Hlavní obsah

Poutní areál Lomec ukrývá unikátní oltář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uprostřed lesů, nedaleko Netolic, je na tichém paloučku schované jedno krásné jihočeské mariánské poutní místo. Lomecký areál neboli Lomeček, jak mu místní přezdívají, je jedním z nejvýznamnějších barokních poutních areálů v jižních Čechách. Místní kostel tu totiž ukrývá jeden český unikát.

Foto: Tereza Havlíčková

Areálu dominuje poutní kostel Jména Panny Marie

Článek

Poutní místo leží na půli cesty mezi Vodňany a Netolicemi. K Lomci nás dovede dobře značená cesta lesem a přímo u objektu se nachází i parkoviště. Vypravit se sem můžeme však i na kole, jelikož areál je jedním ze zastavení na naučné cyklostezce Historická krajina Netolicka.

Velmi hezká cesta vede také stromořadím po modré turistické značce od zámku v Libějovicích přes Malovický potok. Říká se jí též Zeyerova stezka a jméno nese po spisovateli Juliu Zeyerovi, pro kterého byl právě Lomec cílem jeho nejoblíbenější trasy z Vodňan přes Libějovice.

Nedostavěný klášter v Kuklově pohltí svou poklidnou atmosférou

Tipy na výlety

Uprostřed areálu stojí mezi stromy barokní poutní kostel Jména Panny Marie, který nechal v letech 1692–1702 vystavit hrabě Filip Emanuel Buquoy pro zázračnou sošku Panny Marie s Ježíškem.

Foto: Tereza Havlíčková

Zavěšený oltář je českým unikátem

Hrabě byl prý vědec a velký cestovatel. Říká se, že jednou dostal sošku darem od svého otce Karla Filipa, který ji přivezl z Nizozemí. Protože byla velmi malá, brával ji s sebou i na svá dobrodružství. V roce 1685 byl na cestě lodí z Říma do Španělska a zastihla jej velká nebezpečná bouře. Hrabě slíbil Bohu, že pokud bude spolu s posádkou zachráněn, postaví v Čechách na svém panství kostel a sošku v něm na oltáři umístí.

Poté, co se ve zdraví navrátil domů, uložil sošku nejprve ve svém sídle v Nových Hradech a v roce 1690 pro ni začal hledat nové místo. To pravé našel právě v Lomci. Zemřel však dříve, než mohl slib dodržet, a proto dílo dokončili jeho synové.

Oltář visí ze stropu

Lomecký kostel je postaven po vzoru poutních kaplí ve Španělsku. Stavba má čtvercový půdorys a stěny jsou zčásti vypouklé. Kostel je zaklenut kopulí se čtyřmi malými věžičkami. Hlavní věž je zakončena španělským křížem a ostatní zakončení mají podobu lucerny.

Do svatyně vedou celkem čtyři vchody, u nichž jsou portály tesané z kamene. Uvnitř svatostánku najdeme krásný unikátní centrální oltář baldachýnového typu s bohatými řezbami, jenž je variací na Berniniho papežský oltář v chrámu svatého Petra v Římě. Jedná se o svatostánek zavěšený nad oltářním stolem. Kolem něj se tyčí mohutné sloupy zdobené korunami, révou a umělými hlavicemi. Ačkoli autor projektu není dodnes znám, odborníci se domnívají, že architektem by mohl být sám hrabě Emanuel Buquoy.

Foto: Tereza Havlíčková

Dnešní klášter býval v minulosti zámečkem

Foto: Tereza Havlíčková

V těsné blízkosti se nachází zvonice, která ukrývá tři zvony

Líbí se nám, že v kostele je také kromě informačních brožurek nápis, jenž nás vyzývá k zanechání svého přání. Na papírek zde můžeme napsat, co nás trápí, tíží či z čeho máme radost. Papírek následně vhodíme do kasičky určené i na dobrovolné příspěvky a sestry se za nás následně pomodlí. Při naší návštěvě zjišťujeme, že se nelze dostat přímo do nitra kostela a oltář si můžeme prohlédnout pouze za dveřmi přes mříže.

Vedle barokního kostela se také podíváme na původně buquoyský lovecký zámeček z roku 1709–1710, jenž později sloužil jako fara a škola. Dnes tu působí Kongregace šedých sester III. řádu sv. Františka, které se starají o kostel. Každou první sobotu v měsíci se zde konají pravidelně poutě a mše.

Klokotský klášter se studánkou a léčivým pramenem je místem zjevení Panny Marie

Tipy na výlety

V těsné blízkosti kláštera vidíme také zvonici, která ukrývá celkem tři zvony. Jeden z nich pochází z příbramské Svaté Hory z roku 1661. Později k němu byly připojeny další dva z Německa.

Meditační zahrada s památnou lípou

Ve východní části areálu se též nachází meditační zahrada Panny Marie s řadou starých líp. Ta nejstarší z nich, vzrostlá památná lípa jménem Naděje, tu roste již od roku 1750 a nelze ji přehlédnout.

Foto: Tereza Havlíčková

Památná lípa jménem Naděje tu roste od roku 1750

Jižně od kostela je nový oltář pod širým nebem s několika lavičkami a pokud to dovolí počasí, jsou mše slouženy i tady. V roce 1925 proběhly v Lomci dokonce archeologické vykopávky, jež pod vrcholem kopce odhalily řadu slovanských mohyl pocházejících pravděpodobně z 6. až 9. století. Zdejší pohřebiště se řadí k nejzachovalejším tohoto druhu v Čechách a největším na jihu Čech.

Lomecký areál je opravdu krásné místo, proto v dnešním zrychleném světě a každodenním shonu přímo vybízí k návštěvě a k zastavení.

Reklama

Výběr článků

Načítám