Hlavní obsah

Lyžování v Itálii: Jaká pravidla platí na italských svazích

Itálie nabízí řadu krásných míst pro milovníky zimních sportů. Před cestou na dovolenou se seznamte s detaily o fungování areálu, do kterého zamíříte.

Foto: Peter Santer

Itálie nabízí mimo jiné slunečním svitem zalité svahy.

Článek

K pravidlům, která nezastarají, patří opatrnost. Lyžování patří navíc k aktivitám s vyšším rizikem úrazů. Patálie, které různé nehody mohou přinést pro vaši peněženku, lze umenšit sjednáním vhodného cestovního pojištění. V Itálii platí povinnost být pojištěn proti odpovědnosti za škodu způsobenou ostatním.

Barvy sjezdovek

Itálie používá pro odlišení náročnosti tratí běžný barevný systém, s kterým se lze setkat v řadě evropských zemí. Naprostým začátečníkům jsou určené zelené sjezdovky, které bývají zároveň široké a mají nízký sklon. Na nich se naučí základy techniky a ohleduplného lyžování.

Mírně pokročilí mohou vyjet na modré tratě a zakoušet svižnější jízdu. Zároveň u nich již bývají vleky o poznání rychlejší než u začátečnických. Po dalším zdokonalení své jízdy lze zakusit červenou sjezdovku s ostřejším sklonem.

Experti mezi lyžaři si mohou dovolit projet černou trať. Pro ně je běžná rychlá jízda na úzké sjezdovce s výrazně náročnými místy, například většími boulemi.

Lyžařské zájezdy do ciziny jdou na dračku

Cestování

Speciální pravidla na italských svazích

Itálie od roku 2022 zpřísnila některé požadavky pro lyžování a snowboarding. Helmu musí nosit povinně všichni mladší 18 let. Bez ohledu na věk musí být každý vybaven pojištěním proti odpovědnosti za škody a zranění, která ostatním způsobí. Je možné si ho rovněž zakoupit společně se skipasem.

Provozování zimních sportů pod vlivem alkoholu je v Itálii dovoleno do naměřené hodnoty 0,5 promile. Akceptovatelná hranice je ve stejné výši jako při řízení vozidel. Její porušení se trestá pokutou od 250 eur (cca 6 tisíc korun).

San Martino di Castrozza: Zimní pohoda v kapesním vydání

Cestování

Obecná doporučení pro jízdu

Mezinárodní lyžařská a snowboardová federace (FIS) vydala desetibodová Pravidla chování. Zahrnují například řád předjíždění. Je nutné předjížděnému nechat kolem sebe dost místa. Na sjezdovce se nelze zastavovat v úzkých pasážích či místech s omezenou viditelností.

Podle FIS má též každý lyžař povinnost pomáhat ostatním. Při nehodách si také všichni účastníci a svědci mají navzájem sdělit svá jména a adresy. Doporučuje se také nehody fotografovat a nechat zdokumentovat záchranáři a policií.

FIS rovněž vydala doporučení vztažená k ochraně životního prostředí. Upřednostňuje cestování vlakem či autobusem. Když už jedete autem, dbejte na zaplnění všech sedadel a mezi ubytováním a sjezdovkou se dopravujte ski busem.

Lyžování v zemi Ladinů. Val di Fassa s velkým kolotočem sjezdovek

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám