Hlavní obsah

Nejkrásnější pohádky, které neodmyslitelně patří k Vánocům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už jde o děti, nebo dospělé, pohádky o Vánocích si s láskou a nostalgií užívá většina z nás. Někdo dává přednost staré dobré české klasice, jiný pro zpestření sáhne po americké produkci. Inspirujte se našimi tipy na nejlepší vánoční příběhy.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

1. Anděl Páně

Anděl Petronel je velký nešika a popleta. Rád by se přidal k andělskému chóru, ale neumí zpívat. Chce pomoci Panně Marii vyndat vánoční cukroví z pece, ale zakopne a upadne. Přesto je namyšlený a své chyby nevidí. Pán Bůh ho proto pošle k nebeské bráně, což vyžaduje velkou zodpovědnost. Přijímají se zde totiž nové duše, které si chce uzurpovat čert Uriáš pro peklo. Petronel je až moc přísný, a navíc se nechává obalamutit Uriášem. Bůh proto posílá Petronela do světa lidí, aby viděl, že život není žádné peříčko, a splnil úkol: napravit alespoň jednoho hříšníka.

2. Grinch

Klasická americká pohádka s Jimem Carreym v hlavní roli vypráví příběh věčně nabručeného, pomstychtivého a lakomého Grinche. Žije sám jen se psem Maxem na těžko dostupném vrcholu hory tyčící se nad městečkem Kdovice. Tam žijí malí lidé Kdovíci, kteří milují Vánoce. Grinch je naopak nesnáší. A protože nemá rád ani nikoho jiného a dlouhé roky se užírá nenávistí, rozhodne se všem Kdovíkům pomstít a ukrást jim Vánoce.

3. S čerty nejsou žerty

Hodný a skromný Petr se stará o mlýn se svým otcem, který si po smrti ženy najde novou nápadnici Dorotu. Ta je skrz naskrz chamtivá a společně se stejně lakomým správcem z království je zajímá jen jeho majetek. Petr tak z mlýna odchází k babičce, kam si však pro něj přijde vojsko. Cestu mu následně zkříží dvě spanilé princezny, krutý kaprál, ale i čert, který v pekle vyvolá pozdvižení, když Luciferovi přivede místo zlé Doroty hodnou Petrovu babičku. Petr s čertem si pak navzájem pomáhají, aby oba dosáhli svých cílů.

Na Štědrý den u Pelíšků už většinou spím, říká Gondíková

Vánoce

4. Polární expres

Existuje Santa Claus, nebo ne? 50. léta, Michigan, USA. Malý chlapec čelí nepříjemné situaci jako mnoho dalších dětí – nemůže se rozhodnout, jestli věří v existenci Santy, nebo ne. Na Štědrý den se však před domem jeho rodičů objeví vlak zvaný Polární expres a průvodčí mu prozradí, že míří na severní pól. Chlapec naskočí a vypadá to, že ho čeká cesta plná dobrodružství a poznání.

5. Byl jednou jeden král

Král jménem Já I. má tři dcery a stojí před rozhodnutím, která z nich převezme trůn. Rozhodne se svou nástupkyni vybrat podle odpovědí na otázku, jak moc mají svého otce rády. Nejmladší Maruška zvolí sůl, což otce rozlítí, dceru vyžene z království a všem zakáže onu proradnou sůl používat. Jeho rozhodnutí ale vyvolá mnoho nešťastných událostí, které může zastavit jedině návrat Marušky. Ta mezitím pobývá v domečku u hodné babky kořenářky a potkává krásného rybáře.

6. Vánoční skřítek

Každoroční prosincovou nadílku vánočních dárků Santovi jednoho roku naruší nevídaný host. Do vaku s dárky mu v sirotčinci nepozorovaně vlezl malý chlapec a Santa ho nevědomky odvezl s sebou na severní pól. Buddy tak žije po boku ostatních skřítků, ale už na první pohled je jasné, že je jiný než ostatní. Santa ho proto pošle na výpravu do New Yorku, aby našel svou pravou rodinu.

7. Tři oříšky pro Popelku

Legendární pohádka s nezapomenutelnou Libuší Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem opanuje televizní obrazovky každý Štědrý den. Kdo by neznal příběh o Popelce, která po smrti rodičů žije na statku se zlou macechou a nevlastní sestrou a nejbližšími přáteli jí jsou kůň Jurášek a sova Rozárka. Statkářka se s dcerou Dorou chystají na princův ples, kam by ráda šla i Popelka, ale místo toho musí přebrat čočku s kukuřicí. S úkolem jí však pomohou holoubci a na Rozárčinu radu hodí kouzelným oříškem, z něhož vyklouznou krásné plesové šaty.

8. Ledové království

V království Arendelle mají panovníci dvě dcery. Starší princezna Elsa se narodila s magickou schopností měnit cokoliv kolem sebe v led a sníh, ale své dovednosti neuměla příliš ovládat a jednoho dne nešťastnou náhodou vážně zranila svou sestru Annu. Rodiče proto dospěli k závěru, že sestry by se neměly stýkat a Elsa bude žít v královském paláci v izolaci. Znovu se setkávají až po letech, kdy se král s královnou nevrátili z cest, a na trůn tak usedá Elsa. Během příprav na korunovaci se Anna zamiluje do prince Hanse a Elsa ve vzteku i strachu promění celé království v led.

9. Pyšná princezna

Krasomila je rozmazlená princezna, která odmítne svatbu s moudrým a spravedlivým králem Miroslavem. Ten se však nevzdává a v přestrojení za zahradníka se vydává do zámku, aby princeznu z její rozmarnosti vyléčil. Vypěstuje jí zpívající květinu, jež v přítomnosti pyšného člověka uvadá. Tím však mnohé riskuje – zdejší vypočítaví rádci totiž v celém Půlnočním království zakázali zpěv. Oba nakonec ze zámku utíkají a Krasomila se poprvé setkává s realitou života obyčejných lidí.

10. Vánoční koleda

Ebenezer má na svět podobný pohled jako již zmiňovaný Grinch. Je lakomý, zlý a nenávidí všechny a všechno včetně Vánoc i svého synovce Freda. Na Štědrý den se mu zjeví tři duchové Vánoc, kteří mu ukazují jeho minulost, kdy dal přednost penězům před láskou, současnost, v níž poznává lásku a radost lidí z vánočních svátků, i možnou temnou budoucnost, tedy to, co se bude dít po jeho smrti. Budou mít intervence duchů vliv na starcův pohled na svět a jeho vztah k blízkým a Vánocům?

Dojmou i pobaví: Romantické komedie pro tu správnou vánoční náladu

Vánoce

10 nejlepších vánočních filmů pro pravou sváteční atmosféru

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám