Hlavní obsah

Bonus pro OSVČ a eseróčka se neprodlouží, oznámila Schillerová

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Doba, po kterou mohly čerpat osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) i společnosti s ručením omezeným (s.r.o.) bonus ve výši 500 korun denně, se neprodlouží. V pondělí to schválila vláda.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

„Dohodli jsme se, že s 8. červnem končí výplatní termín pro výpočet kompenzačního bonusu pro OSVČ a eseróčka,“ oznámila v pondělí ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

OSVČ nemají pro ošetřovné stejné podmínky jako zaměstnanci

Domácí

Nárok na bonus měli lidé, kteří nemohli kvůli koronaviru a následným vládním opatřením podnikat. Celkově jim stát mohl vyplatit za období od 12. března do 8. června 44 500 korun.

Ministryně ale upozornila, že o vyplacení příspěvku mohou za toto období OSVČ i eseróčka žádat až do konce června. Bonus jim bude vyplacen zpětně. „V první vlně jsme vyplatili OSVČ 12 miliard korun, v druhé vlně to bylo o polovinu méně. Eseróčkám jsme zatim vyplatili asi 300 milionů korun,” dodala Schillerová. Eseróčka mohou totiž o příspěvek žádat teprve od minulého týdne.

Podle ministryně tady ale zůstane stále část lidí, kteří nebudou moci podnikat ani po 8. červnu. Podle ní se to týká například průvodců.

„Dohodli jsme se, že budeme hledat jinou formu tak, abychom nemuseli zapojit finanční správu. Vytvořit bychom mohli dotační program u ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové,” dodala Schillerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám