Hlavní obsah

Poznáváte ho? Na tomto hradě se před 50 lety točila pohádka Tři oříšky pro Popelku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švihov

„Šaty s vlečkou stříbrem vyšívané, ale princezna to není, jasný pane.“ Je to přece Popelka. Legendární pohádka Václava Vorlíčka Tři oříšky pro Popelku letos slaví půl století od uvedení do kin. Natáčela se mimo jiné na hradě Švihov na Klatovsku. Jaké scény se tu odehrávaly? Poznali byste dnes zákoutí, která se objevila v pohádce? A jak si tu Popelku připomínají? Zjistili jsme to s kamerou Novinek.

Na tomto hradě se před 50 lety točila pohádka Tři oříšky pro PopelkuVideo: Novinky

 
Článek

„Hrad Švihov je jedním z nejmladších hradů v Čechách, je gotický a byl postaven ke konci 15. století Půtou Švihovských z Rýzmberka,“ vypráví nám hned na úvod naší návštěvy pracovnice pro vztahy s veřejností Petra Vítková.

Lokaci si oblíbili návštěvníci i filmové štáby, natáčely se tu pohádky jako Tři životy nebo Korunní princ. Tou nejznámější však zůstávají oblíbené Tři oříšky pro Popelku s Libuší Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem.

„Návštěvníci mají o Popelku zájem a spousta jich ví, že se tady ten film natáčel. Ale spousta jich to neví a jsou překvapení,“ říká kastelán Lukáš Bojčuk.

Tři oříšky pro Popelku slaví padesátiny

Kultura
Foto: Novinky

Vodní hrad Švihov

Filmaři udělali z nádvoří a přilehlých stavení statek, ve kterém Popelka žila a musela snášet ústrky ze strany macechy a nevlastní sestry Dory.

„Potřeboval jsem bohatý statek, a protože tady je řada stodol a přízemní místnosti, které byly tehdy omšelé a hodily se do historického filmu, mně to vyhovovalo. Ovšem s tím, že popřu samotný hrad Švihov, který tam vůbec neukážu, pouze jednu starou, prastarou zeď z gotických dob,“ vzpomínal v rozhovoru s ČTK v roce 2013 režisér Václav Vorlíček.

Místo nechal upravit podle svých potřeb a nádvoří doplnil řadou kulis. Třeba ke zmiňované kamenné zdi přistavěl pavlač jako vstup do stavení. Vedle umístil bránu, kterou sem vjíždí na úvod snímku královská delegace, na dvůr zase přidal studnu či holubník na tyči.

Foto: Novinky

Jeden z fotobodů

„Kulisy tady už dnes nestojí. Ale my jsme tu postavili ‚fotobody‘, které ty kulisy připomínají,“ upozorňuje na čerstvou novinku Vítková. Jde o zarámované průhledné desky, na kterých jsou nalepené fotografie filmových scén. Z určitého bodu před deskou se divákovi kulisy promítnou do reálií hradu.

Fotomísta jsou zde celkem dvě, jedno připomíná zmiňovanou pavlač s bránou a další je zase umístěno v rohu nádvoří.

„To je místo, ze kterého vyjížděla Popelka ve svatebních šatech za princem. Jeden z nejznámějších záběrů, který si všichni rádi připomínáme,“ ukazuje Vítková na ono místo, kudy budoucí nevěsta přijela na koni Juráškovi.

Foto: Novinky

Druhý fotobod

Čekání na sníh

Sezona na Švihově sice skončila v říjnu, kvůli Popelce se ale letos hrad otevře ještě 16. prosince. Na naplánované promítání pohádky už sice vstupenky k dispozici nejsou, na nádvoří s novými panely se ale může dostat kdokoli a vyfotit se u nich.

A možná se mu poštěstí – podobně jako našemu štábu –, že si dvůr užije zasypaný sněhem, tak jako v pohádce samotné. „Přitom měla být původně natáčená v létě, plány se ale později změnily a rozhodlo se, že to bude zimní pohádka. Filmaři snažně očekávali sníh, jenže on pořád nepřicházel, a tak přemýšleli, jak sníh nahradit,“ přibližuje tehdejší situaci Vítková.

Pohádkový vodní hrad Švihov láká na Popelku i lodičky

Tipy na výlety
Foto: Novinky

Na výstavě jsou k vidění fotky z natáčení.

Při natáčení v Německu si poradili třeba směsí rozemletých rybích kostí a dalších látek, z takového umělého sněhu se ale nesl nelibý zápach. Používali také polystyren rozemletý na kuličky, které tu lidé na trávníku nacházeli ještě několik let poté. Střechy zase stříkali vápnem. Nakonec se nadílky přírodního sněhu přece jen dočkali…

Kde si ještě můžete připomenout filmovou Popelku:

  • Na saském zámku Moritzburg

Pravidelná zimní výstava o vzniku oblíbeného snímku potrvá do 25. února. Na zámeckých schodech můžou návštěvníci hledat střevíček, který zde při útěku z bálu ztratila Popelka.

  • Na pohádkové stezce Po stopách Popelky

Pohádkovou stezku najdete nedaleko hradu Švihova. Stezka vede například do sadu, kde měla Popelka svou sovu Rozárku, nebo k rybníku, do kterého se i s kočárem převrhla macecha s Dorou.

  • Na výstavě v pražském Centru Černý Most

Na expozici jsou k vidění kostýmy z filmu, včetně Popelčiných růžových šatů, nechybí ikonické tři oříšky, povoz s koněm Juráškem a Vinckem, sova Rozárka a nezbytný střevíček. Na místě budou do 6. ledna 2024.

Sranda s Menšíkem

„Místní dodnes na natáčení vzpomínají, buď se ho sami účastnili, nebo natáčeli jejich příbuzní, takže je v těch záběrech z pohádky vyhledávají. A dodnes vzpomínají také například na pana Menšíka (postava Vincka - pozn. red.), se kterým prý byla velká zábava,“ zmiňuje Vítková.

A přidává další zajímavost o pohádce – ústřední postavu měla zprvu hrát jiná herečka, Šafránková byla až náhradní volbou. Původně vybraná Jana Preissová však otěhotněla a rostlo jí bříško.

Jaké pohádky budou v televizi na Štědrý den

Vánoce

Režisér Vorlíček si pak vzpomněl na mladou herečku, která hrála Barunku ve filmové Babičce, a dal jí scénář k přečtení. Na smluvenou schůzku s ní však měl hodinové zpoždění a ani nedoufal, že by na něj celou dobu Šafránková čekala. Té se ale scénář tak zalíbil, že na režiséra počkala a roli nakonec dostala.

Pro postavu prince se uvažovalo o Janu Hrušínském a Jaroslavu Drbohlavovi, který nakonec hrál jeho pobočníka Vítka. Pavel Trávníček roli dostal údajně i proto, že se podobal herci Alainu Delonovi.

Foto: Novinky

Na Švihov umístili filmaři domov Popelky.

Popelku na Švihově už pátou sezonu připomíná rovněž tematická výstava umístěná v Bílé baště. „Návštěvníci si na ní můžou prohlédnout fotografie z natáčení, scény z pohádky a také kopie kostýmů,“ vyjmenovává Vítková.

Nechybí ani prsten pro krále lovu či ztracený Popelčin střevíček. Dámy si mohou vyzkoušet, jestli jim padne. Výstava bude veřejnosti přístupná zase od další sezony v příštím roce.

Anketa

Navštívili jste už hrad Švihov?
Ano
40,4 %
Ne
49,4 %
Ještě ne, ale chystám se
10,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5856 čtenářů.

Natáčecí místa známých českých pohádek: kde se točily a kam se podíváte i dnes

Tipy na výlety

Nejkrásnější pohádky, které neodmyslitelně patří k Vánocům

Vánoce

Může se vám hodit na Firmy.cz: Státní hrad Švihov

Reklama

Výběr článků

Načítám