Hlavní obsah

Ani Drážďany, ani Vídeň. Nejhezčí kulisy mají adventní trhy v Norimberku

Od decentně nasvícených stánků se line lákavá vůně. Na náměstí Hauptmarkt, jemuž vévodí gotický kostel Fraukirche, korzuje množství lidí, kteří sem přišli nejen vypít svařák či horký vaječný likér, ale především nasát vánoční atmosféru. A tu v Norimberku umocňují i překrásné historické kulisy. Druhé největší město Bavorska navíc láká i na několik gastronomických specialit.

Foto: Profimedia.cz

O trzích v Norimberku se říká, že jsou nejhezčí v Německu.

Článek

Malebnému historickému jádru Norimberku vévodí Císařský hrad neboli Kaiserburg, jehož stáří se datuje až do 11. století. Samotné město pravděpodobně vzniklo ještě o něco dříve, zřejmě kolem roku 1000, později bylo centrem Svaté říše římské. Z pevnosti, od které je záhodno prohlídku začít, je hezký výhled na hrázděné domy, ale i na industriální okraj města. Od 19. století se totiž Norimberk stal jednou z významných průmyslových oblastí Bavorska a byla zde zprovozněna i první železniční trať pro osobní přepravu v Německu.

Od Kaiserburgu to není na hlavní vánoční trhy daleko, asi necelých deset minut chůze. Krátká procházka na Hauptmarkt vede turisty třeba i kolem domu významného německého umělce Albrechta Dürera, který za svůj život vytvořil přes 1100 kreseb a takřka dvě stovky maleb. V několikapatrovém hrázděném domě, kde výtvarník pobýval, se dnes nachází muzeum.

Do Salcburku na jeden z nejstarších adventních trhů. A pak dále do Alp na lyže

Cestování

Norimberk, jakkoli působí idylicky a pohádkově, má i svou temnou minulost, která je spojena se sjezdy NSDAP, Hitlerovými projevy nebo poválečnými procesy s nejvýznamnějšími nacistickými pohlaváry. Právě během války bylo město výrazně poničeno při bombardování. Na rozdíl od Drážďan se však podařilo historickou zástavbu obnovit a na budovách je dodnes patrné, která část je původní a která nová. I to však dodává Norimberku na géniu loci.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Z hradu je hezký výhled na centrum města.

„Norimberk má krásně opravené centrum, které si zachovalo svou historickou atmosféru. Střed je sice uzavřený, ale přesto celé město působí vzdušně,“ míní průvodce cestovní kanceláře Čedok Vít Malkus.

Tři jsou lepší než jedna

Po krátké procházce, při níž mineme nejstarší městský farní kostel zasvěcený sv. Sebaldovi, konečně docházíme na trhy, kde to už v pravé poledne značně žije. Hlad po adventním veselí je evidentní - někdy doslovně, protože první turisté se hned lačně vrhají ke stánkům s občerstvením. V Norimberku mohou navíc ochutnat několik specialit.

Žně tu budou mít zejména milovníci typických německých klobásek. Ty norimberské jsou minimálně v Evropě proslulé stejně jako třeba vídeňský řízek. Ačkoli jsou menší a hubenější než klasické bratwursty, na chuti jim to nijak neubírá. „Mají specifický tvar a chuť, díky čemuž si vysloužily i ochrannou známku. Mají přesnou recepturu i postup, který musí dodržovat všichni, kdo je chtějí vyrábět,“ vysvětluje Malkus.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Kaiserburg vznikl už v 11. století.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Centrum je plné hrázděných domů.

Obvykle je na trzích podávají tři v rozříznuté housce s bílým kysaným zelím, ale můžete si je dát jen tak nebo s hořčicí. Oproti tomu klasické restaurace a hospody je servírují hlavně v sudém počtu.

Existuje k nim i legenda. „Říká se, že se klobásky dělaly velikosti malíčku, aby se mohly prostrčit vězňům klíčovou dírkou. To je ovšem pohádka. Pravým důvodem měla být bída, která nutila lidi k šetření. Řezníci chtěli, aby se zboží prodávalo, tak udělali levnější variantu v podobě menších klobás,“ řekl Novinkám průvodce.

Foto: Profimedia.cz

Norimberské klobásky jsou oproti klasickým bratwurstům hubenější.

Milovníci sladkého by v Norimberku zase neměli vynechat místní perníčky; pátrejte po lebkuchen. I když žádnou velkou investigaci to vyžadovat nebude, protože perníčky, které můžou chutnat po jablkách, marcipánu, pomerančích a podobně, se prodávají doslova na každém rohu. Šance minout je nulová. Kromě rozmanitých příchutí jsou i v různých podobách - nezdobené, zdobené, s barevnými polevami a podobně.

„Norimberk má v perníkářství obrovskou tradici, hlavně co se týče těch zdobených. Je to tedy věc, kterou mohou turisté ochutnat nebo ji i přivézt jako dárek, který vydrží delší dobu,“ tvrdí průvodce. Po ochutnání jednoho perníčku však oponuji; ty doma rozhodně dlouho nevydrží.

Do romantických zákoutí

S postupujícími hodinami začíná značně přibývat i návštěvníků. Když hodiny na kostele Fraukirche odbíjejí celou, upoutá je také místní orloj. Před houfy lidí je možné se schovat do postranních uliček; střed Norimberku nabízí opravdu malebná a romantická zákoutí, kde se návštěvníci nemusejí mačkat. A stánky se svařákem lze najít i dále od centra směrem k hlavnímu vlakovému nádraží.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Norimberk má velkou tradici perníkářství.

„Říká se, že adventní trhy v Drážďanech jsou největší, zato v Norimberku jsou nejkrásnější,“ konstatuje Malkus. S tím se dá souhlasit, protože tady na člověka skutečně dýchne vánoční atmosféra i bez jediné sněhové vločky.

„Adventní zájezdy jsou tradičně velmi populární a letos se jich konečně dočkáme bez omezení a koronavirových pravidel,“ uvedla tisková mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková, která láká na vánoční trhy také do Rigy, Bruselu, Řezna, Štýrského Hradce či Budapešti. „V prodejích vidíme enormní zájem nejen o blízké destinace, které jsou vánočními trhy proslulé, ale i o novinky,“ doplnila Pavlíková.

Do Frankfurtu nad Mohanem za michelinskou hvězdou i párkem na stojáka

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Německa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám