos vyrazí na hory. Možností je spousta. Přinášíme tipy na některé z mnoha skiareálů, které v tuzemsku najdete.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lyžování ve Špindlerově Mlýně. Ilustrační foto.

Článek

Černá hora a Pec pod Sněžkou

Černá hora je střediskem zimních sportů, které se nachází ve východní části Krkonoš v údolí Janského potoka pod Černou horou, asi 15 kilometrů od Trutnova. Areál je součástí největšího lyžařského resortu u nás (SkiResort Černá hora-Pec spojuje celkem 6 areálů), skibusem se z něj lze dopravit do Pece pod Sněžkou nebo do Svobody nad Úpou. Zaparkovat se v blízkosti areálu dá na třech parkovištích, parkovné stojí 70 korun na jeden den.

Lyžování v Černé hoře nabízí jedinou osmimístnou kabinkovou lanovku v České republice a vyhřívanou šestisedačkovou lanovku. Černohorský areál nabízí 18 sjezdovek o celkové délce 17,5 kilometru, nejdelší tratě jsou dlouhé až tři kilometry. V areálu je i nejdelší osvětlená sjezdovka Protěž dlouhá 1,6 kilometru vhodná pro večerní lyžování.

V areálu jsou dvě místa určená přímo pro děti s dětským koutkem. V „LIVE“ parku se nachází pojízdný koberec a dětské vleky. Z vrcholu Černé hory vede také bezplatná, 3,5 kilometru dlouhá Černohorská sáňkařská cesta.

Skiareál Pec pod Sněžkou nabízí výhled na Sněžku, nejvyšší českou horu. V areálu naleznete 20 sjezdovek s celkovou délkou 14 kilometrů. Na kopce vás vyveze 13 vleků a dvě lanovky. Parkovat se dá na třech parkovištích, nejlevnější denní parkování na parkovišti P1 je za 120 korun.

Mimo klasické sjezdovky se zde nachází Funline s klopenými zatáčkami, terénními vlnami a tunelem. Najdete tu také trať obřího slalomu s časomírou nebo radar pro měření rychlosti.

Na večerní lyžování můžete vyrazit na sjezdovku Javor.

Pro běžkaře jsou pravidelně upravovány velký (12 km) a malý (4 km) okruh Černá hora. K dispozici jsou také trasy Krkonošské magistrály.

Špindlerův Mlýn

Lyžařské středisko ve Špindlerově Mlýně vyhrálo cenu za nejlepší středisko roku 2021. Dělí se na čtyři části: Svatý Petr, Medvědín, Horní Mísečky a Hromovku. V celém skiareálovém komplexu je 17 vleků a lanovek, 27 kilometrů sjezdovek. Možností k zaparkování je více: dvě parkoviště jsou u kopce Hromovka, dále parkoviště Bedřichov, Medvědín a Horní Mísečky. V Mísečkách je parkování zpoplatněno, zdarma je jen pro držitele „Gopassu“ (skipasu).

Z nabídky sjezdovek si vybere opravdu každý. Svatý Petr je nejvyhledávanější součást celého areálu, kde na lyžaře čekají hlavně dlouhé, široké modré sjezdovky, ale také jedna závodní černá pro velmi dobré jezdce. Pro milovníky freestylové jízdy je každoročně vybudován snowpark s U-rampou.

V severozápadní části Špindlerova Mlýna se nachází Medvědín. Rozkládá se na stejnojmenné hoře, která je zároveň nejvyšším bodem Špindlerova Mlýna. Pod vrcholem Medvědína u výstupní stanice lanovky se můžete vyfotit u krásného fotopointu s panoramatem Krkonoš, které budete mít za zády.

Pro začátečníky a rodiny s malými dětmi je nejvhodnější areál Horní Mísečky. Ten nabízí nejmírnější sjezdovky a tři lyžařské vleky.

Večerní lyžování je na 1540 metrů dlouhé sjezdovce Hromovka. 28.-29. ledna 2023 se ve Špindlerově Mlýně konal Světový pohár v alpském lyžování žen. Pro běžkaře je během sezony zpřístupněno přes 91 kilometrů různých tratí.

Harrachov - Čertova hora

Krkonošské lyžařské středisko Harrachov nabízí výborné možnosti lyžování v Krkonoších. Nejlepším místem na zaparkování je parkoviště přímo u lanovky v centru. Nachází se přibližně sto metrů od lanové dráhy.

Skiareál je rozdělen na tři samostatné lyžařské areály, jsou to Čertova hora, Zákoutí a Amálka. Čertova hora nabízí celkem čtyři sjezdovky o celkové délce 6,5 km. Prakticky celý povrch tratí je vybaven umělým zasněžováním. Dopravu na vrch Čertovy hory zajišťují dvě čtyřsedačkové lanové dráhy a dva vleky.

Skiareál Zákoutí je spíše lyžařskou školou než plnohodnotným lyžařským střediskem, ale i přesto má co nabídnout. Výuka je určena především dětem, ale přihlásit se může celá rodina. Zalyžujete si zde na třech sjezdovkách o celkové délce 420 metrů. Každá trať je také vybavena vlastním vlekem a kompletním umělým zasněžováním. Zákoutí nabízí i večerní lyžování.

Zážitek z večerního lyžování můžete získat také na 400 metrů dlouhé sjezdovce Amálka. Ani na Amálce nechybí lyžařská škola a technický sníh.

Pro běžkaře je v okolí Harrachova upravováno přes 50 kilometrů lyžařských běžeckých tras s různou náročností.

Dolní Morava

Horský resort Dolní Morava nabízí 8 sjezdových tratí s celkovou délkou přes deset kilometrů. Možností parkování je více, většina parkovišť je zdarma. Přímo ke sjezdovkám vás pak v hlavní sezoně dopraví skibus, který je zdarma.

Sjezdovky mají různé stupně obtížnosti, pět je označeno modrou barvou, jsou tedy lehké, čtyři jsou červené a jedna je napůl červená a černá (nejtěžší obtížnost). Na vrcholky vás vyvezou dvě čtyřsedačkové lanovky a tři vleky. Součástí areálu je také dětský skipark Amálka.

Pro milovníky volného ježdění, ať už na lyžích, či na snowboardu, je na Dolní Moravě zóna „U Slona“, kde se nachází fun trail s dvěma tunely a vlnami v terénu, dále tu lze nalézt crossovou trať s parametry evropských závodních tratí a snowpark, kde se vyřádí i děti. Večerní lyžování probíhá většinou čtyřikrát do týdne na sjezdovce Kamila.

V okolí Dolní Moravy je v návaznosti na Jesenickou magistrálu až 50 kilometrů upravovaných běžeckých stop, výchozím bodem je chata Slaměnka u horní stanice lanovky Sněžník. Odtud vedou upravené stopy zpět do Dolní Moravy nebo na druhou stranu hřebene až na návrší nad Starým Městem pod Sněžníkem.

Lipno

Lipno je sportovním areálem vhodným pro celou rodinu. Přímo pod areálem je situované bezplatné parkoviště s kapacitou 750 aut a 20 autobusů. Dopravit se na místo lze pohodlně také vlakem nebo autobusem.

V areálu naleznete 16 sjezdovek o celkové délce 13,5 kilometru. Nahoru na kopec vás vyvezou 3 čtyřsedačkové a jedna dvousedačková lanovka. 11 sjezdovek je označených modrou barvou, to znamená, že jsou buď lehké, ne,bo střední obtížnosti. Další tři sjezdovky jsou červeno-modré, tedy spíše střední obtížnosti a červené jsou dvě sjezdovky. Nejdelší Jezerní měří 1400 metrů a spojuje sjezdovky nacházející se na opačných stranách areálu. Je ideální pro carvingový styl jízdy, vhodná pro rodiny s dětmi a zpravidla na ní probíhá každý den večerní lyžování.

Pro milovníky freestylové jízdy na lyžích nebo na snowboardu je k dispozici Snowpark Lipno. Jedná se o 600 metrů dlouhý úsek plný beden, skokánků a platforem pro zážitkovou jízdu.

Na své si přijdou také milovníci běžeckého lyžování. Strojově se upravuje 40 km běžeckých stop, které vedou místní krajinou.

Bublava - Stříbrná

Ve skiareálu Bublava se nachází jedna lanovka a pět vleků. Parkoviště je zdarma v těsné blízkosti vleků a lanovky. V areálu se nachází 7 sjezdovek, dvě červené, dvě modré, jedna černá a dvě dětské, mírné tratě. Nejdelší sjezdovka Lesní je 1000 metrů dlouhá, celková délka všech sjezdovek je 3,2 kilometru.

Středisko je ideální pro rodiny s dětmi. Pro děti i dospělé začátečníky slouží Dětský park, nacházející se ve středu areálu. 180 metrů dlouhá mírná sjezdovka je vybavena mnoha herními prvky. Dětský park obsluhuje pohyblivý lyžařský pás a na něj navazuje lyžařský vlek.

Z centra města Bublava se dá na běžkách vyrazit na „Bublavský okruh“, ze kterého se lze napojit na nedaleké okruhy v Německu. Nejznámější je trasa „Kammloipe“ a okruhy v okolí města Mühleithen.

Klínovec

Skiareál Klínovec je největší a nejmodernější lyžařské středisko v Krušných horách. Spolu s německým areálem Fichtelberg vytváří InterSkiregion Fichtelberg-Klínovec, který lyžařům nabízí 47 km sjezdovek. Nově došlo k propojení Klínovce s Neklidem a Božím Darem.

Parkování je zdarma, jednotlivá parkoviště s celkovou kapacitou 2000 míst jsou rozmístěna přímo u nástupních stanic lanovek a vleků.

Na Klínovci jsou čtyři sedačkové lanovky a šest lyžařských vleků. K dispozici je i U-rampa a snowpark s překážkami. Od prosince je nově v provozu Lázeňská sjezdovka. Měří 3400 metrů, což z ní dělá nejdelší sjezdovku v České republice.

Skiareál Klínovec je od roku 2018 propojen se sousedícím skiareálem na Neklidu a s Božím Darem. V rámci přeshraniční spolupráce je možné skibusem přejet na druhou stranu hor do německého skiareálu Fichtelberg.

V areálu je také snowpark. Rodiny s dětmi jistě ocení dětský vlek, který je zdarma. O děti se v dětském skiparku postarají zkušení instruktoři.

Pro běžkaře je k dispozici 30 kilometrů upravovaných běžeckých tratí.

Monínec - lyžování nedaleko Prahy

Skiareál Monínec se nachází ve středních Čechách v oblasti zvané česká Sibiř. Z Prahy je vzdálen pouhých 80 kilometrů, zabere tedy něco přes hodinu cesty. Zaparkujete tu zdarma, kapacita je 550 míst.

Areál nabízí svým návštěvníkům dvě červené sjezdovky s celkovou délkou 1800 metrů. Pak jedna mírnější sjezdovka, snowpark a Funline trať.

Umělé osvětlení umožňuje lyžařům oblíbené večerní lyžování. Přeprava je zajištěna třemi vleky a lanovkou. V okolí je 54 kilometrů upravovaných běžeckých tratí.

Reklama

Výběr článků

Načítám