Hlavní obsah

Babiš: Změnit operátora by mělo být možné během dvou dnů a bez pokut

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidé by v budoucnu mohli snadněji vypovědět smlouvu mobilním operátorům. Novelu zákona, která by zákazníkům umožnila ukončit smlouvu s operátorem do dvou dnů, předkládá premiér Andrej Babiš (ANO). Podobný záměr ale v úterý oznámili také Piráti. Zkritizovali hnutí ANO, že jako obvykle vykrádá poslanecké iniciativy.

Záznam: TK premiéra Babiše k cenám mobilních operátorůVideo: ČTK

 
Článek

Premiér předloží novelu zákona o elektronických komunikacích na středečním zasedání vlády.

„Rozhodl jsem se angažovat ještě víc než doteď v otázce tarifů a cen dat mobilních operátorů. Mám pocit, že se někdo snaží vnutit veřejnosti, že s tím nic neděláme,” prohlásil Babiš.

Cílem novely je zjednodušení a zlevnění přechodu od jednoho operátora k druhému. Tím se podle Babiše otevře cesta k výhodnějším podmínkám a možnosti platit méně za předražené služby.

Novela počítá se zkrácením doby přenesení telefonního čísla z dnešních 10 dní na dobu dvou dnů. Změnit operátora by mělo být možné bez toho, aby člověk musel kontaktovat stávajícího operátora, a po třech měsících trvání smlouvy by neplatil žádnou pokutu za vypovězení.

Současný stav je takový, že pokud se zákazník rozhodne pro změnu mobilního operátora, musí zaplatit operátorovi 20 procent z ceny, která mu ještě zbývá do data, kdy mu smlouva končí, což se může vyšplhat až na tisíce korun.

Je to ten klasický způsob vykrádání poslaneckých iniciativ
Jakub Michálek

Podobnou předlohu v úterý představili Piráti. Kromě snížení pokut za vypovězení smlouvy chtějí, aby byl v Česku čtvrtý operátor.

Foto: Petr Horník, Právo

Jakub Michálek (Piráti)

„Věnujeme se zásadním tématům, a to jsou drahá mobilní data. Prosazujeme, aby v ČR bylo konkurenční prostředí, to může zajistit nový operátor,“ uvedl na tiskové konferenci předseda pirátských poslanců Jakub Michálek.

Zkritizoval hnutí ANO za to, že na novele nespolupracovalo. „Domluvili jsme se s předsedou poslanců ANO Faltýnkem, že na tom budeme spolupracovat společně. Nestalo se, že by nám o tom kdokoliv řekl. Je to ten klasický způsob vykrádání poslaneckých iniciativ,“ rozzlobil se Michálek.

Debatu rozvířily výroky Novákové

Podle něj by ANO mělo spolupracovat na poslanecké předloze. „Vládní návrh by znamenal, že se k tomu budou vyjadřovat stovky úředníků,“ vysvětlil Michálek.

Proti nařčení Pirátů se ohradil premiér Babiš. Piráti se podle něj „snaží vnutit představu, že oni něco přicházejí vyřešit”. Babiš prohlásil, že Piráti se snaží vládě téma ukrást a ještě říct, že nic nedělá.

Debatu o předražených službách operátorů rozvířila ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková. Ta prohlásila, že za drahá data si mohou sami Češi, protože je málo využívají a připojují se přes wi-fi.

Anketa

Měl by na český trh vstoupit čtvrtý mobilní operátor?
Ano
96,9 %
Ne
3,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2613 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám