Hlavní obsah

Babiš zatáhl svůj soud do Sněmovny a začal předčasně s obhajobou

Expremiér Andrej Babiš (ANO) pojal páteční schůzi Sněmovny jako generálku na pondělní soud ke kauze Čapí hnízdo, ve které je obžalován. Hájil se přes hodinu. Na plénu dolní komory například prohlásil, že je to první politický proces od revoluce nebo že ho před soud dostal polistopadový kartel tradičních stran.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Andrej Babiš (ANO) na pátečním jednání vlády.

Článek

Na páteční jednání chtěl Babiš zařadit bod s názvem ‚Jak dostal polistopadový kartel Babiše před soud‘, poslanci to ale při hlasování o programu schůze odmítli. A tak začal s obhajobou. Několik minut věnoval pasážím z obžaloby a hájil se.

„Konečně se ti, kteří říkali, že se dostanu do vězení, dočkali. V pondělí je ten den,“ začal Babiš svůj proslov ve Sněmovně s odkazem na soud k Čapímu hnízdu, který začne právě příští týden.

Babiš: U soudu promluvím a budu říkat pravdu

Domácí

„Je to první politický proces od revoluce,“ míní. „Není to o ale tom soudu, je to o tom, kdo mě tam dostal. Soudní proces je vyústění snahy o mé odstranění z politiky. Stojí za tím polistopadový kartel tradičních stran,“ řekl.

Kartel následně popsal jako neformální mocenský kolos. Patří do něj podle Babiše někteří politici, aktivisté, novináři či podnikatelé. „Sdílejí stejný zájem – prosazovat své kšefty,“ prohlásil také.

Babiš dále ve svém více než hodinovém proslovu odmítl aféry, v nichž figuroval. Zmínil například svůj zámeček ve Francii či angažmá v StB. Odmítl také, že by nechal odvézt syna na Krym.

Michálek je psychopat. To je nemocný člověk, co by se potřeboval léčit.

Poslanec se uchýlil ale i k ostřejším frázím. Pustil se například do pirátského poslance Jakuba Michálka. „Michálek je psychopat. To je nemocný člověk, co by se potřeboval léčit,“ prohlásil. Následně byl mírněn předsedající dolní komory Věrou Kovářovou (STAN).

Nejde předem pro odsouzení

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na jeho vystoupení reagoval tím, že Babiš si k soudu v kauze Čapí hnízdo nejde pro předem dané odsouzení.

„Proces bude veřejný, každý si může zjistit postup soudu. A nevšiml jsem si, že by někdy postupoval politicky,“ uvedl.

Obžaloba v kauze Čapí hnízdo tvrdí, že Babiš zajistil svým vlivem a činností vytvoření podmínek k tomu, aby společnost Farma Čapí hnízdo zdánlivě navenek splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace na stavbu multifunkčního kongresového areálu. Podle trestního zákoníku hrozí jemu i jeho někdejší poradkyni Janě Nagyové až desetileté vězení. Státní zástupce pro ně ale navrhuje podmínky a peněžité tresty.

Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba z holdingu Agrofert, která v roce 2018 spornou dotaci státu vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svěřeneckých fondů. Všechny zisky ale jdou Babišovi.

Kdo by měl kdy vystoupit u soudu s Babišem: Svědčit bude jeho rodina, Faltýnek i Bendl

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám