Hlavní obsah

Proč je podzim jako stvořený pro cestování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je bezpochyby nejoblíbenějším obdobím pro dovolenou. A žádný div. Červenec a srpen přináší největší příslib pěkného počasí, a děti navíc mají školní prázdniny. Pokud ale máte možnost vyrazit na cesty i mimo nejfrekventovanější měsíce v roce, pravděpodobně zjistíte, že podzim může být pro dovolenou mnohem lepší volbou. Proč?

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Podzim v Evropě charakterizují stále ještě příjemné teploty, dynamičtější západy slunce a absence davů

Článek

Letos v létě potrápily nejen Středomoří v závěru července rekordní teploty. S tím pak souvisí i zvýšené riziko požárů. Další nevýhodou hlavní sezony jsou obrovské davy, jimiž se turisté musí prodírat ve všech oblíbených destinacích. Třeba západ slunce ve vyhlášené santorinské Oie je zážitkem jen pro silnější povahy. A mít na pláži lehátko či ručník doslova na dosah sousedů opravdu není pro každého.

Nad důvody, proč vyrazit raději na podzimní než vyloženě letní dovolenou, se zamýšlel webový portál CNN. Vyhnete se totiž jak nepříjemným neduhům hlavní sezony, tak můžete zároveň i čerpat z benefitů té vedlejší.

Za méně peněz více muziky

Vysoká poptávka samozřejmě žene nahoru i veškeré ceny. Vyrazíte-li však na dovolenou v září či říjnu, často na vás na stejných místech bude čekat zcela jiný zážitek. Poloprázdné, až prázdné pláže, více ubytovacích možností a volná místa v dobře hodnocených restauracích, to vše obvykle za nižší ceny než v hlavní sezoně. Obecně platí, že čím dál od ní, tím víc klesají.

Výhodněji sežene obvykle i letenky a u odbavovacích a kontrolních přepážek na letišti strávíte nesrovnatelně méně času. To je věc, kterou ocení především rodiče s hodně malými dětmi, pro než je několikahodinové čekání ve frontách, které nelze jen tak opustit, vyloženě nestravitelné.

Řecko, Turecko i exotika

Do některých evropských letovisek se i v září dostanete za koupáním s cestovkou bez problémů. Mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk zájem Čechů o podzimní dovolené potvrdil a přidal tip na nejvhodnější destinace: „Vidíme, že si řada klientů chce léto prodloužit. Během září i října je na řeckých ostrovech nebo Turecké riviéře stále teplo.“ Vyzdvihl také již zmíněné výhody a zdůraznil jako faktor i teplotu moře, která je na doporučených místech po létě často nejpříznivější z celého roku.

„Variantou může být i vyrazit do exotičtějších krajin, kde se pomalu blíží začátky hlavních sezon a teploty tam bývají přece jen vyšší než v Evropě. My takto koncem října začínáme létat přímými lety do Vietnamu, Dominikánské republiky a na Kubu,“ dodal pro ty, kterým se už evropské dovolené malinko zajídají a chtěli by poznat něco nového, taktéž mimo hlavní sezonu.

Podzimní Kypr

I dobu podzimní dovolené je vhodné dobře promyslet z hlediska většího zájmu v lukrativních termínech. „Pokud plánují cestovatelé svou dovolenou realizovat kolem státních svátků a školních prázdnin, doporučujeme si najít zájezd poměrně rychle. Tyto termíny jsou jedny z nejvyprodanějších,“ radí mluvčí cestovní kanceláře Blue Style Lucie Bukovanská.

Konkrétněji na podzimní dovolenou doporučuje slunný Kypr, kde je průměrná denní teplota v říjnu okolo příjemných 26 stupňů. Létají na něj proto téměř do závěru měsíce.

Kam na podzim po vlastní ose

Můžete si též sehnat letenky, ubytování a transfery po vlastní ose a vyrazit kamkoli vás napadne. Vynaložená snaha při hledání toho nejvhodnějšího letu či hotelu se vám odmění nevšedními zážitky. Na krásných místech, kam se nepořádají masové zájezdy, totiž můžete být obzvlášť v této roční době úplně sami.

Tak říkajíc na vlastní pěst můžete vyrazit téměř všude po světě. Některé země jsou ale pro tento typ cestování přece jen lepší než jiné. A to ať už z hlediska bezpečnosti či možností dopravy na místě. Láká vás více opožděná „letní“ dovolená, nebo podzim jaksepatří?

Švýcarsko

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Švýcarská vesnice Guarda

Ve Švýcarsku končí dětem letní prázdniny už kolem poloviny srpna v závislosti na konkrétním kantonu. Závěr měsíce proto bývá vnímán již jako mimosezona. Zahraniční turisty tam stále ještě potkáte, ale odliv místních je hodně znát.

Kupříkladu navštívit největší švýcarský kanton Graubünden je ideální od 12. srpna do 8. října. Poté následují podzimní prázdniny, které patří k nejvytíženějším termínům roku, a poklid zavládne zase od 21. října do Vánoc.

Pět nejkrásnějších švýcarských vesniček

Cestování

Oblast je vyhledávaná kvůli horským túrám v krásné přírodě, léčivým pramenům, lázním a skvělým lokálním produktům. Výhodou je, že se všude dostanete promyšleným systémem vlakové dopravy v kombinaci s navazujícími autobusy. O komfortu švýcarské hromadné dopravy ani nemluvě. Už samotný přesun vlakem s krásnými výhledy na okolní krajinu je sám o sobě zážitkem.

Portugalsko

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Porto a jeho bezprostřední okolí nelze nemilovat

V Portugalsku končí letní prázdniny až před polovinou září, ale od té doby nastává sezona klidu až do Vánoc. Země je navíc ideální na podzimní výlet díky stále ještě velmi příznivému počasí. Můžete si tak udělat vlastní druhé léto bez davů.

Pláž jako z pohádky, kterou znají jen místní

Cestování

Rozhodnete se objevit metropole reprezentované jiskrným Lisabonem či sympatickým Portem, či podnikat túry na kouzelném ostrově Madeira? Navštívíte půvabná městečka a vesničky středního Portugalska, která jsou jako vystřižené z katalogů, nebo se pojedete koupat na vyhlášené Algarve? Ať tak či onak, jistě nebudete zklamáni.

(Tak trochu jiné) Španělsko

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Pláž papoušků na Lanzarote hýří barvami

Kanárské ostrovy jsou další ideální destinací pro podzimní dovolenou. Počasí je tam v září a říjnu asi nepříznivější z celého roku a děti nastoupily do školy podle věku 7. a 8. září.

Ostrov, kde ženy mívaly tři manžele a cizinci spávali s královnou, je dnes oblíbenou turistickou destinací

Cestování

Láká vás objevovat Lanzarote se skvělým vínem, krásnými plážemi a množstvím přírodních zajímavostí, nebo spíše poznat divokou Fuerteventuru, která je vyhlášená skvělými podmínkami pro vodní sporty?

Norsko

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Historické centrum Bergenu je jedním z norských klenotů

Netoužíte na podzim po válení u moře, ale typické atmosféře s barevným listím, ohněm a baňatým hrnkem něčeho horkého a voňavého? Pak se vydejte do Norska.

Bergen: Červený koberec do světa fjordů

Cestování

Nedaleko Osla se můžete zabydlet v horské chatě a zvládnete jak túru do pestré podzimní přírody, tak bohaté kulturní vyžití v jedné z nejzajímavějších evropských metropolí. Nenechte si ujít Munchovo muzeum, které od konce roku 2021 sídlí v nové budově.

Děti se v Norsku vrátily do školy po letních prázdninách už 12. srpna a podzimní prázdniny mají 2. až 6. října, tak jen pozor na tento týden.

Anketa

Kam byste na podzim vyrazili nejraději?
Řecko
5,9 %
Turecko
1,6 %
Kypr
6,7 %
Švýcarsko
11,8 %
Portugalsko
27,1 %
Španělsko
14,5 %
Norsko
11,4 %
Jinam
21 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 255 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám