Hlavní obsah

Lyžaři o víkendu vyrazili na nejdelší tuzemskou sjezdovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dolní Morava

Lavinu pochval lyžařů doprovází otevření nejdelší sjezdové trati v Česku, která před nynější zimní sezonou vznikla v lyžařském areálu na Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem. Živo na ní bylo i v sobotu. Část lyžařů vyrazila i na jiná místa zimního střediska.

V Horském resortu Dolní Morava bylo v sobotu živoVideo: Miloslav Hradil, Novinky

 
Článek

„Nejdelší sjezdovka v Česku s délkou 3,7 kilometru vznikla vybudováním zbrusu nové sjezdovky během letošní letní sezony a jejím napojením na rozšířenou sjezdovku Vyhlídková, která prošla úpravou již v minulém roce,“ řekla Novinkám mluvčí Horského resortu Dolní Morava Šárka Braunerová.

Jen v sobotu dopoledne lyžovalo v rozlehlém areálu zhruba tisíc lyžařů. Mnozí z nich přitom cíleně přijeli, aby si vyzkoušeli jízdu po nejdelší trati u nás. „Je využívána hodně. Hlavně rodiči s dětmi. Jsme spokojeni,“ sdělil Novinkám v sobotu odpoledne obchodní ředitel resortu Martin Palán.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Lanová dráha Sněžník v Horském resortu Dolní Morava byla od sobotního rána v permanenci.

„Přijel jsem tu na svou první lyžovačku v nové sezoně. Před ní jsem si pořídil nové lyže i boty a jelo to skvěle. Myslím, že tato sjezdovka se vyrovná i těm, na které jsem zvyklý v Rakousku,“ řekl Novinkám Petr Novotný z Kroměříže.

Lyžaři mohou sjíždět z nejvyššího místa resortu na vrcholu Slamníku v nadmořské výšce 1232 metru, až do areálu U Slona s převýšením 585 metrů. „Trasu sjedou zdatní lyžaři za tři až čtyři minuty,“ konstatovala mluvčí.

První sjezdovky otevírají, vleky stojí jako loni

Domácí

„Je to boží. Ze Slamníku jsem jel něco přes čtyři minuty,“ svěřil se Novinkám po dojezdu v areálu U Slona Petr Kratochvíl, který v sobotu přijel na Dolní Moravu s manželkou z Brna. „Byla to parádní jízda. Užíval jsem si to,“ řekl Novinkám další lyžař, Jan Dostál z Olomouce.

Lyžaři oceňují mimo jiné fakt, že sjezdovka je po celé délce minimálně 25 metrů široká, bezpečná a vhodná také pro rodiny s dětmi. „Na Dolní Moravu jezdíme s rodinou pravidelně již sedm let a vždy to tu bylo skvělé, ale ta možnost užít si tak dlouhý sjezd, je něco úžasného. I náš jedenáctiletý syn Jakub je z toho zážitku nadšený,“ zdůraznil Evžen Malý z Prostějova.

Nově vybudovaná sjezdová trať s přepravní kapacitou lanovky 2400 lyžařů za hodinu předčila po dokončení svou délkou další dlouhé tuzemské sjezdovky, a to v Ramzové v Jeseníkách o délce 3,26 kilometru a Jáchymovskou sjezdovku na Klínovci dlouhou 2,95 kilometru.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Mnozí lyžaři, kteří v sobotu přijeli do Horského resortu Dolní Morava, dorazili do areálu U Slona.

Sněhu je u nás momentálně dost. „Na sjezdovkách jej máme od šedesáti do devadesáti centimetrů, přičemž zhruba třicet procent ho je přírodního. Podmínky nám přejí. Již roky nepamatujeme, že by v tomto období byly tak ideální,“ doplnil Palán.

V resortu jsou přitom připraveni i na to, že by byli odkázáni jen na umělý sníh. „Do zasněžování jsme v posledních letech investovali 600 milionů korun. Nově byla vybudována dvě zasněžovací jezera s celkovým objemem více než sto tisíc metrů krychlových,“ konstatovala Brunerová.

Horský resort Dolní Morava věnuje zlepšování podmínek pro lyžaře trvalou pozornost. V zimní sezoně, která tu začíná, tu mají k dispozici šest kilometrů sjezdových tratí, v provozu jsou sjezdovky Slamník, Vyhlídková v celé délce, Sněžník B a Kamila. Ve vrcholových partiích je navíc upraveno 48 kilometrů běžeckých tratí.

Špindlerův Mlýn zahájil zimní sezonu, sjezdovek si užívaly stovky lyžařů

Cestování

Reklama

Související témata:
Horský resort Dolní Morava

Výběr článků

Načítám