Hlavní obsah

Dánsko zavedlo koronavirové pasy. Mají usnadnit cestování

Novinky, mšv

Dánsko chce svým občanům usnadnit cestování. Zavedlo proto takzvané koronavirové pasy, dokument, který při cestě do ciziny potvrdí, že jeho držitel má negativní výsledek na covid-19. Pas může být užitečný například na švédských hranicích, kde je aktuálně nutné zdravotní stav doložit, píše server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Koronavirový pas se liší od kontroverzního imunitního pasu, který má prokázat, že člověk nemoc sice prodělal, ale nyní už je zdravý a měl by být v pořádku.

Podle dánského modelu však lidé budou moci prokázat, že v poslední době neměli pozitivní záchyt. Jde o první takový systém, který se v Evropě na národní úrovni zkouší.

„S covidovým pasem dáváme Dánům do rukou důkaz, oficiální dokument pro jejich cesty,“ uvedl ministr zdravotnictví Magnus Heunicke.

Pro domácí i zahraniční cesty

Systém funguje tak, že se mohou občané nechat otestovat, a pokud budou mít negativní výsledek, mohou si během týdne pas stáhnout. Dokument se má použít nejen pro mezinárodní cesty, ale i ty domácí.

Aktuálně má pomoci například s překročením švédských hranic, na kterých je po lidech vyžadováno doložení negativního výsledku.

„Rozhodně to pomůže těm Dánům, kteří potřebují cestovat za prací, ale i soukromě,“ ocenil krok šéf Dánské dopravní konfederace Michael Svane. „Žijeme v době, kdy cestovatelé čelí mnoha úskalím. Ke covidovému pasu se snadno dostanou a jeho použití je jednoduché,“ doplnil.

Takzvané imunitní pasy zůstávají nevyužité. Podle Světové zdravotnické organizace nelze totiž jednoznačně vyloučit, že člověk, který covid-19 prodělal, nemůže koronavirem znovu onemocnět nebo být jeho přenašečem.

Jednu z nejlepších restaurací na světě proměnil koronavirus k nepoznání

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám