Hlavní obsah

Zámek Kačina se těší na návštěvníky. Ztráty kvůli koronaviru jsou citelné

Novinky, Jarmila Bastlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatý Mikuláš

Už za pár dní, 11. května, nás čeká další fáze rozvolňování mimořádných opatření kvůli koronaviru. Kromě nákupních center, zahrádek restaurací či kadeřnictví se otevřou také muzea a galerie nebo zahrady hradů a zámků. Na návštěvníky se těší i Muzeum českého venkova na empírovém zámku Kačina.

Zámek Kačina přivítá 11. května první letošní návštěvníkyVideo: Novinky

 
Článek

Jedenáctého května se na zámku, který spadá pod Národní zemědělské muzeum, otevře expozice Hospodářské zázemí zámku a výstavní patro. O dva týdny později, tedy 25. května, pak budou zpřístupněny i zámecké okruhy s průvodcem.

Zámek Kozel je sice zavřený, park ale stojí za návštěvu

Cestování

Na Kačině měli původně letošní sezonu zahájit už 28. března. Kvůli koronaviru si ale na první návštěvníky počkali o dost déle. „Dalo by se říct, že jsme přišli o osm až deset tisíc návštěvníků. Jednak o návštěvníky pravidelných prohlídek a jednak o návštěvníky workshopů, vzdělávacích akcí nebo víkendových akcí pro širokou veřejnost, tam chodí nejvíc lidí,“ řekl Novinkám ředitel pobočky Kačina Pavel Douša.

Foto: Novinky

Zámek Kačina

Ještě citelnější ztrátou bylo to, že přišli o peníze za svatby a za pronájem prostor pro natáčení a filmování. Dobu bez návštěvníků alespoň využili k doplnění a přetvoření expozic, na což dlouho nebyl čas, nebo na přípravu nových výstav. „Už se těšíme, až zase Kačina ožije. Muzeum dělají hlavně návštěvníci, a ti tady citelně chybí,” dodal Douša.

Zámecká truhlárna, prádelna, žehlírna, kuchyně či zámecká konírna. To jsou prostory, které návštěvníci uvidí už příští pondělí. Jsou součástí expozice Hospodářské zázemí. Do dalších prostor zámku, tedy do empírových komnat, Chotkovské knihovny se 40 tisíci svazky, do zámeckého divadla, historické lékárny nebo do nedostavěné kaple, se dostanou až 25. května.

Zahrada hradu Pernštejn se probouzí k životu

Cestování

I když se Kačina znovu otevře návštěvníkům, velké akce budou kvůli koronaviru muset oželet. „V tuto chvíli se soustřeďujeme na menší akce, tak pro 50 návštěvníků. Jako jsou komentované prohlídky nebo workshopy, kde si lidé budou moci něco vyzkoušet či vyrobit. Musíme tedy cílit na menší skupiny,“ sdělil dále Novinkám Douša.

Reklama

Výběr článků

Načítám