Hlavní obsah

Bartoš k rodným číslům: Ta částka nesedí. Kolik to bude stát? Nevím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) v pátek na tiskové konferenci odmítl analýzu, podle které plánované rušení rodných čísel přijde stát a soukromý sektor na 56 miliard. Podle něj se totiž rodná čísla rušit nebudou, pouze se bude jejich používání utlumovat. Na otázku, jak vysoké tedy budou náklady na nahrazení rodných čísel novými identifikátory, ale přesnou odpověď nemá.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Článek

„Žádná rodná čísla se v České republice neruší. Zákon, o kterém hovoříme, je zákon o občanských průkazech a mluví pouze o útlumu používání. Znamená to, že rodná čísla nebudou uváděna v nově vydaných občanských průkazech,“ uvedl v pátek na tiskové konferenci Bartoš.

To, že by přechod od rodných čísel k takzvaným bezvýznamovým identifikátorům stál 56 miliard korun, vyplývá z analýzy společnosti Grant Thornton a advokátní kanceláře Rowan Legal. Podle studie by změna IT systémů stála veřejnou správu 14,8 miliardy korun a soukromý sektor 41,4 miliardy korun.

Bartoš ale číslo zpochybnil. „Objevily se obavy, že náklady jsou neúměrně vysoké. Je to absolutní nesmysl. Základní chybné zjištění v analýze je to, že pracuje s rušením rodných čísel, ale to se neděje,“ zdůraznil.

„Závěry o nákladech změn jsou hrubě a podle mě i záměrně zkreslené,“ dodal ministr.

Konec rodných čísel? Nápad za 56 miliard schytává kritiku ze všech stran

Domácí

„Nějaké náklady pravděpodobně budou“

Kolik by tedy „utlumení“ rodných čísel a zavedení nových identifikátorů mohlo reálně stát, Bartoš neřekl. „Nějaké náklady na straně státu samozřejmě s postupným útlumem budou. A pokud se bavíme o roce 2025, tak pravděpodobně budou i na straně soukromých subjektů, které rodné číslo aktivně používají směrem ke státu,“ podotkl pouze, aniž by zmínil konkrétní čísla. Dopadovou studii přínosů a rizik chystaného opatření vláda nemá.

„Konkrétní částku v tuto chvíli neznáme. Pracuje se na tom, abychom kvalifikovaný odhad měli co nejdříve,“ potvrdila Novinkám mluvčí pro digitalizaci Anna Urbanová.

„Neexistuje přesná kalkulace nákladů, protože na straně státu je to v souladu s dlouhodobou strategií a je to jeden z tisíců normálních rozvojových požadavků na základní registry,“ napsal redakci později i Bartoš.

Rodná čísla mají nahradit identifikátory, z nichž nelze vyčíst žádné osobní údaje. Bez čísla obsahujícího datum narození a informaci o pohlaví držitele mají být doklady totožnosti vydávány od začátku roku 2025. Hlavním cílem má být posílení ochrany soukromí a zabránění zneužití osobních údajů. Na starosti to má Digitální a informační agentura (DIA).

Bartoš zároveň řekl, že do 1. července chce projednat, zda by v současné rozpočtové situaci nebylo vhodné opatření odložit. Chce to řešit s DIA i se soukromým sektorem. „Je možné, že bude třeba zvolit lepší řešení, máme na to čas,“ připustil vicepremiér.

Opatření, které nikdo nechce

O rušení rodných čísel se mluvilo už dříve. Například už v roce 2008 tehdejší náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček plánoval, že rodné číslo by měl „brzy“ nahradit identifikátor, ze kterého by o dotyčném nešlo nic zjistit.

Z průzkumu agentury Ipsos z konce loňského roku přitom vyplývá, že naprosté většině lidí, konkrétně 89 procentům respondentů, současná podoba rodných čísel nevadí. Změnu, po které by se nemohli rodným číslem prokazovat všude, naopak 68 procent Čechů odmítá.

Anketa

Vadí vám, že z rodného čísla lze vyčíst vaše datum narození a pohlaví?
Ano
4,8 %
Ne
95,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10414 čtenářů.

Proti vládnímu plánu se postavila i Národní ekonomická rada vlády (NERV), podle níž bude projekt nákladný a výdaje by bylo možné vynaložit účelněji. „Existují závažné pochybnosti, zda takový systém vůbec bude fungovat pro jednoznačnou identifikaci občanů ve všech myslitelných životních situacích,“ uvedl NERV na vládním webu.

Digitální občanku chceme mít na přelomu roku, řekl Bartoš

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám