Hlavní obsah

Bez pojistky vyráží do hor jen hazardér

Jezdit na hory bez pojistky nebo jen s pojištěním k platební kartě se šeredně nevyplácí. Sjednat si lze pojištění úrazu, dále pak zejména pojištění odpovědnosti za újmu a případně pojištění vybavení. Do zahraničí je klíčové pojištění léčebných výloh. U toho je podstatné, jaké sportovní aktivity se tam provozují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Limity

„Nejčastějším problémem u pojištění v rámci platební karty bývá, že lidé vůbec netuší, jaké pojištění, od jaké pojišťovny ke kartě mají, a nevědí, kam v případě problémů volat. Pojištění na kartě také většinou neobsahuje možnost storna dovolené a často se nevztahuje na rodinné příslušníky,“ řekl Právu Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Na horách v zahraničí by si v rámci cestovního pojištění měl klient ohlídat dostatečnou výši limitů léčebných výloh.

Ošetření zlomených končetin v alpských zemích stojí až několik desítek tisíc korun. Pokud je nutná hospitalizace, připravte se i na částky kolem sta tisíc korun a více. Jak experti z pojišťoven upozorňují, ceny jsou v těchto zemích troj- až pětinásobně vyšší než v Česku. Nejnákladnějším typem pomoci je pak transport leteckou ambulancí nebo vrtulníkem, kde se ceny pohybují v řádech stovek tisíc korun.

Zahraniční dovolené Čechů se pojišťovnám prodražily, počet cest i škod byl v létě rekordní

Finance

Pojištění léčebných výloh je součástí každého cestovního pojištění všech tuzemských pojišťoven, které nabízejí různé výše jeho limitů. V každém případě se vyplatí nastavit ho na alespoň pět milionů korun.

Některá zranění ani nejsou ze srážky na sjezdovce. „Vyloženě smůlu měl náš klient, který v cizině uklouzl a při pádu si vykloubil ruku a zlomil tři žebra, protože upadl na termosku, kterou měl v batohu,“ dodal Divoký.

Do hor byste se neměli vydat ani bez sjednání pojištění odpovědnosti. Pokud byste nějakému lyžaři způsobili škodu na zdraví s trvalými následky, mohla by pro vás částka za odškodnění znamenat celoživotní finanční závazek. Proto nešetřete ani na dostatečně vysokém nastavení limitu pojistného krytí, který by měl dosahovat alespoň 15 milionů korun.

Když někoho srazíte, tak kromě zavolání záchranky musíte kontaktovat asistenční službu pojišťovny a zajistit si svědky, fotografie. „Obecně doporučujeme, aby klienti nepodepisovali nic, čemu dobře nerozumí,“ zdůraznil Divoký.

Vysokohorské výšlapy

„Při provozování vysokohorské turistiky je potřeba při sjednávání pojištění uvést, do jaké maximální nadmořské výšky se klient dostane, a dále je potřeba prověřit, jestli pojistitel, kterého klient zvolil, hradí i náklady na zásah horské záchranné služby,“ připomíná mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Náklady na transport vrtulníkem se v Evropě pohybují mezi 50 a 200 tisíc korunami, pojistné stojí pár set korun.

„Pro vysokohorskou turistiku, tedy túry nad 3500 metrů nad mořem, je nutné sjednat pojištění rizikových sportů. V ceně je pátrání a výjezd horské služby. Pojištění zimních sportů včetně rizikových sportů a vysokohorské turistiky do 5000 m n. m. vyjde na zhruba 200 korun na den,“ konstatoval Divoký.

Lyže

Pojištění lyží některé pojišťovny ani nenabízejí a jiné s řadou podmínek. Třeba Uniqa upozorňuje, že ve střešním uzamčeném boxu na autě mohou zůstat jen do 22. hodiny, aby je kryla pojistka, a pak musí být v zamčené lyžárně.

„Pokud lyžař zavítá do bufetu nebo hospůdky na sjezdovce a lyže si odloží poblíž, a to i do k tomu určeného stojanu, nejsou jeho lyže chráněny pojištěním,“ upozornila mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová.

Lyže už nejdou na dračku. Nejméně se kupují běžky

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám