Hlavní obsah

Petříček: Kdo chce jet do Slovinska, musí mít negativní test

Novinky, Klára Beranová
Praha

Lidé, kteří budou od dnešní půlnoci cestovat do Slovinska, se budou muset na hranicích prokázat negativním testem na covid-19. Ten nesmí být starší než 36 hodin. Novinářům to v pátek sdělil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Pro Čechy, kteří přes zemi cestují do Chorvatska, se nic měnit nebude.

Záznam: Briefing ministra zahraničí PetříčkaVideo: ČTK

 
Článek

„Od dnešní půlnoci platí, že Češi musí ukázat na hranicích se Slovinskem, že mají zaplacené ubytování. Musí mít také negativní test na covid-19. Ten nesmí být starší než 36 hodin, jinak musí do 14denní karantény,” uvedl v pátek šéf české diplomacie.

Opatření se dotkne i těch, kteří chtějí odjet už v sobotu a pobyt mají zaplacený. „Pokud třeba pojedete v sobotu, doporučujeme si ještě dnes zajistit test na covid-19,” upřesnil ministr. Lidem tak zbylo pouhé odpoledne na zajištění testu.

RegioJet přerušil prodej jízdenek do Lublaně

Ekonomika

Češi, kteří jsou již v zemi, tam mohou zůstat. „Pro občany, kteří se již nachází na území Slovinska, se nic nemění. Ti mohou dovolenou dokončit a potom se do Čech bez omezení vrátit,” dodal ministr.

Do Chorvatska bez problémů

Slovinsko je klíčovou tranzitní zemí, přes kterou cestují Češi do Chorvatska, jež je jejich oblíbenou letní destinací. „Pro tuto skupinu lidí se nic měnit nebude. Cesta přes Slovinsko ale může být doprovázena policejními kontrolami,” upozornil Petříček.

Babiš chce se Slovinskem řešit karanténu pro Čechy. S tamním premiérem mluvil během tiskovky

Domácí

Podle něho by mělo stačit, aby Češi při hraničních kontrolách prohlásili, že státem pouze projíždějí. „Doporučujeme ale, aby měli například potvrzení o ubytování. Detaily budeme ještě dnes řešit,” dodal.

Česko v oranžové zóně 

Ministr brífink svolal kvůli čtvrtečnímu rozhodnutí slovinské vlády. Země od soboty totiž zpřísňuje hraniční režim. Sousední Chorvatsko, ale také Českou republiku či Francii přesunuli Slovinci ze zeleného seznamu epidemiologicky bezpečných zemí na žlutý seznam méně bezpečných států.

Slovinsko zpřísňuje opatření. Čechy pošle do karantény

Evropa

O epidemiologické situaci v Česku bude se slovinskou stranou nadále komunikovat velvyslanectví v Lublani, ministerstvo zahraničí i premiér Andrej Babiš (ANO). „Věříme, že situace je dočasná. Máme příslib, že když se čísla nově nakažených v České republice dostanou pod deset na sto tisíc obyvatel, měli bychom být opět zařazeni mezi bezpečné země,” řekl v pátek v Černínském sálu také Petříček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám