Hlavní obsah

28. říjen: omluvy ministrů i hejtmanů

Ani letos se oslavy 28. října na Pražském hradě neobejdou bez sporů. Dusno vyvolal výběr prezidenta Miloše Zemana, který se rozhodl na slavnostní udílení státních vyznamenání pozvat jen některé politické a ústavní představitele. Výhrady k přístupu prezidenta má i premiér Petr Fiala (ODS), ceremoniálu se však zúčastní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Stejně jako při posledním předávání státních vyznamenání dostávám i tentokrát výzvy, abych ignoroval oslavy státního svátku 28. října na Pražském hradě. Důvodem je selektivní přístup prezidenta republiky ke zvaní hostů,“ uvedl Fiala v prohlášení. „Tento přístup se mi rozhodně nelíbí, ale zároveň nebude důvodem, abych se akce nezúčastnil,“ dodal. Zdůraznil, že nejde o soukromou oslavu Miloše Zemana, ale o tradiční akci k výročí vzniku státu.

Dilema nemusí řešit ani prezidentem kritizovaný ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Pozvánku jsem neobdržel, a tedy se naštěstí nemusím rozhodovat, zda bych se zúčastnil,“ sdělil Právu Lipavský.

Právo oslovilo všech 17 členů vlády, z nichž reagovali jen někteří. S účastí na ceremoniálu prozatím počítají pouze premiér Fiala, ministr školství Vladimír Balaš (za STAN) a ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti) v pátek redakci vzkázal, že se plánuje zúčastnit, v úterý své vyjádření mírnil, účast prý stále zvažuje.

Navzdory výhradám pozval Zeman i končící ministryni životního prostředí Annu Hubáčkovou (KDU-ČSL), ministra průmyslu Jozefa Síkelu (za STAN) i ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN), s nímž měl spory v době, kdy byl Bek rektorem Masarykovy univerzity v Brně. Nikdo z trojice se však nezúčastní – z pracovních důvodů.

„V minulosti jako senátor pozvánku nedostával, tudíž s tím ani letos nepočítal. Vzhledem k intenzivnímu pracovnímu programu do konce českého předsednictví si na konec října naplánoval drobný lékařský zákrok, který si vyžádá krátkou rekonvalescenci,“ řekl Právu Bekův mluvčí Marek Zeman.

Pekarová, Vystrčil a Rychetský nebudou na udílení vyznamenání

Domácí

Na Hrad nepřijde ani vicepremiér a šéf lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL), který bude v cizině. Jasno zatím nemá předseda STAN a první vicepremiér Vít Rakušan, pozvání dostal.

Mezi pozvanými ještě v pondělí chyběl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Ticho po pěšině je i mezi ministry za ODS. Obdržení pozvánky Právu potvrdil jen ministr dopravy Martin Kupka. „Sleduji všechny zmatky a přehmaty kolem pozvánek na tuto významnou státní ceremonii a zvažuji to,“ řekl Právu Kupka. Vyhýbavý byl Martin Baxa (ODS). „Ministr kultury se 28. října zúčastní pietního aktu a oslav vzniku Československa v Plzni, kde si tento svátek každoročně připomíná,“ sdělila mluvčí Petra Hrušová.

„Nedělejme divadlo“

Předseda ANO Andrej Babiš a šéf SPD Tomio Okamura účast na páteční akci přislíbili. „Podle zdravotního stavu. Pokud mi to lékař dovolí, tak ano,“ reagoval Babiš, který má covid a nejméně do středy bude v izolaci.

Představy, jak strávit státní svátek, se různí i mezi šéfy krajů. Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) má podle svých slov „už jiný program“, moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) má pro změnu program v kraji. Z osobních důvodů se omluvila i středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN). Olomoucký hejtman Josef Suchánek (Piráti s STAN) účast na pátečním ceremoniálu odmítl s poukazem údajnou na nedůstojnost hlavy státu.

Do Prahy přijede naopak zlínský hejtman Radim Holiš (ANO) nebo z Liberecka Martin Půta (SLK). „Myslím, že vzhledem k mezinárodní situaci je vytváření rozporu v tom, kdo na Hrad 28. října půjde nebo nepůjde, to poslední, co potřebujeme,“ řekl Půta Právu.

Dorazí i Zemanův kritik, pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). „Přijdu, ale ne že bych s prezidentem ve všem souhlasil. Neměli bychom však ze státního svátku dělat politické divadlo,“ sdělil Právu Netolický.

Bojkot rektorů

Z pracovních důvodů se i letos houfně omlouvají rektoři univerzit, pokud vůbec byli pozváni. Ať už kvůli solidaritě s ostatními kolegy, nebo z pracovních důvodů. Nedorazí rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš. Kvůli pracovní cestě do zahraničí se omluvil i rektor Univerzity Palackého v Olomouci Martin Procházka, stejně jako rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Holeček. V Kodani na konferenci bude v té době i rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

Zeman ocení Trumpovou

Domácí

Na černé listině nepozvaných je rektor Mendelovy univerzity v Brně Jan Mareš, rektor JAMU Petr Michálek i rektor VŠCHT Pavel Matějka, kterého prezident nezval ani v minulých letech. Podobný scénář se opakuje každý rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám