Hlavní obsah

Rokytnické vyhlídky usilují o cenu za architekturu

Přestože vznikly tak trochu jako z nouze ctnost, mezinárodní porota je letos zařadila do necelé třicítky staveb, které se budou v listopadu ucházet o Českou cenu za architekturu. Řeč je o čtyřech vyhlídkách na kopci Stráž (778 m n. m.) nad Rokytnicí nad Jizerou, z nichž jsou mimo jiné vidět krkonošské tisícovky Lysá hora a Kotel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vyhlídka Ovce je alternativou pro turisty, kterým nedělají dobře výšky.

Článek

Nad horským střediskem na Semilsku se měla původně tyčit rozhledna, ale pro její vybudování se terén Stráže ukázal jako nevhodný. Liberecká architektonická kancelář Mjölk tak navrhla soubor čtyř samostatných vyhlídek umístěných na severních skalách kopce. Od loňského léta jsou součástí lesoparku Hlídka na Stráži, kterým v délce zhruba čtvrt kilometru prochází červeně značená turistická cesta. Najdete tu i dřevěné chodníčky a několik příjemných odpočívadel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vyhlídka Horník je ze všech čtyř nejvyšší. Dobře z ní uvidíte údolí Jizery.

Atraktivní i pro děti

Názvy staveb z oceli a dřeva vycházejí z postav z erbu Rokytnice nad Jizerou. Ten se skládá z pečetních znamení čtyř vesnic, které se kdysi spojily v jedno město – Rokytna, Františkova, Horní Rokytnice a Dolní Rokytnice.

První vyhlídkou je Liška, která nabízí velkolepé pohledy do údolí a na hřeben Krkonoš. Konstrukce je zajištěna nejen zábradlím, ale i pletivem. Konec Lišky přesahuje úroveň terénu (jak uvádějí tvůrci, ocas jí trčí do údolí) a vede do volného prostoru, kde se ocitnete výš než okolní stromy.

Průhonický park: Světový unikát nedaleko Prahy

Tipy na výlety

Pokud se necháte vyfotit z vedlejší skalní plošiny s posezením nebo malé lávky, bude snímek vypadat hodně atraktivně. U každé z vyhlídek ovšem najdete upozornění, že se na ní v jednom okamžiku smí pohybovat nanejvýš šest osob, což je zvlášť v tomto případě namístě. I když je lesopark celoročně volně přístupný, na vyhlídky byste se neměli vypravovat za deště, bouřky a v období, kdy hrozí námraza. Konstrukce totiž místy připomínají obří prolézačku, na které je nutné zdolávat žebříky a schůdky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plošina na konci Lišky přesahuje úroveň terénu a ční nad vrcholky stromů.

I proto jsou vděčným cílem pro rodiny s dětmi, ačkoli ti nejmenší potřebují s výstupem i sestupem pomoct. Díky zmíněnému jištění se o ně nemusíte bát, nicméně ti (včetně dospělých), kdo se necítí dobře ve výškách, by některé úseky měli možná vynechat. To se tolik netýká dvou následujících vyhlídek jménem Medvěd a Ovce, které jsou obklopené stromy a umožňují pozorovat především prostředí lesa. Zároveň představují variantu komornější vyhlídky pro méně odvážné turisty.

Varování před nepřítelem

Poslední z vyhlídek nese název Horník. Odkazuje k těžbě mědi, stříbra a olova, kterou se živilo původní obyvatelstvo. Z vedlejší skalky k ní vede můstek na kůlech – rovněž opatřený zábradlím a pletivem – a na samotnou vyhlídkovou věž pak vystoupáte po prudkých schodech. Nahoře si můžete oddechnout na stupňovitém posezení s panoramatem divokého údolí Jizery.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Medvěda obrůstají stromy.

Kopec Stráž nebo také Strážník, na němž vyhlídky vznikly, je jedním z vrchů, odkud se v minulosti ohňovým znamením hlásil vpád nepřítele do země. Přes vrch Kozákov se varování předávalo z hor až do středních Čech.

Do lesoparku se nejrychleji (za deset minut) dostanete z parkoviště Končiny u hotelu Na Stráži. Šedesátikorunový poplatek za auto lze zaplatit v hotelu nebo pomocí QR kódu uvedeného na informační ceduli na parkovišti.

K vyhlídkám si ale můžete udělat i delší výšlap přímo z Rokytnice nad Jizerou. Trasa z náměstí po žluté značce je dlouhá něco přes dva kilometry. Těm, kdo přijedou odjinud, se ve městě nabízejí i vzdálenější parkoviště, z nichž rovněž vedou turistické cesty. Vyrazit lze i z centra Jablonce nad Nisou, odkud jsou to po červené jen tři kilometry. V tomto případě jde ovšem o sportovní výkon s převýšením větším než tři sta metrů.

Zámek Libochovice je rodištěm Jana Evangelisty Purkyně. Oslní i rozlehlým parkem

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:
Rokytnické vyhlídky

Výběr článků

Načítám