Hlavní obsah

Nejbezpečnějším městem na světě je Reykjavík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islandské hlavní město Reykjavík je tím nejbezpečnějším na světě. Vyplynulo to ze studie americké společnosti Berkshire Hathaway Travel Protection, která kombinuje anketu, ale i data několika společností, včetně The Economist. Na dalších příčkách se umístily Kodaň, Montreal, Amsterdam a Soul.

Foto: Profimedia.cz

V Reykjavíku je pro cestovatele nejbezpečněji.

Článek

Společnost se cestovatelů dotazovala na jejich zkušenosti ohledně násilí, terorismu, zdravotní péče či bezpečnosti pro ženy, lidi s jinou barvou kůže než bílou či s menšinovou sexuální orientací. Reykjavík získal celkové skóre 76 procent ze sta, druhá Kodaň poté 74 a Montreal 73.

Do žebříčku celkem 15 světových destinací se dostaly také Berlín, Londýn, Řím, Dubaj a Paříž. U britského hlavního města zaregistrovala společnost Berkshire protichůdná data, informuje server Independent.

„Ohledně Londýna panuje numerická shoda, která je ovšem zavádějící. Například společnost Numbeo tvrdí, že je tam méně bezpečno než v Alžírsku či Medellínu. Oproti tomu GeoSure uvádí, že jde o celkem bezpečné město,“ vysvětlila firma.

FOTO: Nejaktivnější islandský gejzír tryská až 20 metrů vysoko

Cestování

Společnost u každého města proto uvedla, na co si je třeba dávat pozor. Zrovna u Londýna je to doprava, a to obzvlášť při přecházení ulic. Britští řidiči totiž nejsou vždy zvyklí zastavit na přechodu chodcům a jistá úskalí mohou pro spoustu lidí přinášet i opačné jízdní pruhy.

U Kodaně se zas mají mít turisté na pozoru před bohémskou čtvrtí Christiánie, kde je registrována zvýšená drogová aktivita. V Amsterdamu pak mohou hrozbu představovat cyklisté, kterých je v ulicích hodně a často neberou ohledy na ostatní. Jediným městem, kde se nemusejí mít turisté na pozoru před ničím, je podle analýzy Sydney.

Pro LGBTQ+ je nejbezpečněji v Amsterdamu

Společnost Berkshire uvádí v průzkumu i několik kategorií zaměřených na konkrétní druhy bezpečnosti. Například nejbezpečnějším městem pro ženy, zástupce LGBTQ+ či lidi s jinou barvou kůže než bílou, je Amsterdam. Za ním následují Reykjavík, Honolulu, Kodaň. Co se týče zdravotní stránky, je na tom nejlépe Barcelona, Amsterdam a Soul. Na desátém místě je pak letovisko Punta Cana v Dominikánské republice.

Země nebezpečné pro cestovatele? Středně rizikové jsou i Thajsko s Tureckem

Cestování

Respondentky pak za nejbezpečnější město označily Tokio, zatímco mužští hlasující Montreal. Podle generace mileniálů vede Honolulu a za ním Reykjavík. Kompletní žebříček najdete zde.

10 nejbezpečnějších měst světa
1. Reykjavík, Island
2. Kodaň, Dánsko
3. Montreal, Kanada
4. Amsterdam, Nizozemsko
5. Soul, Jižní Korea
6. Singapur
7. Berlín, Německo
9. Londýn, Velká Británie
10. Sydney, Austrálie
Zdroj: Berkshire Hathaway Travel Protection

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám