Hlavní obsah

Akademie věd pomůže s testováním na koronavirus po Velikonocích

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ačkoliv se vláda dohodla s Akademií věd, že pomůže s testy na koronavirus, už v polovině března, přední vědecká instituce stále čeká, až bude moci testovat.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Akademie věd ČR

Článek

„AV ČR bude moci na koronavirus testovat výhledově po velikonočních svátcích,“ řekla Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Už téměř před měsícem se počítalo s tím, že spoluprací s Akademií věd by se kapacita testování zvýšila o 4000 vzorků denně.

„Ústavy AV ČR nabídly pomoc při testování na covid-19 už v polovině března,“ potvrdila Právu Markéta Růžičková z tiskového odboru Akademie věd.

Česko chce zrychlit pomalé testování. Jak je to v jiných zemích?

Koronavirus

Ta také uvedla, že do této aktivity je už zapojeno několik pracovišť. „Doposud jsme otestovali zhruba 2000 vzorků, velkou nadějí pro masivní testování a zapojení robotických pracovišť je nová metoda izolace RNA (tím se vyhneme používání komerčních kitů, které docházejí) vyvinutá vědci v Ústavu organické chemie a biologie v laboratoři Jana Konvalinky,“ doplnila. Metoda se nyní ověřuje v laboratořích Státního zdravotního ústavu a nemocnic Motol a Bulovka.

„První výsledky jsou velmi dobré a ukazují, že nová metoda se vyrovná té klasické a umožní opravdu masívní testování,“ doplnila Růžičková.

Reklama

Výběr článků

Načítám