Hlavní obsah

Babiš chce se Slovinskem řešit karanténu pro Čechy. S tamním premiérem mluvil během tiskovky

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není důvod, aby Slovinsko dalo kvůli nákaze covid-19 Česko do jiné zóny a vyjmuli nás ze seznamu bezpečných zemí, prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO) před odjezdem na setkání premiérů V4 ve Varšavě.

Babiš chce se Slovinskem řešit karanténu pro Čechy. S tamním premiérem mluvil během tiskovky Video: Česká televize ČT24

 
Článek

„Není důvod, aby nás Slovinsko dávalo do nějaké jiné zóny. Doufám, že pana premiéra přesvědčím, že to není nutné. Je to lokální problém v Karviné,” prohlásil před odletem premiér Babiš.

Slovinsko zpřísnilo hraniční režim. Sousední Chorvatsko, ale také Českou republiku a Francii přesunuli Slovinci ze zeleného seznamu epidemiologicky bezpečných zemí na žlutý seznam méně bezpečných států. Pro Čechy, kteří do Slovinska cestují, to znamená 14denní karanténu. Opatření platí od soboty 0:00.

Slovinsko zpřísňuje opatření. Čechy pošle do karantény

Evropa

Pro Čechy, kteří projíždí do Chorvatska, by podle premiéra Babiše neměl ale vzniknout žádný problém. Přes Slovinsko budou moct projet bez problémů.

Janša se dovolal Babišovi na tiskovku

Babiš chce věc ještě probrat se svým protějškem Janezem Janšou. Slovinský premiér se přitom Babišovi dovolal přímo během tiskové konference. Babiš hovor zvedl a snažil se Janšu přesvědčit, že jde pouze o lokální problém na severu Moravy.

„Řekl mi, že to rozhodují epidemiologové a že s nimi bude mluvit. Budeme to řešit přes den a budeme doufat, že se to změní,” dodal po telefonátu Babiš.

Podmínky vstupu pro Čechy řeší i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Následně uvedl, že jednou z variant je, že by mohli do země kromě transferu pouštět i ty, kteří budou mít test ne straší než tři dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám