Hlavní obsah

Pět míst v Rakousku, která by vám při podzimních toulkách neměla uniknout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim je jako stvořený pro objevování. Turistů je mimo sezonu méně, mírnější teploty nabádají k aktivnějším výletům a zbarvující se listí stromů dodává scenériím na ještě větší romantice. Nemusíte přitom daleko, v sousedním Rakousku je množství míst, která v období mezi létem a zimou zcela jistě oceníte. Nechte se inspirovat naším výběrem.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Hory a peřina z oblaků. Takový výhled nikdy nezevšední.

Článek

Burgenland

Třetí nejmenší spolková země Rakouska je pro výlety jako dělaná. Místní kopcovité krajině dodává podzimní slunce punc jedinečnosti, teploty přitom ještě nevybízejí k tomu zalézt ke krbu a čaji. Prim tu naopak hrají víno a gastronomie. Všudypřítomné vinice oceníte třeba ze sedla kola, výhledy se ale můžete kochat i z terasy některé ceněné restaurace. Je jich tu mnoho. Ochutnat v nich můžete třeba místní vinařskou raritu Uhudler.

Burgenland leží v příjemné blízkosti od Vídně, dojezdová vzdálenost třeba z Brna je více než příznivá. Zakotvit můžete na severu u největšího rakouského jezera – Neziderského –, jižní Burgenland svým naturelem připomene kopcovitější části Moravy. Mají tu golfová hřiště, národní parky, kde můžete pozorovat ptactvo, my ale doporučujeme k výletu i skanzen Gerersdorf, který ohromí množstvím historických stavení.

Foto: Michael Švarc, Novinky

V jedné vesničce, kde se Uhudler pěstuje, postupně vzniká i viniční ulička.

Ideální destinace cyklistů i gurmánů. Rakouský Burgenland se obejde i bez hor

Cestování

Lungau

Pokud toužíte utéct před davy lidí, je salcburský region Lungau tím pravým. Nachází se tak trochu na konci světa, ukrytý před hlavními turistickými taháky. Přitom nabízí mnoho nádherných míst, na která si můžete vyšlápnout po svých, pokud se chcete trochu zapotit, nechat se vyvést lanovkou nebo se nechat popohnat motorem na elektrokole.

Foto: Michael Švarc, Novinky

V horách nepotkáte ani živáčka.

Vyrazte třeba z obce Weißpriach na jednu z okolních hor ukrytou v mlžném oparu. Úkryt před civilizací je tu zaručen, mnohde nechytíte ani signál. Oblačnou peřinou vznášející se nad údolími se zase můžete kochat na Speierecku. Hned pod ním najdete jednu z nejhezčích rakouských vesnic Mauterndorf se středověkým hradem, rodiny s dětmi mohou zase strávit zábavné odpoledne na úzkokolejce vedoucí do Tamswegu.

Zapadlý region je domovem jedné z nejbizarnějších rakouských tradic

Cestování

Pyhrn-Priel

O regionu, který se nachází na jihu Horního Rakouska, jste možná nikdy neslyšeli. Umí přitom překvapit různorodou nabídkou aktivit, které sedí i k podzimnímu období. Centrem oblasti je národní park Vápencové Alpy s pralesy, jež jsou lidskou rukou netknuté. Žijí tu desítky druhů zvířat a najdete tu tisíce druhů rostlin. Tak si vyrazte na túru a dejte na chvíli odpočinout své hlavě.

V Pyhrn-Prielu najdete také rybník Schiederweiher, považovaný za jedno z vůbec nejhezčích míst v Rakousku. Zřejmě za to mohou vrcholky hor, které se za ním zdvíhají, nebo idylicky působící hráz, kde se voda líně přelévá a nevzrušivě šplouchá. V regionu zvou k procházce i rokle, sportovně založení jedinci si zase mohou vyzkoušet místní ferraty. I na nich to bude během podzimních teplot jistě příjemnější než za letního žáru.

Foto: Profimedia.cz

Rybník Schiederweiher je považován za jedno z nejhezčích míst v Rakousku.

O Pyhrn-Prielu jste možná nikdy neslyšeli. Ukrývá ale jedno z nejkrásnějších míst Rakouska

Cestování

Linec

Dáváte před přírodou přednost městům? Pak dejte šanci průmyslovému Linci. Vězte, že vás třetí největší město Rakouska navzdory své ocelářské pověsti příjemně překvapí. Vyrazit tu můžete především za kulturou. Jedním z hlavních taháků je muzeum budoucnosti Ars Electronica Center, které mapuje vliv technologií na život lidí, ale i na umění. Můžete si tu třeba vyzkoušet uvést do pohybu dron jen svou myslí.

Další muzea a galerie vás zavedou už do tradičnějších míst a mezi tradičnější exponáty. Uměleckou zastávku si můžete udělat v říčním přístavu Mural Harbor, kde šedým průmyslovým budovám vdechly nový život graffiti. Když budete mít chuť, můžete si sami zkusit něco nasprejovat, je to zcela legální a mohlo by to vyjma dospělých zaujmout i děti.

Foto: Profimedia.cz

Linec umí příjemně překvapit.

Fascinující výlet do Muzea budoucnosti v rakouském Linci

Cestování

Innsbruck

Pokud chcete vyrazit o něco dál a vaší vášní jsou především majestátní hory, neexistuje v Rakousku asi lepší místo k jejich obdivování než Tyrolsko. Místní ledovce v čele s Pitzstalem či údolím Zillertal jsou milovníkům lyžování dobře známy, ani podzimní návštěva však turisty ničím neochudí. Za zastávku stojí i samotné hlavní město Tyrolska Innsbruck, které nadchne malebnou horskou architekturou.

Foto: Profimedia.cz

Z Innsbrucku je to do hor skutečně kousek.

Přímo z města se můžete nechat vyvézt lanovkou do hor – stanice lanovky navrhla světoznámá architektka Zaha Hadid. Příjemnou zastávkou je i místní zámek Ambras s rozlehlým parkem. Samostatnou kapitolou je pak místní gastronomie. Vyzkoušejte třeba gröstl: brambory s cibulí, slaninou, vejcem a masem. Anebo sýrové špecle či špekový knedlík. Moc to ale nepřehánějte, místní kuchyně je návyková a také sytá, tak abyste z okolí ještě něco viděli.

Do hor nebo na památky. V hlavním městě Alp je všude blízko

Cestování

Proč je podzim jako stvořený pro cestování

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám