Hlavní obsah

Země nebezpečné pro cestovatele? Středně rizikové jsou i Thajsko s Tureckem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina, Libye nebo Afghánistán. To jsou jen některé ze zemí, které společnost Global Guardian ve své interaktivní mapě označuje jako extrémně rizikové pro návštěvu. Mezi středně rizikovými zeměmi pak figurují i populární dovolenkové destinace jako Thajsko, Turecko či Filipíny. Česko má nízkou míru rizika.

Foto: Global Guardian

Na mapě je míra rizika v jednotlivých státech barevně odlišena.

Článek

Mapa společnosti Global Guardian, která se specializuje zejména na cestovní rizika, hodnotí všechny státy světa pěti stupni. Jako extrémně rizikové jsou označeny vyjma již zmíněných zemí také Jemen, Středoafrická republika, Burkina Faso, Somálsko a Sýrie. Jde o destinace, v nichž se aktivně odehrává konflikt a které zároveň bojují s kriminalitou nebo občanskými nepokoji. Těm by se cestovatelé měli zcela vyhnout.

O něco menší je riziko v zemích, jako jsou Mexiko, Pákistán, Súdán, Myanmar a podobně. Ve většině států je riziko podle mapy označeno jako střední, do této kategorie spadají například Thajsko, Indonésie, Egypt nebo značná část Jižní Ameriky.

Česko i Německo jsou málo rizikové

Mírné riziko označuje řadu evropských zemí, včetně Slovenska, Rakouska, Spojeného království či Španělska. Do stejné kategorie spadá také USA, Austrálie nebo Čína, kde je také geopolitické riziko.

Nejméně dominantní barvou na mapě je zelená, která označuje státy s nízkým rizikem. V této kategorii jsou Česká republika, Německo, Slovinsko, Norsko, Island či Kanada. Pak také Japonsko či Nový Zéland.

„Země klasifikované jako málo rizikové jsou považovány za vysoce stabilní. Dohlížejí na dodržování zákona a jsou schopny reagovat na bezpečnostní hrozby,“ uvedla společnost Global Guardian.

Praha je 22. nejbezpečnějším městem Evropy. Celosvětově je čtyřicátá

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám