Hlavní obsah

Zapomeňte na klasiku. Jedny z nejkrásnějších vánočních trhů má Záhřeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kam zajet na hezké vánoční trhy? Většina lidí řekne, že třeba do Vídně, Norimberku, Drážďan nebo Budapešti. Vydat se do chorvatského Záhřebu asi napadne málokoho. Přitom tohle město zvítězilo třikrát v posledních sedmi letech v anketě o Nejkrásnější vánoční trhy v Evropě.

Vánoční trhy v ZáhřebuVideo: AP

 
Článek

Každý rok ji pořádá portál European Best Destinations, jedna z velice navštěvovaných webových stránek věnovaná cestovnímu ruchu v Evropě, a účastní se jí tisíce lidí. Když si do Záhřebu zaletíte třeba nízkonákladovkou, brzy tam pochopíte, proč se mnohým z nich zdejší předvánoční atmosféra a trhy tak líbí.

V parku Zrinjevac v centru města září tisíce světel. Stojíme na tribuně proti improvizovanému kluzišti. Z reproduktorů zní hudba a na led míří kužely reflektorů, jejichž barva se neustále proměňuje. Skupina krasobruslařů předvádí temperamentní a zajímavou taneční show. Když za potlesku skončí, exploduje na obloze pestrobarevný ohňostroj se spoustou efektů. Ale teprve až když se na nedalekém náměstí generála Josipa Jelačiće rozsvítí nazdobený strom, začínají oficiálně vánoční trhy.

Město vyšňořené světlem

Na kluzišti si pak během adventu může zabruslit kdokoliv, mají tu dokonce dráhu, na které se dá jezdit kolem dokola. Trhy se však neodehrávají jen v tomto velkém parku, ale i na kopci na Starém městě nebo na Jelačićově náměstí, jakémsi zdejším Václaváku. Ve Zrinjevacu vypadají nádherně stoleté platany ovinuté kabely s malými žárovičkami až do korun nebo kašna, ze které padají šňůry světel jako vodopád podobně jako z altánu, ve kterém hrají kapely.

Ani Drážďany, ani Vídeň. Nejhezčí kulisy mají adventní trhy v Norimberku

Cestování

Nazdobená je i brána a „zasněžené“ smrky na Jelačićově náměstí nebo třímetrový adventní věnec kolem zdejší kašny a vlastně celý prostor. Ale také okolní uličky a nákupní třídy byly vyšňořené jako ženy, které se právě chystají vyrazit na ples.

Foto: Petr Veselý

Součástí trhů je i velké kluziště.

Příjemná však není jen záplava světel a dobrot, příjemná je rovněž pohodová atmosféra města a fakt, že si tu i v zimě můžete často sednout na předzahrádku nejrůznějších podniků, protože není tak velké chladno. Většina Chorvatů takové posezení miluje. Zkusil jsem si ho užít s nimi.

Křupavé fritule

U stánků s nejrůznějšími typy horkých nápojů, dobrot a ručně dělaných dárků ochutnávám místní speciality. Jednou z nich jsou fritule, křupavé miniaturní koblížky s rozinkami. Lidé je dostanou v kornoutu, napichují si je na špejli a jedí ještě teplé, tedy ve chvíli, kdy nejvíc křupají. Řada z nich si je nechá vylepšit sladkou polevou.

Foto: Petr Veselý

Adventní trhy v Záhřebu mají trochu jinou atmosféru.

Foto: Petr Veselý

Předzahrádky si tu totiž můžete užít i v prosinci.

U dalšího stánku nabízejí štrukle, těstoviny zapečené se sýrem, vejci a smetanou. A o kousek dál objevuji kotlovinu, kotlety opečené společně s klobásou a zeleninou, navíc hodně okořeněné a zalité vínem. Připravují se ve speciální nádobě přímo na ohni. Naše průvodkyně mi ale doporučuje, abych kotlovinu raději ochutnal v nějaké dobré restauraci. Tam mě ale lákal víc sváteční telecí řízek, který má nahoře pod obalem zapečenou šunku se sýrem.

Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru

Vánoce

Polární sen

Originálním zážitkem je expozice nazvaná Polární sen. Najdete ji v syrovém prostředí podzemního betonového tunelu Grič pod Starým městem, který vznikl v období druhé světové války. Je udělaná z bílých proužků, které vypadají jako látka. Vytváří zvláštní prostor připomínající tajuplnou ledovou jeskyni nebo spíš ledovou kapli. Ozařuje ji zevnitř světlo, které prosvítá skrz proužky ven. Mění své pastelové barvy od modré přes fialovou až po červenou. K tomu zní neobvyklá, téměř kosmická hudba. Jako kdybyste se z drsné reality bunkru přenesli do nějaké tajuplné pohádky nebo sci-fi příběhu.

Foto: Petr Veselý

Nechybí tu ani obří vánoční strom.

Autorkám „jeskyně“ by se líbilo, kdyby se tu lidé zastavili a vychutnali si její křehkou krásu nebo se zasnili, případně si něco přáli. Projít skrz tuto polární jeskyni snů je v každém případě lehce povznášející a vlastně i adventní zážitek pro nevěřící Tomáše jako jsem já.

Originální muzeum

Nejnavštěvovanější z víc než 60 záhřebských muzeí je to věnované bolestně ztraceným vztahům (Museum of Broken Relationships). Dokonce i v idylickém čase adventu. Vymyslel ho místní umělec Dragan Grubišič, když se rozešel s přítelkyní. Hledal předmět, který by jejich rozchod nejlépe charakterizoval. Pak se přidali s krátkými příběhy a předměty jeho kamarádi, známí a další lidé.

Dnes má muzeum ve svých sbírkách víc než 3000 předmětů a pořádá výstavy po celém světě, nejen v Záhřebu. Dojemné jsou třeba svatební šaty mladé ženy z Turecka, která v nich stihla udělat jenom předsvatební fotku, protože její přítel zahynul při teroristickém útoku na zastávce autobusu. Nebo dečky, jež své dceři kdysi uháčkovala pro štěstí její matka, i když ji bolely prsty a měla problémy se zrakem.

Foto: Petr Veselý

V parku Zrinjevac jsou ozdobené i listnáče.

Lidé do Muzea ztracených vztahů stále posílají různé předměty. Napadlo mě, jestli by se tam časem nehodila prázdná plastová nádoba na vánoční pečivo, na kterou matka přilepila pro své syny předvánoční vzkaz: „Zmizí jediný kousek pečiva a změním heslo na wifině, smradi. Mám je spočítaný. S láskou máma.“

Sladký svět čokoholiků

V Muzeu čokolády se dozvíte vše podstatné o této dobrotě a její historii. Ale také tu ochutnáte devět různých druhů čokolád, zkusíte si namlít kakaové boby, podobně jako to dělali kdysi Aztékové, nebo si třeba vyrobit pěnovou tekutou čokoládu. Najdete tu asi nejlepší butik s řemeslnými a ručně vyráběnými čokoládami ve městě. Ale můžete tady také jen příjemně posedět nad kávou nebo některou ze zdejších dobrot anebo si odsud odvézt originální čokoládu. Jako vzpomínku či dárek.

Umějí to Poláci lépe? Češi jejich trhy milují

Cestování

Odskočte si od stánků s horkými nápoji

  • Do Muzea kocoviny, kde si třeba budete moct vyzkoušet, jaké to je, řídit virtuální auto v povznesené náladě, a to díky speciálním brýlím, které simulují stav opilosti.
  • K nejkratší osobní lanovce na světě (66 metrů dlouhá). Jezdí od roku 1893 do strmého kopce z Dolního do Horního města. Hodně si zachovala svůj vzhled a turisté ji milují. Škoda že už ji nepohání parní stroj.
  • Do starobylých uliček Horního města. Jsou tu kostely, parlament, sídlo vlády i Lotrovská věž. Na té je zvon Zlodějů. Kdysi svolával obyvatele do města, než se zavřou brány. Před nimi měli zůstat jen zloději a další lotři. Výstřel z děla umístěného ve věži oznamuje dodnes poledne. Je odsud také krásný výhled na Záhřeb a okolí.
  • Ke Kamenné bráně. Vede skrze ni cesta do pravého úhlu a je v ní kaple, ve které se věřící mohou pomodlit k soše Panny Marie. Ta jako zázrakem kdysi přežila zničující požár města (1731) a dodnes prý lidem plní tajná přání.
  • Na Kateřinino náměstí, kde je část vánočních trhů a pěkný pohled na Dolní město i jeho chrámy.
  • Za Vánoční pohádkou, expozicí ve vesnici Grabovnice (asi 60 km od Záhřebu), kde na ploše větší než deset fotbalových stadionů září čtyři miliony světýlek a světel. Zdobí stromy i budovy, vytvářejí různé postavičky a objekty. Tuto atrakci vytvořil Zlatko Salaj, kdysi chudý kluk, dnes muž, který vydělal velké peníze v zahraničí v oboru telekomunikací. Areál v Grabovnici je úžasným zážitkem hlavně pro rodiče s dětmi.
  • Do lyžařského střediska Sljeme, kam je to ze Záhřebu asi půl hodiny cesty autem nebo autobusem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám