Hlavní obsah

Největší chorvatský ostrov Češi ještě moc neobjevili. A je to škoda

Do Chorvatska míří každé léto statisíce Čechů. Pokud ale toužíte jak po průzračném moři, krásné přírodě a dobrém jídle, tak po minimu lidí nejen z Česka, navštivte největší chorvatský ostrov Cres. Mnohými totiž zůstává stále neobjeven. Na jeho krásná zákoutí se můžete podívat ve videu.

Chorvatský ostrov Cres láká množstvím úchvatných zákoutí.Video: Novinky

 
Článek

Přesněji řečeno jde o souostroví, které tvoří ostrovy Cres a Lošinj; ty spojuje most přes Osorský průplav. Češi míří většinou právě na Lošinj a řada z nich si ani neuvědomí, že přejela Cres, který se chlubí třeba i nulovou kriminalitou.

„Zavítá sem opravdu málo Čechů a ti, kteří sem jezdí, tak pravidelně, třeba deset a více let po sobě,“ prozradil Novinkám Michal Kárný, spolumajitel jediné české cestovní kanceláře, která se na ostrov Cres specializuje už více než 30 let.

Je to pro nás opravdu blízko

Na ostrov se dostanete pohodlně autem za zhruba 10 hodin. Jedete klasicky na Rijeku, odtud do vesnice Brestova, odkud vás trajekt dopraví na ostrov v krátkém časovém horizontu. Rezervace předem není nutná. Jet vlastním autem doporučujeme, protože vůz pak využijete na prozkoumání ostrova.

Turistická sezona v Chorvatsku loni jen těsně zaostala za předcovidovým rekordem

Cestování

Pokud zvolíte jinou cestu, zarezervujte si auto s dostatečným předstihem v místní půjčovně, protože jich na celý ostrov mají opravdu jen pár, takže se může stát, že v době vaší dovolené nebude žádné vozidlo k dispozici. Ale místo se dá krásně prozkoumat i na skútru.

Když se ocitnete v hlavním městě, které se rovněž jmenuje Cres, na chvíli zaváháte, v jaké zemi vlastně jste. Na každém kroku je totiž patrná stará italská architektura, přičemž největší otisk tu zanechali Benátčané. Italové na ostrově pobývali ještě v dobách druhé světové války, není proto divu, že je tady jejich vliv tak silný.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Některá města mají italský charakter. Na jejich podobě se podepsali Benátčané.

Nejstarší vesnice na ostrově se jmenuje Lubenice. Je situovaná na skále ve výšce 378 metrů nad mořem a milou zajímavostí je, že tu trvale žije zhruba pět babiček, které ale dole u moře nikdy nebyly. Přitom přímo pod Lubenicí je nádherná pláž Sv. Ivan. Pláž Plava Grote pod kopcem zase ukrývá dechberoucí modrou jeskyni, kterou musí vidět každý, kdo sem přijede. Dostanete se k ní buď pěšky z vesnice, nebo po moři.

Chráněné jezero

Uprostřed ostrova je Vranské jezero, klenot Cresu. Je to zdroj sladkovodní dešťové vody pro celý ostrov; příroda zde vytvořila takzvaný trychtýř, v jehož okolí jsou jeskyně s podzemními jezírky.

„Největší problém úbytku hladiny jezera je v létě odpařování, ne lidská spotřeba. Když hladina jezera klesne, je voda doplněna z jeskyní a jejich podzemních jezírek,“ vypráví Kárný s tím, že díky tomu je voda několikrát filtrovaná, a tudíž bezpečná k pití z kohoutku. Jezero je veřejnosti nedostupné a je hlídané, aby ho turisté neznečistili.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Ačkoli je Cres největší chorvatský ostrov, žije tu jen kolem tří tisíc obyvatel.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Na Cresu najdete místa, kde potkáte jen velmi málo lidí.

I v době vrcholné turistické sezony najdete na Cresu místa, kde nebude ani živáčka. V olivových hájích, které jsou rozesety doslova všude, se ukrývá nespočet křivolakých cestiček, po nichž se dostanete například k zelenému majáku. K němu se ale můžete vypravit i na šlapadle nebo paddleboardu.

Na severu ostrova nesmíte minout nejvyšší místo s názvem Gorica. Hned u něj se nachází vesnička Beli, kde už 30 let funguje záchranné centrum supů bělohlavých. Ti jsou zde velkou atrakcí. Beli si také můžete prohlédnout z ptačí perspektivy díky zipline dráze, která vede nad pláží. Nebo si zajeďte do staré rybářské vesnice Valun, kde je nespočet sádek a také zde uvidíte ty nejkrásnější soukromé jachty.

Most se musí ručně otáčet

Vesničku Osor Cres odděluje od sousedního ostrova Lošinj technická rarita. Je jí most přes Osorský průplav - ten byl člověkem vyhlouben už v antice. Most je otočný a několikrát denně ho proto musí místní zaměstnanec ručně otočit, aby nepřekážel lodím a člunům jedoucím na otevřené moře.

Osor je navíc jedno velké muzeum pod širým nebem, na každém kroku tu narazíte na nějakou sochu či plastiku. V létě se tu koná také řada kulturních večerů, kdy v ulicích a zahradách či na náměstích hraje zejména klasická hudba.

Velkým lákadlem je také místní kuchyně. Ať už se na ostrově vydáte kamkoli, všude se dobře najíte. Na Cresu narazíte na mnoho ovcí, proto je záhodno ochutnat pokrmy s jehněčím. Šanci ale dejte také salátům se zálivkou z místního olivového oleje.

Ostrovy Cres a Lošinj: Dvojčata spojená pupeční šňůrou

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Chorvatska

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám