Hlavní obsah

Cyrilometodějská stezka má vést z Moravy až do Říma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až do Itálie chce Zlínský kraj rozšířit Cyrilometodějskou stezku, která především v Česku propojuje kulturní instituce, památky a turistická značení související se slovanskými věrozvěsty Cyrilem a Metodějem.

Foto: Profimedia.cz

S Cyrilem a Metodějem se neodmyslitelně pojí město Velehrad.

Článek

Krajští radní se již spojili se zástupci hlavního města Itálie Říma a navrhují sepsání dohody o vzájemné spolupráci. Ta by se měla týkat nejen turistického ruchu, ale i dalších oblastí blízkých oběma regionům.

Cenný certifikát

„Řím i Zlínský kraj mají společného mnohem více než jen turistické stezky. Právě této podobnosti bychom chtěli do budoucna ještě více využít. Spolupráce by tak mohla probíhat například v oblastech dopravy, infrastruktury, cestovního ruchu, životního prostředí, kultury a sportu, ale například i v letectví a kosmonautice,“ přiblížil náměstek hejtmana pro strategický rozvoj a cestovní ruch Lubomír Traub (ODS).

Prezidentský zámek Lány bude mít poprvé v historii komentované prohlídky

Cestování

Prvotní je však další rozvoj Cyrilometodějské stezky, která vloni získala cenný certifikát Kulturní stezka Rady Evropy, a to jako první podobný projekt v České republice. „Zapsala se tak do historie téměř padesáti certifikovaných kulturních evropských stezek, navíc jako první se zaměřením na slovanské kulturní dědictví. Toto jedinečné uznání je svým významem srovnatelné se zápisem do UNESCO,“ podotkl Traub.

Na Cyrilometodějské stezce si podle ředitelky zájmového sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje Zuzany Vojtové každý najde to své. „Jedná se o stovky kilometrů značených tras v České republice i na Slovensku, nebo o historické, sakrální a jiné památky, tematické akce či vzdělávací programy,“ uvedla Vojtová.

Více než devadesát partnerů

Sdružení, které založil v jubilejním cyrilometodějském roce 2013 spolu s Centrálou cestovního ruchu Východní Moravy Zlínský kraj, reprezentuje více než devadesát partnerů napříč střední a jihovýchodní Evropou. Má 23 oficiálních členů z České republiky, ale i Slovenska, Bulharska, Řecka, Maďarska, Slovinska, Chorvatska a Itálie.

„Snažíme se podporovat živý cyrilometodějský odkaz a hodnoty založené na respektování a dialogu mezi lidmi rozlišných kultur a vyznání,“ vysvětlila Vojtová.

Lodičky u Hřenska budou v provozu jen v jedné soutěsce

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám