Hlavní obsah

Černouček se stal turistickým cílem

Černouček na Litoměřicku, kde v rodinném domku bydlí s manželkou Evou zvolený prezident Petr Pavel, se stal lákavým turistickým cílem. Do obce pod horou Říp se od Pavlova zvolení do funkce vydaly stovky lidí, aby se vyfotili před prezidentovým domem nebo třeba jen u kostela na návsi.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Do obce pod horou Říp míří od Pavlova zvolení prezidentem turisté.

Článek

Černouček je od prezidentské volby aktuálně zřejmě nejznámější obcí v Česku. Je to poznat na zájmu nejen médií, ale i lidí z blízkého i dalekého okolí, kteří do něj v hojném počtu míří. „Chtějí vědět, jak se tady žije. Zejména o víkendech tady potkáváme turisty s batůžky. Obhlížejí si kostel či školu, a když potkají někoho z místních, hned se ptají, kde pan generál bydlí,“ řekla Právu starostka obce Lucie Kavánová (nez.).

Bydliště budoucího prezidenta si ale podle ní musejí zájemci většinou vyhledat sami. „Občané si na turisty a média zvykli, ale to, kde pan generál bydlí, si většina z nich nechává ze solidarity se sousedem pro sebe,“ poznamenala starostka. Vedle pěších se podle ní rozvinula v obci také autoturistika. „Auta projíždějí kolem domu pana generála, některá jen přibrzdí, jindy ale lidé z vozu vystoupí, dům si prohlížejí, případně se před ním vyfotí,“ popsala starostka.

Cyrilometodějská stezka má vést z Moravy až do Říma

Cestování

„Ten zájem je někdy otravný. Pořád tady jezdí auta, občas i v protisměru,“ posteskl si muž ve středních letech reportérovi Práva.

Zájem eviduje i radnice

Zástupci médií a návštěvníci obce se podle druhého souseda opakovaně ptají zejména na ochranku budoucího prezidenta. „Nijak se nás to netýká. Ti jeho bodyguardi jsou slušní kluci, takže žádný problém s nimi nemáme,“ poznamenal. „Navíc jsme na jeho ochranku zvyklí z doby, kdy působil v NATO,“ připomněl starousedlík.

Obrovský nárůst zájmu o obec eviduje také zdejší radnice. „Lidé chtějí telefonicky nebo e-mailem předat panu generálovi nějaký vzkaz. Jiní se v úředních hodinách zastaví osobně s požadavkem, jestli bychom mu nemohli předat přání. Snažíme se všem vyhovět,“ poznamenala starostka.

Generál Pavel se několikrát zmínil, že by i jako prezident chtěl nadále bydlet doma. Zatím není jisté, jestli mu to bude z bezpečnostních důvodů umožněno.

„Když vidím ten velký zájem o jeho osobu, tak si myslím, že by možná bylo pro něj i paní Evu lepší, kdyby bydleli na Hradě, kde by měli více soukromí. A domů by se vraceli na víkendy, určitě je tady vždy rádi uvidíme,“ uzavřela starostka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám