Hlavní obsah

Zrušení EET prošlo přes odpor ANO Sněmovnou do třetího čtení

Aktualizováno

Zrušení elektronické evidence tržeb (EET) poslali v úterý poslanci ve Sněmovně do závěrečného, třetího čtení. Projednání bodu komplikovaly, stejně jako v minulosti, obstrukce hnutí ANO. Poslanci hnutí nejprve téměř pět hodin předkládali návrhy na změnu programu schůze a pak přes dvě hodiny k bodu vystupovali.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Diskuse ke zrušení EET ve druhém čtení trvala téměř dvě a půl hodiny. S argumenty, proč by měla evidence zůstat zachována, přicházeli zástupci opozičního ANO, které v minulých letech v době svého působení ve vládě EET zavedlo.

Podle šéfky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové by bylo zrušení EET krok špatným směrem, podle ANO by měla evidence zůstat na dobrovolné bázi.

Za účtenkovou loterii ministerstvo platilo miliony, i když neprobíhala, zjistil NKÚ

Domácí

„Koalice naplánovala jednání o druhém čtení EET. To je krok špatným směrem. Vypadá to, že schodek státního rozpočtu bude 375 miliard, ale vláda krizi neřeší, naopak zadlužení roste. Potom nechápeme, proč se ruší EET, které přinášelo 12 až 13 miliard ročně a narovnává podnikatelské prostředí,“ prohlásila před schůzí Schillerová.

EET, které je nyní dobrovolné, chce zrušit vládní pětikoalice. „Věřím, že vlajkovou loď ANO dokážeme potopit a EET zrušit. Nebojte, půjde ke dnu,“ prohlásil ještě před úterním jednáním dolní komory šéf poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný.

„Chceme tím definitivně ukončit éru, kdy se na každého živnostníka a podnikatele pohlíželo jako na a priori nepoctivého,“ uvedl v úterý na plénu Sněmovny ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který zastoupil omluveného šéfa státní kasy Zbyňka Stanjuru (ODS).

Evidence tržeb by mohla definitivně skončit ke konci letošního roku. Nyní je EET od vypuknutí epidemie covidu-19 přerušena, a to právě do konce letošního roku. Stala se tak fakticky dobrovolnou.

Rada kritizuje návrh rozpočtu kvůli strukturálnímu deficitu

Ekonomika

Úterní schůzi natahovala opozice, jak se stává v tomto volebním období téměř zvykem, obšírně popisovanými návrhy nových bodů, které by se měly zařadit na program. Ke schválení programu tedy došlo až po bezmála pěti hodinách od zahájení schůze dolní komory.

Schillerová například navrhla, aby se poslanci přednostně zabývali růstem inflace a jejím dopadem na domácnosti i firmy. Radek Vondráček (ANO), podobně jako i předseda SPD Tomio Okamura, chtěl, aby Sněmovna projednala nynější migrační vlnu.

Ačkoliv na aktuální schůzi měli zákonodárci projednávat i jiné zákony než zrušení EET, dohodli se, že se po projednání bodu rozejdou domů. To se stalo krátce před půl desátou večer.

Reklama

Výběr článků

Načítám