Hlavní obsah

Nezastavitelná koruna se dostala už pod 23,8 Kč za euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koruna dál sílí a ve středu se usadila pod hranicí 23,8 Kč za euro, kde setrvávala i ve čtvrtek dopoledne. Česká měna je tak vůči té evropské nejsilnější od konce července 2008. Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace (ČBA) Jakuba Seidlera ještě může dál posílit, výhledově by se však měla vrátit nad úroveň 24,5 Kč za euro.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve čtvrtek v 10:30 byl podle serveru Patria kurz koruny 23,748 Kč za euro a byl tak víceméně totožný jako ve středu odpoledne.

Hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler podotkl, že koruna je relativně blízko svému historickému maximu z poloviny července 2008, kdy byl kurz pod hranicí 23 Kč.

Za posilováním české měny, které trvá už několik týdnů, stojí podle Seidlera hned několik důvodů. „V závěru minulého roku se globální sentiment otočil a investoři se začali do regionu (střední a východní Evropy) vracet. Svou roli má i skutečnost, že Česká národní banka (ČNB) od května do října intervenovala v objemu kolem 650 miliard korun. Ačkoli ČNB na trhu několik měsíců již přítomná není, výrazný objem intervencí devizový trh ovlivňuje na delší období,“ uvedl.

Pozitivně se pak na kurzu podílí také úrokový rozdíl oproti eurovým úrokům. Ten se sice postupně snižuje, neboť Evropská centrální banka úrokové sazby zvyšuje, diferenciál je však stále dostatečně atraktivní. A v neposlední řadě je pak na tom tuzemská ekonomika lépe ve srovnání s jinými, což opět zvyšuje zájem o korunu ze strany zahraničních investorů, dodal Seidler.

Koruna podle něj může díky kombinaci zmíněných faktorů zůstat silná ještě delší dobu a potenciálně může i mírně posílit. Pod hranicí 23,5 Kč už ji ale nečeká. Výhledově však čeká její návrat k hranici 24,5 Kč za euro.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda je ohledně dalšího posilování koruny střízlivější. „Spíše je třeba počítat s tím, že česká měna část svých zisků odevzdá. Koncem letošního března by měl být její kurz vůči euru na úrovni 24,20, a koncem června pak dokonce 24,35, vyplývá z analytického konsensu, jak jej zachycuje Bloomberg. Na konci letošního roku by mělo euro stát dokonce 24,50 koruny,“ uvedl.

Podniky přecházejí na úvěry v eurech

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám