Hlavní obsah

O lipenskou elektrárnu je rekordní zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky návštěvníků Lipenska nevynechávají při svém pobytu ani zastávku v místní vodní elektrárně. Tu zpřístupnila pro veřejnost o prázdninových víkendech skupina ČEZ a kvůli velkému zájmu prodlouží program návštěv až do září.

Foto: archiv ČEZ
Článek

„Naposledy jsem tady byl před třiceti lety, když na Lipně bylo jenom pár staveb a turisté sem jezdili hlavně pod stan. Teď jsem sem vyrazil s manželkou a oživily se mi vzpomínky,“ pochvaloval si Petr Dvořák, který tráví v těchto dnech dovolenou v Lipně nad Vltavou.

Turisté zamíří v elektrárně do obří kaverny, komory kulových uzávěrů a prohlédnou si i unikátní turbínu.

Protože se na hodně zájemců nedostalo, rozhodli jsme se prohlídky protáhnout až do konce září.
Kateřina Bartůšková, vedoucí infocenter

Dosud bylo podzemí Elektrárny Lipno přístupné pouze výjimečně, veřejnost dostala možnost vstupu do útrob podzemní elektrárny na pravidelných prohlídkách poprvé letos. Podmínkou je kromě dobrého zdravotního stavu a minimálního věku i registrace s dostatečným časovým předstihem na webových stránkách. Naprostou většinu termínů si zájemci rozebrali v prvních minutách po otevření formuláře.

„Je to novinka, čekali jsme, že lidi budou mít chuť se do podzemí podívat, ale zájem byl opravdu extrémní. Protože se na hodně zájemců nedostalo, rozhodli jsme se prohlídky protáhnout až do konce září,“ uvedla vedoucí infocenter ČEZ Kateřina Bartůšková.

V zahradě vily Tugendhat se dá odpočívat stylově

Tipy na výlety

Původně energetici počítali s tím, že většinu návštěvníků budou tvořit turisté z Lipenska, podle průvodkyň a průvodců ale řada lidí míří k rozlohou největší české přehradě speciálně kvůli návštěvě unikátní elektrárny.

„Máme tady návštěvníky, kteří speciálně kvůli této exkurzi přijíždějí z Prahy, Plzně, dokonce i z Ostravy. Podobně jako v případě Temelína, Dukovan nebo Dlouhých strání je vidět, že lidi láká energetika, a hlavně návštěva výjimečných míst,“ doplňuje průvodkyně Hana Marečková.

Vstup je zdarma

Exkurze jsou opět zdarma, počet návštěvníků v rámci jedné prohlídky je limitován maximálním počtem osmi osob, všichni musí být starší patnácti let a v dobré fyzické kondici.

Malebný zámek Kratochvíle láká na romantická zákoutí

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám