Hlavní obsah

Babiš napíná: ANO má svého kandidáta. Odtajní ho v pondělí

Hnutí ANO podle svého šéfa Andreje Babiše určitě půjde do prezidentské volby s vlastním kandidátem. Jestli to bude on sám, nebo někdo jiný, oznámí příští týden v pondělí v centrále ANO na pražském Chodově. Lhůta pro podání kandidátky vyprší 8. listopadu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš

Článek

Padá tím varianta, kterou Babiš ještě nedávno připouštěl, že by ANO pouze někoho podpořilo. Babiš napíná i vlastní poslance, protože jim své rozhodnutí oznámí těsně předtím, než ho řekne veřejně. Ke kandidatuře na Hrad potřebuje nominovaný nejméně dvacet poslaneckých podpisů. Sněmovní klub ANO má 72 členů.

„Bude tisková konference, na které hnutí ANO oznámí svého kandidáta. Myslím, že jako nejsilnější politické uskupení musíme mít svého kandidáta. Tak jsme se v hnutí rozhodli,“ řekl Babiš ve svém pořadu Čau lidi.

Sám před několika týdny opakoval, že je spíš premiérský typ, z čehož média vyvozovala, že kandidovat nebude a že se pokusí o odvetu pětikoalici ve sněmovních volbách 2025. Kromě toho je obžalovaný v kauze Čapí hnízdo, která se u soudu potáhne ještě měsíce, ne-li roky.

Stranické nominace kandidátů na prezidenta podle Babiše nejsou neobvyklé. Vzpomněl na všechny tři české prezidenty, z nichž každý měl vazbu na politickou stranu: Václav Havel na Občanské fórum, Václav Klaus na ODS a Miloš Zeman na ČSSD.

28. říjen: omluvy ministrů i hejtmanů

Domácí

Původně měl Babiš oznámit své rozhodnutí ve středu, ale kvůli covidu a izolaci, která mu má vypršet shodou okolností také v tento den, to odložil na pondělí.

Podle šéfky klubu ANO Aleny Schillerové poslancům nevadí, že se dozvědí jméno kandidáta na poslední chvíli. „Klub o tom bude jednat, ale stále čekáme na jeho finální rozhodnutí. A to se zatím nestalo. Doufám, že Babiš kandidovat bude a my nebudeme postaveni před problém hledat někoho jiného,“ řekla Právu Schillerová.

Stropnický? Nepřišel

Sehnat dvacet podpisů v 72hlavém klubu podle ní nebude problém. „Já se podepíšu jako první. Určitě jich bude více než dvacet, protože Andrej Babiš má v klubu velkou podporu,“ podotkla. Kandidát ANO ale podle všeho bude mít ambici sehnat maximum podpisů, aby nevznikaly dohady o míře podpory a rozporech v klubu.

Podle zákulisních informací ANO jako o možné alternativě uvažuje např. o Schillerové nebo o místopředsedovi Sněmovny Karlu Havlíčkovi (ANO). Před dvěma týdny se objevila spekulace, že by Babišovým náhradníkem mohl být velvyslanec v Izraeli a exministr obrany za ANO Martin Stropnický. Podle informací Práva ale jednání se Stropnickým padla hned na začátku, „protože se nedostavil na sjednanou schůzku“.

Kromě toho se nepotvrdila spekulace, že by kandidovat mohla místopředsedkyně Evropského parlamentu za ANO Dita Charanzová. „Ta určitě ne,“ řekl Právu zdroj z ANO.

Neskutečná sprosťárna, kritizuje akci Maláčové a Stropnického poslanec Juříček

Ekonomika

„Nesmíme podepsat nikomu jinému“

Podle poslanců ANO s nimi o Babišově kandidatuře dosud nikdo nemluvil. „Pouze nás před nedávnem požádali, abychom do doby rozhodnutí nepodepisovali kandidaturu nikomu jinému, protože máme právní výklad, že zákonodárce smí podepsat pouze jednu kandidátní listinu,“ řekl Právu jeden z poslanců.

Podle volebního zákona musí kandidát na prezidenta sebrat minimálně 50 tisíc podpisů občanů, nebo podpisy dvaceti poslanců, nebo deseti senátorů. Právníci se shodují, že občané mohou podepsat kandidátku vícero zájemcům, ale u poslanců a senátorů je to sporné.

Anketa

Myslíte, že Andrej Babiš v pondělí oznámí svou kandidaturu?
Ano
31,6 %
Ne, hnutí ANO podpoří někoho jiného
68,4 %
Celkem hlasovalo 3487 čtenářů.

„Považuji za dost neprozíravé, když by někdo podepisoval kandidaturu více lidem. Na ministerstvu vnitra asi nenarazí, ale při případném přezkumu u Nejvyššího správního soudu je to riskantní,“ řekl Právu ústavní právník Jan Kysela.

Ministerstvo vnitra skutečně razí právo zákonodárce podepsat více kandidátních listin. „Z hlediska ministerstva vnitra zastáváme výklad, že poslanec nebo senátor může podpořit více kandidátů. Je to čistě jeho politická odpovědnost, ať si to obhájí před svými voliči,“ řekl Právu ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám