Hlavní obsah

ANO zamezilo zrychlenému schvalování změn ve zřizování datových schránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci se v úterý neshodli na zrychleném projednání vládní novely, která má zrušit automatické zřizování datových schránek občanům. Návrh na schválení novely totiž již během úterního prvního čtení vetovalo hnutí ANO, následně prošlo zkrácení lhůty pro projednání o 59 dní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alena Schillerová, Patrik Nacher a Jaroslav Faltýnek (ANO)

Článek

Podle aktuálně platného zákona mají od 1. ledna dostat datovou schránku všichni, kdo se ke kterékoliv digitální službě státu přihlásí pomocí bankovní identity či elektronickou občankou.

Vláda premiéra Petra Fialy navrhuje, aby se datová schránka zřizovala běžným lidem pouze a výlučně na jejich vlastní žádost, nikoliv automaticky. Zřídit by se měla ale zhruba dvěma milionům živnostníkům, kteří ji nemají.

Datovou schránku by měly dostat také právnické osoby, jako jsou třeba společenství vlastníků bytových jednotek či nadace.

Návrh na zrychlené schválení novely už v prvním čtení v úterý vetovalo 54 poslanců hnutí ANO, podle řádu je potřeba 50 poslanců.

Vládní předloha čelila také návrhu na zamítnutí od poslance ANO Roberta Králíčka. Z přítomných 169 poslanců se 89 postavilo proti, Králíčkův návrh podpořilo pouze 60 zákonodárců.

Jana Mračková Vildumetzová z ANO se také pokusila kvůli nepřítomnosti příslušných ministrů vnitra Víta Rakušana (STAN) a ministra pro místní rozvoj a digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) o přerušení projednávání bodu. Poslanci její návrh zamítli.

Podle Vildumetzové je novela krokem zpět ve státní digitalizaci. „Datové schránky jsou moderní a bezpečný způsob komunikace se státem,“ řekla na plénu Vildumetzová. ANO podle ní navrhne pozměňovací návrh, který by odložil automatické zakládání datových schránek až na 1. červenec 2024.

Ministerstvo vnitra však označilo automatické zřizování schránek za „příliš ambiciózní“. Lidé, kteří schránku nebudou chtít, by si ji mohli nechat zrušit, ale podle resortu by to byl zbytečný krok navíc.

Nyní funguje 1,667 milionu datových schránek, z toho asi tři čtvrtě milionu bylo zřízeno povinně a 910 tisíc dobrovolně. Schránku si dosud musely povinně zřídit úřady nebo právnické osoby, dobrovolně si ji může založit každý občan.

Novelu tedy projedná sněmovní výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Lhůta pro projednání se zkrátila o 59 dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám