Hlavní obsah

Lyžařské zájezdy do ciziny jdou na dračku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovní kanceláře a agentury si pochvalují poptávku po lyžařských zájezdech v cizině v termínech nadcházejících jarních prázdnin. Některé hlásí i násobný růst prodejů, například autobusové zájezdy do Itálie jsou pro toto období skoro vyprodané.

Foto: Petr Horník

Ilustrační foto

Článek

„Na období jarních prázdnin si už teď koupilo zájezd na hory o 40 procent víc klientů, než tomu bylo loni. Prodeje lyžařských zájezdů přitom v posledních několika týdnech akcelerovaly, což souviselo i s ne úplně ideálními sněhovými podmínkami na českých horách,“ řekl Právu mluvčí cestovní kanceláře Nev-Dama Jan Bezděk.

Pomáhá silná koruna

„Určitě tomu pomáhá i momentálně rekordně silná koruna, která zlevňuje nákupy přímo v italských nebo rakouských obchodech a restauracích na sjezdovce. Z hlediska zájmu vedou střediska v italských Alpách, jako je Val di Fiemme, Passo Tonale nebo Santa Caterina, potom následuje Rakousko,“ dodal Bezděk.

Nezastavitelná koruna se dostala už pod 23,8 Kč za euro

Ekonomika

Například ve Val di Fiemme v Dolomitech vyjde jednodenní skipas na 61 eur (1453 korun). Česká koruna v posledních týdnech posílila pod hranici 24 korun za euro a je tak nejsilnější za 15 let.

Také cestovní a zážitkový portál Slevomat registruje podle ředitele Ladislava Veselého u pobytů na horách čtyřnásobně více prodejů proti loňsku a trojnásobně proti období před pandemií.

„Kromě tradičně oblíbených tuzemských hor převládá poptávka po destinacích s dobrou dopravní dostupností, tedy polská strana Krkonoš, Rakousko, Slovensko, případně pak i Itálie,“ uvedl.

S Čedokem jezdí na hory do zahraničí lyžaři nejčastěji do rakouských Alp, zejména do oblasti Schladming-Dachstein nebo na Kaprun. „Novinkou jsou letos i přímé autobusové linky pro lyžaře právě do oblasti Schladmingu, takže mohou nechat auta doma a pohodlně vyrazit na hory. Letošní sezona je už bez covidových omezení a je to vidět i na prodejích,“ potvrdila i mluvčí Kateřina Pavlíková. Na Kaprunu vyjde denní skipas na 66 eur (1572 Kč).

Bez pojistky vyráží do hor jen hazardér

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám