Hlavní obsah

Digitální občanku chceme mít na přelomu roku, řekl Bartoš

Vláda ve středu pověřila Digitální informační agenturu (DIA) vytvořením aplikace eDoklady, která má od nového roku fungovat jako elektronická alternativa občanského průkazu. Podle ministra pro místní rozvoj a digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) to je klíčové, jinak by se mohl celý projekt zpozdit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Článek

„Usnesení je klíčové, abychom stihli termín na přelomu roku. Jinak bychom museli čekat, než naběhnou důležité zákony, a projekt by mohl nabrat na zpoždění,“ upozornil po jednání vlády Bartoš.

Ten zároveň na Twitteru slíbil, že „eDoklady letos stihne“. „DIA dostala díky rozhodnutí vlády dost času na vývoj a testování. Ušetří to peníze a umožní připravit infrastrukturu pro uvedení v praxi,“ zdůraznil.

Bez tohoto usnesení by se s faktickým vývojem aplikace muselo čekat až na nabytí účinnosti zákona o elektronických dokladech, který se očekává až v listopadu tohoto roku. Vláda jeho projednávání před 14 dny přerušila, protože bylo potřeba doladit technické detaily, například provázanost s registry.

Od nového roku budou eDoklady fungovat jako plnohodnotná alternativa občanského průkazu. Výhodou bude větší kontrola nad osobními údaji, protože člověk si bude moci určit, jaké údaje o sobě při prokazování sdílí. Někdy může například stačit prokázat jen zletilost.

Bartoš: Strategii na digitalizaci máme skvělou, s realizací je to horší

PoliTalk

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám