Hlavní obsah

Rady ministryně Novákové nefungují, zjistily České dráhy. Neomezená data ve vlacích zřejmě končí

Novinky, bož

České dráhy zřejmě zruší neomezené stahování dat přes wifi připojení ve svých vlacích. V pondělí na to upozornil server Zdopravy.cz. Důvodem je, že operátoři drahám zrušili neomezené tarify a zájem cestujících o službu je příliš velký. Pokud by dráhy i nadále umožnily neomezené stahování, musely by operátorům podle nových tarifů zaplatit třikrát až čtyřikrát více než dosud.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Operátoři nám napsali, že končí s neomezenými tarify a že nám budou připojení zpoplatňovat podle stažených dat,“ řekl serveru Zdopravy Radek Dvořák z představenstva Českých drah.

Mezi cestujícími přitom panuje o stahování dat tak velký zájem, že by se při dnešním objemu dat náklady drah na wifi ztrojnásobily až zčtyřnásobily. Firmu nyní služba podle serveru vyjde na 15 milionů korun ročně.

„Jednou z možností je omezení množství dat. Pro běžný přístup na internet by se fakticky nic nezměnilo, omezení by se ale dotklo stahování velkých objemů, třeba filmů nebo automatických aktualizací,“ dodal Dvořák.

Naopak u soukromého přepravce RegioJet se v nejbližší době nic nemění. „Od začátku svého provozu RegioJet má neomezený přístup k datům pro své cestující ve vlacích i autobusech a hodláme toto zachovat i do budoucna,“ sdělil Novinkám mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Informace o problémech Českých drah s operátory jsou pikantní ve světle nedávných výroků ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO). Ta prohlásila, že pokud Češi chtějí, aby operátoři nabízeli levnější tarify s daty, měli by je více používat. Českým drahám však operátoři vypověděli výhodné neomezené tarify, i když je cestující očividně využívají hodně.

České dráhy na konci loňského roku slibovaly, že wifi postupně zavedou ve všech dálkových vlacích. Mezi prosincem 2018 a prosincem 2019 chtějí počet vagonů s palubní sítí wifi zvýšit z 550 na 829.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám