Hlavní obsah
Online

Vzpoura wagnerovců v Rusku končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruská soukromá žoldnéřská Wagnerova skupina v noci na sobotu obsadila Rostov na Donu a její příslušníci postupují podél dálnice na Moskvu. V sobotu ráno ovládla vojenské posty ve Voroněži jižně od Moskvy. Ruský prezident Vladimir Putin označil v sobotním mimořádném projevu ozbrojenou vzpouru části Wagnerovy skupiny za zradu na ruském lidu a za ránu do zad. Dění ohledně postupu Wagnerovy skupiny Ruskem sledovaly Novinky v on-line reportáži.

Wagnerovci s vojenskou technikou v Rostově na DonuVideo: Reuters

 
Článek

Majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin obvinil ruskou armádu, že ostřelovala týlové ležení skupiny a zabila 2000 jeho vojáků. Požaduje jednání s ministrem obrany Sergejem Šojguem a náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem, zřejmě si chce vynutit změny ve vedení ruské armády. Proti Prigožinovi však bylo zahájeno trestní stíhání pro pokus o vzpouru.

Wagnerovy jednotky se balí

Skupiny Wagnerovy armády se balí a připravují na podchod z měst, která v noci na sobotu a v sobotu obsadily, tedy především z Rostova na Donu a Voroněže.

Prigožin se na ukončení akce dohodl s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem. Podmínky dohody nejsou známy. Minsk pouze uvedl, že na stole leží dohoda, která zaručuje bezpečnost pro wagnerovce.

Zelenskyj: Ten chlap v Kremlu se bojí

Celý svět dnes viděl, že vedení Ruska nic neřídí, řekl v reakci na sobotní události v Rusku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Všichni podle něj dnes viděli, jak snadno lze obsadit ruská města. V zemi, která je nabitá zbraněmi, je prý naprostý chaos.

V projevu pak přešel do ruštiny a řekl: „Ten chlap z Kremlu se někde schovává, bojí se, neukazuje se. Jsem si jistý, že už není v Moskvě,“ řekl Zelenskyj.

Během dnes se spekulovalo o místě pobytu Vladimira Putina. Řešilo se, zda neodletěl do Petrohradu.

Lukašenko a Putin si znovu volali

Běloruská státní agentura Belta informuje o tom, že si vůdci Běloruska Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin dnes již podruhé zavolali, a to krátce poté, co Lukašenko vyjednal dohodu se šéfem wagnerovců Jevgenijem Prigožinem. Putin byl informován o výsledcích jednání s wagnerovci a svému protějšku prý poděkoval za práci, kterou vykonal.

Konvoj má 5000 mužů

Konvoj wagnerovců, kteří se po silnici blíží k Moskvě a vede je vysoce postavený velitel této soukromé armády Dmitrij Utkin, čítá asi 5000 mužů. Agentuře Reuters to řekl zdroj blízký vedení Rusy ovládané části ukrajinské Doněcké oblasti.

Do Moskvy konvoj podle všeho ale nedojede, protože Prigožin odpoledne oznámil dohodu, že se jeho vojáci stáhnou zpět na základny.

Prigožin oznámil konec postupu na Moskvu

Zdroj, který se podle Reuters v minulosti ukázal jako spolehlivý, uvedl, že šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin má celkem k dispozici asi 25 000 mužů. Zhruba 5000 z nich je podle něj v Rostově na Donu.

Zdroj dodal, že wagnerovci měli v plánu zaujmout v Moskvě pozice v hustě zastavěné oblasti.

Postup na Moskvu je u konce

Šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin údajně souhlasil s návrhem běloruského vůdce Alexandra Lukašenka na zastavení postupu skupiny na ruském území. Oznámil to Lukašenko a následně to potvrdil sám Prigožin, uvedla RIA Novosti.

Ukrajinská ofenziva

Ukrajina využívá rozkolu v Rusku. Její síly zahájily ve stejnou chvíli ofenzivní operace na několika úsecích fronty na východě, oznámila na Telegramu náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová.

Rusové rozrývají dálnici

Na silnici mezi Moskvou a Rostovem na Donu byly postaveny zátarasy, které měly bránit průjezdu Wagnerově skupině směrem na sever. Někdo je však u města Sredny Ikorets, asi 60 na jih od Voroněže, prorazil. Dálnici M4 narychlo rozrývají pod dozorem policie bagry, aby po ní nebylo možné jet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Budování zátarasů na silnici v Lipecké oblastiVideo: AP

Česku nehrozí nebezpečí

V současné době nehrozí občanům bezprostřední nebezpečí, ČR pozorně monitoruje situaci v Rusku, uvedla ministryně obrany Jana Černochová po jednání s náčelníkem generálního štábu armády Karlem Řehkou a šéfem Vojenského zpravodajství Janem Berounem.

Medvěděv: Jaderné zbraně banditi nezískají

Místopředseda bezpečnostní rady Ruské federace a bývalý prezident země Dmitrij Medvěděv řekl, že Rusko nedovolí banditům, aby získali kontrolu nad jadernými zbraněmi. Činy wagnerovců označil za vzpouru a naplánovanou operaci, do které byli zapojeni zahraniční specialisté.

Ruské banky znevýhodnily nákup zahraničních valut

Velké ruské banky v sobotu prudce zvýšily kurzy pro nákup zahraničních měn, píše ruská agentura RIA Novosti. Nejvyšší kurz má Rosbank, jeden dolar lze nakoupit za 105 rublů (27,4 Kč), zatímco prodat ho Rusové mohou za 76,17 rublu (19,8 Kč). Euro lze pořídit za 115 rublů (30 Kč), kurz pro prodej činí 82,97 rublu (21,7 Kč).

Nepracovní pondělí v Moskvě

Starosta Moskvy Sergej Sobjanin prohlásil pondělí za den pracovního klidu. Týkat se bude všech pracovních pozic vyjma úřadů, „podniků s nepřetržitým cyklem“, obranného průmyslu a městských služeb.

Letenky z Moskvy zdražily

Postup wagnerovců směrem k Moskvě se projevil na cenách letenek z hlavního města. Sobotní termíny odletu už jsou téměř nedostupné a kvůli vysoké poptávce 2,5krát až 5krát dražší než obvykle. Největší zájem je o lety do Turecka a Kazachstánu.

Amnestie za složení zbraní

Wagnerovci postupující na Moskvu mají slíbenou amnestii, pokud složí zbraně, píše agentura TASS s odvoláním na zákonodárce Pavla Krašeninikova. „Když složí zbraně, vyhnou se trestu, jak říkal prezident. Musí to ale udělat rychle a nepodlehnout provokacím ze strany vedení povstalců,“ řekl Krašeninikov.

Výbuchy v centru Rostova na Donu

U štábu velitelství ruského Jižního vojenského okruhu, který obsadili wagnerovci Jevgenije Prigožina, se ozývají výbuchy a byla odtud slyšet střelba. Informují o tom místní média s odvoláním na očité svědky. Na videu zveřejněném na sociálních sítích je patrné, jak lidé prchají od budovy. Média také informují, že se v centru města objevily tanky a rozmisťují se tam vojáci se samopaly. Výjezdy z města jsou uzavřené, obyvatelé byli vyzváni, aby nevycházeli.

Rusko zablokovalo účty wagnerovců

Ruský regulátor mediálního trhu Roskomnadzor dnes na sociální síti VKontakte omezil přístup k účtům a skupinám spojeným s wagnerovci, jejichž jednotky se vzbouřily proti armádnímu velení a postupují na Moskvu. Úřad také blokuje připojení k internetu v oblastech, kde probíhají „protiteroristické operace“.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám