Hlavní obsah

Černochová: Situace v Rusku se jeví jako občanská válka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konflikt v Rusku se podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) teď jeví jako občanská válka, soudí tak podle sobotního prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina. Ministryně také uvedla, že situace hraje ve prospěch Ukrajiny, která může získat čas na přeskupení sil a učinění dalších pokroků v rámci protiofenzivy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně obrany Jana Černochová

Článek

„Pokud bylo prohlášení Putina opravdu takto silné, tak to vnímám jako velmi vážný konflikt, který v Rusku probíhá,“ řekla ČTK Černochová na Dni pozemního vojska-Bahna.

„Myslím si, že pro Ukrajinu je to zpráva, že bude moci přeskupit síly a udělat nějaká opatření v rámci své ofenzivy. Což je dobře, že mají nějaký čas pro to, aby i ten konflikt na Ukrajině co nejdřív skončil,“ dodala.

Situaci vedení české armády monitoruje. Ještě v sobotu bude jednat ministryně o situaci s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou.

Putin: Vzpoura wagnerovců je zradou na ruském lidu

Válka na Ukrajině

„Budeme čekat na další vývoj, a hlavně na to, jak se zachovají představitelé ruského ministerstva obrany, to je asi pro tuto chvíli nejdůležitější, na co se čeká, jaká bude jejich reakce,“ řekla ministryně.

Už předtím na Twitteru napsala, že „po šestnácti měsících války na Ukrajině vede válku Rusko s Ruskem“.

Poslanec a místopředseda lidovců Jan Bartošek na Twitteru napsal, že nelze zapomenout na to, že Prigožin je zločinec.

„Vůdce armády žoldáků se snaží svrhnout armádní velení. Oslabuje tím sice armádu, ale konflikt vyvolává také obavy. Klíčové je, zda se jednotky přidají. Jinak to nebude trvat dlouho,“ uvedl. Ruské síly mohou být podle něj oslabeny.

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin pohrozil pochodem na MoskvuVideo: Reuters

„Prigožinovi vadí Šojgu a Gerasimov. Ty chce svrhnout. O Putinovi mlčí. Takže jeho cílem je nahradit ty dva a z Putina si udělat otrockou loutku. Tři mušketýři po rusku: jeden proti všem, všichni proti jednomu. Ať bojují co nejdéle, do poslední kapky jejich krve,“ napsala senátorka občanských demokratů Miroslava Němcová.

Vzpoura wagnerovců v Rusku končí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám